bociek28 Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 witam Mam pytanie jak w tytule, czym różnią sie oba modele, czy mogą wystepowac różnice w sile i latwosci wypiecia oraz czym róznią sie bloki jedno kierunkowe od wielo??
Punkxtr Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Nowszy model z największych i odczuwalnych różnic zapewnia dużo większy punkt podparcia dla buta i stopa mniej się męczy, bo nacisk nie jest punktowy, tylko rozchodzi się na większą powierzchnię. Nie zauważysz żadnej różnicy jeśli chodzi o jakość wpięcia i wypięcia, bo to identyczne konstrukcje pod tym względem. Bloki wielokierunkowe dają możliwość wypięcia buta z pedału pod różnym kątem w odróżnieniu od jednokierunkowych. Polecane są raczej dla początkujących bikerów.
bociek28 Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Napisano 27 Sierpnia 2012 w chwili obecnej mam 530 z dużą platformą żeby sie wypiac trzeba troche noge powyginac:) w ekstremalnych sytuacjach trudno sie wypiac:) wiec zastanawiam sie czy w wyższych modelach sytuacja jest taka sama?
Punkxtr Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Nigdy nie miałem problemu z wypięciem, może sprężyny masz za mocno skręcone, ew. mocno zużyte bloki? W pedałach Shimano zarówno niskie jak i wysokie modele mają tą samą konstrukcję zatrzasku, więc różnic jako takich w wypięciu brak.
bociek28 Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Napisano 27 Sierpnia 2012 bloki nówki spreżyna max na minus:) może to przez to ze smigam na nich dopiero 3 miesiace czy bloki wielokierunkowe bedą lepsze do szybkiego wypinania??
Punkxtr Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Myślę, że powinieneś spróbować jeszcze pojeździć w obecnej konfiguracji i w końcu nabierzesz nawyku odpowiedniego wypinania stopy. Jeśli jednak dalej będzie to problemem, może faktycznie zainwestuj w wielokierunkowe bloki, w końcu do tego zostały stworzone :-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.