Bajkowiec Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Witam! Temat hamulców zakończony Teraz jest nowy wymiana części napędu Dokładnie chodzi mi o zmiane łancucha i zębatki Rowerkiem zrobiłem już jakies 3,5 tys kilometrów Jeździł w różnych warunkach Łancucha to już "nie ma" tak samo zębatki Ale przejdźmy do sedna Jaki kupić łancuch(wiem że musi być hg) i jaką zebatkę kupić? Mam na to jakies 150zł http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1180/Centurion.Backfire.Fun.200/ Mój rower http://rowerowysam.p...f68d764bf7f8075 żebatka taką mam i łancuch http://www.nokaut.pl...no-cn-hg40.html Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Mod Team Puklus Napisano 1 Września 2012 Mod Team Napisano 1 Września 2012 Temat edytowałem bo to nie było nawet po polsku ... jak masz 150 zł na sama kasetę proponuje kasetę Hg51 i łańcuch connex 800 lub 804.
Bajkowiec Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 Mam 150zł na łancuch i kasete ale w miesci sie w cenie a czemu nie łancuch shimano skoro wszystko shimano to czemu inny łancuhc? lepszy od shimano jakieś inne propozycje?
mariusz231 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Dla shimano produkuje firma kmc, a przez to, że masz napis shimano, łańcuchy są droższe niż odpowiedniki z napisem kmc, a nie różnią się jakością. @Puklus podał moim zdaniem do 100 zł najlepszy stosunek jakość-cena. Jak nie masz ciężkiej nogi śmiało zrobisz na tym 5kkm i więcej.
Bajkowiec Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 Ciezka noga to znaczy ? waze 65 kg i mierze 174 okolo
beskid Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Ciężka noga nie ma nic do rzeczy. Rozchodzi się o dbałość o napęd bo nie wiem jak można zarżnąć kasetę po 3,5 kkm. No chyba, że była mordowana tylko w błotnistym ciężkim górskim terenie wtedy zwracam honor.
mariusz231 Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Ja swój zajechałem po 4kkm a nie mam ciężkiej nogi. Pomijam, że była to kaseta hg31 i łańcuch hg40. Wszystko tez zależy od techniki jazdy ale, także komponentów. Mi chodziło bardziej, że używają cały czas przełożeń 3x7-8 i ruszając stając na pedały czy podjeżdżając itd. Spotykam się z takimi przypadkami jeżdżąc po mieście, możne wynika to z faktu, że kiedyś jeździli na tak zwanej ukrainie
beskid Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Jakość komponentów (zwłaszcza dobrego łańcucha) to raz i zawsze to będę powtarzał. A dwa to jak ktoś nie umie prawidłowo korzystać z przełożeń co niestety też widzę to niech się nauczy bo choćby założył XTR'a to nic nie da.
Bajkowiec Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 Tak jak mówiłem jeździłem bardzo dużo w zimie i często wszególnie na jesnieni stał po 6-7h w deszczu jak byłem w szkole i to nie wpływa dobrze na komponentnty no nie? a w zimie to też po chlapie tzn.śnieg z całym smieciem Najczęsciej jeżdze na 2x4-5
Mod Team Puklus Napisano 1 Września 2012 Mod Team Napisano 1 Września 2012 Ja na tym connexie jade już pewnie 5500km, i myślę ze jak nie zmienię napędu to moze do 10 000 by dociągną. Nie widziadłem jeszcze łańcucha shimano który by taki wynik osiągną nawet jadą tylko po szosie ( i kosztując w granicy 50zł).
tobo Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Tak jak mówiłem jeździłem bardzo dużo w zimie i często wszególnie na jesnieni stał po 6-7h w deszczu jak byłem w szkole i to nie wpływa dobrze na komponentnty no nie? a w zimie to też po chlapie tzn.śnieg z całym smieciem Najczęsciej jeżdze na 2x4-5 Przy takim sposobie eksploatacji kompletnie nie ma znaczenia jaki łańcuch czy kasetę kupisz, bo i tak jeśli zostawisz rower na zewnątrz na kilka godzin poddany działaniu śniegu i solanki to łańcuch zostanie zjedzony przez rdzę. Kup najtańszy łańcuch shimano, po powrocie do domu umyj napęd chociaż wodą i mocno smaruj. Miałem chyba wszystkie modele łańcuchów shimano do 8,9,10 biegów, łańcuchy srama i tańsze kmc i padają one praktycznie w takim samym czasie z minimalną przewagą lepszych modeli - jednak i tak w stanie zdatnym do dalszej eksploatacji żaden nie przetrwał zimy.
Bajkowiec Napisano 1 Września 2012 Autor Napisano 1 Września 2012 Na moim łancuchu nie ma rdzy wogóle ale wole kupić coś droższego
GhOsTwrc Napisano 3 Września 2012 Napisano 3 Września 2012 łancuch campagnolo podobno jest bardziej wytrzymały. Osobiscie nie testowalem
tomkaz016 Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Ja od jakiegoś czasu używam wlasnie haset hg-51 i łańcucha accenta jakiegoś za 28 zeta . nie narzekam , do tej pory na seryjnym smarze
Mod Team Puklus Napisano 6 Września 2012 Mod Team Napisano 6 Września 2012 Łańcuch accenta to dno dna od dennej strony ... szit nad szitami i po wielokroć szit. Zniszczył mi kasetę XT po 700km ... Wyrzuć go póki jeszcze możesz.
Bajkowiec Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 Kaseta i łancuch już zamówiony Kupiłem connex 804 i hg51 Za pare dni napisze jak sie sprawuje Jutro dopiero je założe
Mod Team Puklus Napisano 6 Września 2012 Mod Team Napisano 6 Września 2012 Do connexa dokup jeszcze jesli sobie życzysz oczywiście spinkę srama, srebrną, bo ta z zestawu jakaś lipna jest. I masz niemalże pancerny napęd.
Bajkowiec Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 to mozesz mi podać dokładnie jaką spinke kupić bo nie znam sie na tym Gdzies czytałem ze nie każda pasuje Co da ta spinka? Nie będe musiał rozkuwa łancucha czy co?
beskid Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Spinka jest potrzebna jeśli jak część osób będziesz chciał czyścić łańcuch w butelce z benzyną (szejkowanie). Wtedy jest wręcz konieczna bo wielokrotne rozkuwanie i skuwanie osłabia jego konstrukcję. Nie jest to konieczne bo są też tacy, którzy czyszczą łańcuch na napędzie więc to kwestia wyboru.
Bajkowiec Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 a to mozecie mi podesłać linka do spinki która będzie mi pasować do connex 804?
Mod Team Puklus Napisano 6 Września 2012 Mod Team Napisano 6 Września 2012 sram http://allegro.pl/spinka-sram-do-lancucha-8-rzedow-nowa-i2600097948.html connex http://allegro.pl/spinka-wippermann-connex-link-do-lancuchow-6-7-8-r-i2613312721.html podałem ci sramowską bo jest bardzo dobra i tansza od connexa.
Bajkowiec Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 ok dzięki zaraz zamówie srama albo najpierw zobaczy czy nie ma w rowerowym
Deska Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Serdecznie polecam kasete SRAMA PG-950 i do tego łańcuch SRAM PC-951 obydwie rzeczy są w technologii Power Glide II co oznacza bardzo dobrą pracę obydwu komponentów w przystępnej cenie
Bajkowiec Napisano 6 Września 2012 Autor Napisano 6 Września 2012 dzieki za pomoc deska ale łancuch i kaseta już przyszły
Deska Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 · Ukryte przez Puklus, 6 Września 2012 - spam Ukryte przez Puklus, 6 Września 2012 - spam Tutaj na pewno mogę ci polecić kasetę SRAM PG-950 wspaniale wypełnia pracę z łańcuchem SRAM-951 wszystkie komponenty w technologii Power Glide II
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.