Skocz do zawartości

[Napęd] Shimano RD-TY 22 + kaseta 8 rzędowa

012

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Skladam rower jesienią i chciałem zrezygnować z kupna nowego napędu (8biegów) na rzecz hamulców hydraulicznych żeby w tym roku jeszcze trochę pojezdzić .

Chce wykrozystać przerzutkę Shimano RD-TY 22 ,jest to stara marna przerzutka "SIS 7" ,oraz manetkę SL-TY 22 6 biegową ,osprzęt pochodzi z starego roweru z 6 rzędowym wolnobiegiem. Kaseta z tyłu bedzie w rozmiarze 11-32T ,z przodu pojedzyncza zębatka Dartmoor 36T albo 38T. Oczywiście nowy łancuch. Pytanie brzmi czy jest możliwośc wyregulowania przerzutki tak zeby dzialala w takiej konfiguracji . Mam zamiar pojezdzic tak jakies 100-200km i w przyszlym roku wymienic przerzutke wraz z manetka na cos bardziej sensownego.

Napisano

Chcesz to wszystko poskładać z g*wnianymi częściami, żeby zakupić sobie hamulce hydrauliczne i pojeździć te 100-200km na nich? Powinno to działać, ale praca będzie beznadziejna i wątpię, żeby Ci ta przerzutka dobrze utrzymała łańcuch na kasecie z jedną zębatką z przodu. Tj. jak wsadzanie podwójnych dyfuzorów i NITRO do malucha. Bezsensu i wieś! Jak chcesz mieć hamulce hydrauliczne to musi być dobra podstawa/baza do tego. Śmiesznie w oczach kogoś kto się zna będziesz wyglądać i osobiście bym się tak nie pokazał nigdzie. Na podwórku może zrobisz tym wrażenie, bo łał masz hydrauliczne hamulce, ale nic na tym nie zyskasz. ;) Najpierw kup napęd porządny. Przerzutki do niego też jakieś dobre. Potem na końcu myśl o hydraulikach i zastanów się czy naprawdę są Ci tak potrzebne.

Napisano

Chcesz to wszystko poskładać z g*wnianymi częściami, żeby zakupić sobie hamulce hydrauliczne i pojeździć te 100-200km na nich? Powinno to działać, ale praca będzie beznadziejna i wątpię, żeby Ci ta przerzutka dobrze utrzymała łańcuch na kasecie z jedną zębatką z przodu. Tj. jak wsadzanie podwójnych dyfuzorów i NITRO do malucha. Bezsensu i wieś! Jak chcesz mieć hamulce hydrauliczne to musi być dobra podstawa/baza do tego. Śmiesznie w oczach kogoś kto się zna będziesz wyglądać i osobiście bym się tak nie pokazał nigdzie. Na podwórku może zrobisz tym wrażenie, bo łał masz hydrauliczne hamulce, ale nic na tym nie zyskasz. ;) Najpierw kup napęd porządny. Przerzutki do niego też jakieś dobre. Potem na końcu myśl o hydraulikach i zastanów się czy naprawdę są Ci tak potrzebne.

szkoda że nie doczytaleś że mam zamiar wymienić przerzutke na inną . ps. raczej zjezdzam w dół. Potrzebuje dowiedziec sie czy to bedzie zmieniac jakos biegi . Niejestem w stanie zalozyc vbrakow bo obręcze kól na to nie pozwalają a mechaniczne tarczówki sprawdzają się bardziej na płaskim terenie.

Napisano

Tak, będzie działało. Tylko rewelacji się nie spodziewaj. Doczytałem, doczytałem, że wymieniasz. Tylko gdzie tu sens jak chcesz tak pojeździć tylko 100-200km. Jak zjeżdżasz w dół to ta przerzutka Ci zrobi krzywdę. Jak puści łańcuch, bo dobrze go nie naciągnie to zlecisz z roweru, rower na Ciebie, OTB gwarantowane. Jednak jak chcesz to działać będzie. Pamiętaj tylko, że obsłuży Ci 6 biegów z tyłu więc będziesz musiał, z któryś dwóch zrezygnować. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...