Skocz do zawartości

[Mycie roweru] Czym i jak myć rower ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć !

Mam do Was pytanie, czym myć rower ? Płyn do mycia naczyń / szampon samochodowy / inne ? Myć go gąbką i szczotką ? Czy może pomóc sobie myjką ciśnieniową na stacji ? Jeżeli macie jeszcze jakieś porady co do mycia, to prosiłbym żebyście je tu napisali.

Pozdrawiam !

Napisano

Witam.

Polecam myjkę ciśnieniową do mycia roweru totalnie zgruzowanego ( błoto wszędzie )

UWAGA: omijaj piasty, suport i stery, a po myciu warto sprawdzić nasmarowanie łańcucha.

Jeżeli rower jest tylko zakurzony, gąbka + woda z ludwikiem.

Do nabłyszczania polecam preparaty Finish Line

Do czyszczenia zabrudzeń od smarów i/lub oleju używam Cx-80 ( nie mylić z wd40)

UWAGA: omijać tarcze hamulcowe, zaciski, klocki hamulcowe i obręcze przy h-cach typu V

Napisano
  W dniu 13.09.2012 o 12:39, gabriel86 napisał:
2i

Dzięki za poradę kolego, a czy zamiast Finish Line'a mogę użyć wosku samochodowego ?

Napisano
  W dniu 13.09.2012 o 12:55, Kemesz napisał:

Dzięki za poradę kolego, a czy zamiast Finish Line'a mogę użyć wosku samochodowego ?

Przede wszystkim przeczytaj ulotkę od danego preparatu ( zastosowanie itp ).

Pzdr.

Napisano

Ja myję szamponem samochodowym, woda ze zwykłego węża ogrodowego, czyli ciśnienie niezbyt wysokie. Ze dwa razy zdarzyło mi się nawoskować woskiem samochodowym z dobrym efektem.

Napisano
  W dniu 13.09.2012 o 16:10, Lumperator napisał:
2i

Odnośnie wosku... moje doświadczenie...

Wosk idealnie nabłyszcza, ale użyłem jakiegoś dziwnego, do którego bardzo przylegał kurze.

Ciekawe czy to kwestia składu czy jakości... Ale warto uważać.

Pzdr.

Napisano

To i ja wtrące swoje 2 grosze :) Ostatnio swojego Hexa V6 (czarnego w macie) tempo polerowałem. A ja w ogóle. zapomoniałem że to mat jest i białe ślady zostaną. I tak już zostało. Teraz jak jest troche mokry to w tych miejscach wychodzą te plamy białe. Mam nadzieję że kiedyś to z czasem się wypłucze :) Także uwaga by matu nie traktować żadnymi woskami itp. itd. :)

Napisano

Ja tam myję rower tak...Jeżeli jest w miarę jeszcze, i go ,,widać''(czytaj:Nie uwalony bardzo mocno) to właśnie woda ciepła z płynem do mycia naczyń i wiem, że nic się lakierowi nie stanie a z innymi preparatami to jest różnie niestety... :) Oczywiście wcześniej wypłukuję, albo staram się wypłukać wodą z węża czyli nie za wielkim ciśnieniem brud z grubsza.....Na koniec spłukuję i daje radę :thumbsup: Natomiast jeśli rower jest obłocony w cholerę, to pozostaje myjka ciśnieniowa.2zł i rower umyty :D Tylko uważać na w/w rzeczy ;-) Nie nabłyszczam , nie poleruję ani woskuję ramy - bo po co? Rower musi jeździć a nie wyglądać, szczególnie mój który co chwilę lata po lesie i co chwilę jest obłocony więc wygląd jest na 2gim miejscu....Amen :D Myślę, że sposobem takim jak ja myje tutaj 3/4 jak nie praktycznie wszyscy tego forum, bo co tu innego wymyśleć, ew. może to się różnić drobnymi szczegółami ;P Jeśli chodzi o napęd to masz podklejone tematy także je przeczytaj i będziesz wiedział jak ładnie wyczyścić i nasmarować napęd :D

Napisano

wojszat95. Ja myje tak samo. tzn. jak jest jeszcze w miare brudny to też go daje jużkarcherem na małym cisnieniu i jest igła :) Tylko raz mnie tak korciło żeby go tą pastą zrobići stało się. Poprzednie rowery jak miałem w zwykłym lakierze i jeden w chromie to pięknie wyglądały. :)

Napisano
  W dniu 13.09.2012 o 18:03, giercio28 napisał:

To i ja wtrące swoje 2 grosze :) Ostatnio swojego Hexa V6 (czarnego w macie) tempo polerowałem. A ja w ogóle. zapomoniałem że to mat jest i białe ślady zostaną. I tak już zostało. Teraz jak jest troche mokry to w tych miejscach wychodzą te plamy białe. Mam nadzieję że kiedyś to z czasem się wypłucze :) Także uwaga by matu nie traktować żadnymi woskami itp. itd. :)

hmm.. Dosyć dziwne. Ja również posiadam Hexa V6 z '11 r w czarnym macie, i gdy go próbowałem woskować Sonaxem, i Autolandem żadnych plam nie było. Może dlatego miałeś plamy, że była to pasta lekkościerna ?
Napisano

Tak kolego, to jest pasta lekkościerna. Mam taką samą :) Jest super do usuwania rys na lakierze, czy śladów po innych lakierach lub ciężkich brudów. Ale broń boże nie poleruj tym rowerku ! Zwykły wosk do samochodu i rowerek miodzio zwłaszcza efekt widać w miejscach niematowych. Nie polecam wosków dla leniwych w sprayu. Nasze tarcze nie lubią tego :< w razie pytań (o Hexa lub nie) pisz :)

Napisano

Popróbuj rozpuszczalnikiem w nie widocznym miejscu. Ew. Spróbuj to zetrzeć tą pastą, lub zawoskować/spolerować. Off: Pedały i opony porażka w hexie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.