Skocz do zawartości

[Nowy łancuch i kaseta] Jakie?

Bajkowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Temat hamulców zakończony

Teraz jest nowy wymiana części napędu

Dokładnie chodzi mi o zmiane łancucha i zębatki

Rowerkiem zrobiłem już jakies 3,5 tys kilometrów

Jeździł w różnych warunkach

Łancucha to już "nie ma" tak samo zębatki

Ale przejdźmy do sedna

Jaki kupić łancuch(wiem że musi być hg)

i jaką zebatkę kupić?

Mam na to jakies 150zł :)

http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/1180/Centurion.Backfire.Fun.200/

Mój rower

http://rowerowysam.p...f68d764bf7f8075

żebatka taką mam

i łancuch

http://www.nokaut.pl...no-cn-hg40.html

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

• Mod Team
Napisano

Temat edytowałem bo to nie było nawet po polsku ... jak masz 150 zł na sama kasetę proponuje kasetę Hg51 i łańcuch connex 800 lub 804.

Napisano

Mam 150zł na łancuch i kasete :)

ale w miesci sie w cenie a czemu nie łancuch shimano skoro wszystko shimano to czemu inny łancuhc?

lepszy od shimano

jakieś inne propozycje?

Napisano

Dla shimano produkuje firma kmc, a przez to, że masz napis shimano, łańcuchy są droższe niż odpowiedniki z napisem kmc, a nie różnią się jakością.

@Puklus podał moim zdaniem do 100 zł najlepszy stosunek jakość-cena. Jak nie masz ciężkiej nogi śmiało zrobisz na tym 5kkm i więcej.

Napisano

Ciężka noga nie ma nic do rzeczy. Rozchodzi się o dbałość o napęd bo nie wiem jak można zarżnąć kasetę po 3,5 kkm. No chyba, że była mordowana tylko w błotnistym ciężkim górskim terenie wtedy zwracam honor.

Napisano

Ja swój zajechałem po 4kkm a nie mam ciężkiej nogi. Pomijam, że była to kaseta hg31 i łańcuch hg40. Wszystko tez zależy od techniki jazdy ale, także komponentów. Mi chodziło bardziej, że używają cały czas przełożeń 3x7-8 i ruszając stając na pedały czy podjeżdżając itd. Spotykam się z takimi przypadkami jeżdżąc po mieście, możne wynika to z faktu, że kiedyś jeździli na tak zwanej ukrainie :icon_wink:

Napisano

Jakość komponentów (zwłaszcza dobrego łańcucha) to raz i zawsze to będę powtarzał. A dwa to jak ktoś nie umie prawidłowo korzystać z przełożeń co niestety też widzę to niech się nauczy bo choćby założył XTR'a to nic nie da.

Napisano

Tak jak mówiłem jeździłem bardzo dużo w zimie i często wszególnie na jesnieni stał po 6-7h w deszczu jak byłem w szkole i to nie wpływa dobrze na komponentnty no nie?

a w zimie to też po chlapie tzn.śnieg z całym smieciem

Najczęsciej jeżdze na 2x4-5

• Mod Team
Napisano

Ja na tym connexie jade już pewnie 5500km, i myślę ze jak nie zmienię napędu to moze do 10 000 by dociągną. Nie widziadłem jeszcze łańcucha shimano który by taki wynik osiągną nawet jadą tylko po szosie ( i kosztując w granicy 50zł).

Napisano

Tak jak mówiłem jeździłem bardzo dużo w zimie i często wszególnie na jesnieni stał po 6-7h w deszczu jak byłem w szkole i to nie wpływa dobrze na komponentnty no nie?

a w zimie to też po chlapie tzn.śnieg z całym smieciem

Najczęsciej jeżdze na 2x4-5

Przy takim sposobie eksploatacji kompletnie nie ma znaczenia jaki łańcuch czy kasetę kupisz, bo i tak jeśli zostawisz rower na zewnątrz na kilka godzin poddany działaniu śniegu i solanki to łańcuch zostanie zjedzony przez rdzę. Kup najtańszy łańcuch shimano, po powrocie do domu umyj napęd chociaż wodą i mocno smaruj.

Miałem chyba wszystkie modele łańcuchów shimano do 8,9,10 biegów, łańcuchy srama i tańsze kmc i padają one praktycznie w takim samym czasie z minimalną przewagą lepszych modeli - jednak i tak w stanie zdatnym do dalszej eksploatacji żaden nie przetrwał zimy.

• Mod Team
Napisano

Łańcuch accenta to dno dna od dennej strony ... szit nad szitami i po wielokroć szit. Zniszczył mi kasetę XT po 700km ... Wyrzuć go póki jeszcze możesz.

• Mod Team
Napisano

Do connexa dokup jeszcze jesli sobie życzysz oczywiście spinkę srama, srebrną, bo ta z zestawu jakaś lipna jest. I masz niemalże pancerny napęd.

Napisano

to mozesz mi podać dokładnie jaką spinke kupić bo nie znam sie na tym :)

Gdzies czytałem ze nie każda pasuje

Co da ta spinka?

Nie będe musiał rozkuwa łancucha czy co?

Napisano

Spinka jest potrzebna jeśli jak część osób będziesz chciał czyścić łańcuch w butelce z benzyną (szejkowanie). Wtedy jest wręcz konieczna bo wielokrotne rozkuwanie i skuwanie osłabia jego konstrukcję. Nie jest to konieczne bo są też tacy, którzy czyszczą łańcuch na napędzie więc to kwestia wyboru.

Napisano

Serdecznie polecam kasete SRAMA PG-950 i do tego łańcuch SRAM PC-951 obydwie rzeczy są w technologii Power Glide

II co oznacza bardzo dobrą pracę obydwu komponentów w przystępnej cenie :)

Napisano · Ukryte przez Puklus, 6 Września 2012 - spam
Ukryte przez Puklus, 6 Września 2012 - spam

Tutaj na pewno mogę ci polecić kasetę SRAM PG-950 wspaniale wypełnia pracę z łańcuchem SRAM-951 wszystkie komponenty w technologii Power

Glide II ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...