waskoporty Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Witam, problem polega na tym ze suportu nie da sie wkrecic w mufe, lewa miska wkreca sie idealnie a prawa nie chce sie wkrecic, nie chce załapac gwintu a jak sie mocniej wcisnie i załapie to wkreca sie krzywo. Rama to jakas szosowka z lat 80tych z gwintem włoskim, poprzednio wkrecony był raczej od nowosci ale jest za długi i chciałem wymienic na jakis krotszy. Teraz ani stary ani nowy suport nie chce sie wkrecic, dodam ze gwinty sprawdzałem i nie sa zjechane. Wiecie jak mozna rozwiazac ten problem? Przepraszam jesli napisałem w złym dziale, ale nie wiedziałem do ktorego bedzie najbardziej pasował ten temat
Mod Team Puklus Napisano 13 Września 2012 Mod Team Napisano 13 Września 2012 No to ramę na ramie i do serwisu niech przegwintują i bedzie z głowy. Bo skoro mimo staran nie udaje sie wkrecić prosto trzeba gwint naprawić.
tobo Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Czy jestes pewien ze nowy suport jest rowniez z gwintem wloskim?
M333 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Wg mnie nie ma pomyłki w doborze typu suportu. Suport w standardzie angielskim wchodziłby luźno w mufę nagwintowaną w standardzie włoskim. ITAL ma oba gwinty prawe oraz średnicę gwintu minimalnie większą. Musisz w jakiś sposób poprawić gwint w mufie. Nie ma innej rady. Przyjrzyj się dokładnie zwojom gwintu. Takie wady często łatwo skorygować przy pomocy pilnika, dremela czy co tam masz pod ręką. Druga możliwość to przerobienie starej miski na coś pokroju gwintownika. Zrobić delikatny stożek na wejściu. Trzecia możliwość, najpewniejsza, dobrze wyposażony serwis rowerowy (gwintownik 36x24T mało kto posiada).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.