Witek3 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Witam, od 3 miesięcy jeżdżę na w/w korbie i ostatnio zaczął pojawiać mi się problem. Mianowicie podczas wrzucania na większy blat łańcuch zakleszcza się na dole między koronką a ramą. Konieczny jest obrót do tylu i ponowny do przodu z nadzieja, 'że tym razem wskoczy'. Od takiej technologi można już czegoś wymagać więc skąd bierze się ten problem? Wszystko jest nowe, jeżdżę na 2 łańcuchach, na obu problem występuje. Z obserwacji wynika, że jak napęd jest zasyfiony, tj pracuje w ciężkich warunkach, błoto itp. to problem się nasila. Może być to związane z tym, że łańcuch jest ciut za długi i wózek tylnej przerzutki za słabo naciąga łańcuch? Tylna przerzutka to xtr 10rz. sgs. A propos długości łańcucha to w momencie przerzucenia na przełożenia 1/10 łańcuch wisi, tj nie jest napięty na dole. Wiem, że tak nie powinno być, ale tego przełożenia się nie używa. Ale jak wrzucę na 2/1 to z kolei górne kółeczko przerzutki tylnej dociska łańcuch do góry pod blat kasety [36 ząbków] co tworzy bardzo charakterystyczny dźwięk (takie gruchotanie). Jak skrócę to jeszcze bardziej to w ogóle będzie masakra i nawet na 1/1 będzie się cisnąc. Ktoś wie jak rozwiązać najoptymalniej te dwa powiązane ze sobą problemy? Proszę o pomoc lub chociaż o sugestie.
mordorr Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 miałem dokładnie to samo na X-7 rozbierz korbę i dokładnie obejrzyj tarcze. szczególnie tą, z której zmieniasz na wyższą. u mnie był malutku zadziorek na jednym z ząbków i to on łapał łancuch. być może masz coś podobnego. może lekko zakrzywiony ząb?
Obes Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 <p>Dziwna sprawa, przy korbie 2 tarczowej i przerzutce z długim wózkiem nie powinno tak być, nie ma tak dużej rozpiętości napędu żeby łańcuch wisiał, tym bardziej nie powinno tak być że kółko ociera o kółko kasety jeśli łańcuch jest zbyt długi... Proponuję dokładnie wyregulować przerzutkę tylną (śrubą regulacji opasania odsunąć przerzutkę od kasety) tak żeby przy 2/1 kółko przerzutki nie dociskało do zębatki 36z. Skrócić łańcuch wg. powszechnie przyjętego sposobu. Ewentualnie jeszcze raz wyregulować przerzutkę przednią.
Witek3 Napisano 5 Września 2012 Autor Napisano 5 Września 2012 na pewno pomogło wyregulowanie tylnej przerzutki poprzez dokręcenie śrubki przez co odsunęło się kółeczko na 2/1 za co już mogę podziękować Jutro skrócę łańcuch i powiem czy jest różnica a propos zaciągania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.