Skocz do zawartości

[Stery A-head] - Montaż

dawid9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, składam rower i chciałbym się zapytać czy dobrze złożyłem stery:

1. Miski miałem już nabite w ramę bo była ona używana

2. Wbiłem gwiazdkę w amor tak z 1.5-2cm

3. Te podkładki co idą na amor też powbijałem

4. Poskładałem wszystko w odpowiedniej kolejności i nasmarowałem

5. Górną śrubę na mostku dokręciłem do tego momentu aż zlikwidowały się luzy

6. Ustawiłem mostek prosto

7. Dokręciłem na max boczne śruby mostka

8. Górą śrubę dokręciłem jeszcze o ćwierć obrotu

Napisano

Punkty 5 i 6 zamieniłbym miejscami, a 8 kompletnie wyrzucił. A gwiazdkę wbiłeś o dobry centymetr za głęboko. Działać będzie tak samo, ale nie trzeba aż tyle.

Napisano

A gwiazdkę wbiłeś o dobry centymetr za głęboko.

z tym różnie bywa, 2cm jest ok, śruby są i tak dłuższe a nie będzie musiał tyle wykręcać w razie czego ;)

Napisano

Doczytałem, ale sam stwierdziłeś że wbił za głęboko, a moim zdaniem Ty w takim razie wbijasz za płytko, bo wkręcanie 3/4 z 4cm śruby jest z lekka bez sensu ;)

Niektórzy nie lubią sobie utrudniać życia.

Napisano

Skoro się czepiasz:

Wszystko zmierzone na zwykłym, tanim top capie i takiej samej gwiazdce.

Typowa śruba służąca do likwidowania luzów ma nie 40, a 30mm gwintu, z czego 2,5mm "marnowane jest" na top cap. Zostaje 27,5mm do użytku. Top cap powinien znajdować się kilka mm powyżej sterówki, czyli rzeczywisty początek gwintu śruby de facto pokrywa się z górną krawędzią rury sterowej, ewentualnie jest odrobinę wyżej. Gwiazdka ma 15,5mm wysokości, licząc od górnych listków do dolnego krańca gwintowanej tulejki. Sama tulejka położona jest o 2mm poniżej górnej krawędzi gwiazdki. Wbijając gwiazdkę na głębokość 5mm wykorzystujemy 22,5mm gwintu śruby. Na 10mm, 25,5mm. Czyli praktycznie całą długość.

Dopóki nie wbijemy gwiazdki na głębokość, do której nie będzie sięgała śruba, nie ma większych problemów. Ale może lepiej zrobić to porządnie, a nie liczyć na to, że nie zerwiemy którymś razem tych kilku zwojów, na których trzyma się śruba?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...