Skocz do zawartości

[Kaseta] Przerobienie 7 rzędowej kasety na pojedynczą zębatkę.

Kszksz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam rower mtb z kasetą 7 rzędową z tyłu. Mam już wszystko, żeby przerobić na singla (podkładki dystansujące, klucz dokaset itd), ale nie wiem czy zostawić najmniejszą zębatkę z kasety czy kupić nową, bo wydaję mi się, że te z kasety muszą miećkrótkie zęby, żeby łańcuch łatwo po nich szedł, a ja chyba potrzebuję długich zębów, żeby łańcuch tak łatwo z niej nie zleciał.Czyli w skrócie nie wiem czy do singla wykorzystać zębatkę z piasty czy kupić nową?

• Mod Team
Napisano

Z kasety masz na mysli ? jezeli chcesz zostawić ostatnia nie potrzeba ci podkładek każdą inną trzeba podkładkami unieruchomić ... jeżeli masz zwykłą piaste MTB

Napisano

Mam zwykłą kasetę rowerową, ale, że chcę jeździć w streecie, a do tego przydałby się pojedynczy bieg to chciałbym wziąć najmniejszą zębatkę( chyba 11 zębów) z tejkasety i ustawić podkładkami tak, żeby była równo z korbą dzięki czemu łańcuch nie będzie szedł do góry, czy to ma sens czy lepiej kupić osobno zębatkę z dłuższymi zębami?

Napisano

Wydaje mi się ze się da. Kolega tak ma i jeździ. Będzie to wyglądało tak, ze jest piasta podkładka (zapewne kilka)potem zebatka 11 zebowa i to co trzyma zegarki na miejscu. Nie mogę jeździć na kasecie gdy nie mam przerzutki, bo łańcuch idzie mi do góry. Nawet w serwisie rowerowym powiedzieli, ze się tak da

Napisano

najmniejszej zębatki z kasety nie wsadzisz na bębenek tak, żeby była równo z zębatką w korbie. Każda inna wejdzie (o ile nie jest połączona z pająkiem)

Napisano

Chyba jednak mieliście racje dzisiaj w serwisie upewniłem się i powiedział facet że się tak nie da i będę musiał kupić osobno zębatkę (chyba 14 zębów). Wielkie dzięki, że wyprowadziliście mnie z błędu :)

Napisano

Zestaw podkładek z kluczem i zębatka wyniesie mnie jakoś +/- 40zł, a będę miał pewność, że nic nie zepsuję pilnikiem jak, w przypadku gdy zechcę się, nim bawić przy kasecie.

Napisano

Łoo to chyba muszę wzrok przebadać. Według ciebie to która jest trzynastką ta druga?. Bo ja tam serio widzę 16. Jutro jeszcze się na wszelki wypadek upewnię czy to 16 czy 13.

Napisano

Tak zwracam honor byłem, zobaczyłem policzyłem oraz jak mówicie okazało się, że jest nawet napisane 13t :sorcerer: Czyli mówicie, że 13 będę mógł założyć? Jeżeli tak to dzięki wam zaoszczędziłem 20zł :thumbsup:

Napisano

Każdą możesz założyć. Jedynie w najmniejszej rowki pod bębenek nie są wyfrezowane przez całą jej szerokość. Ale to, jak wspomnieliśmy, można poprawić pilnikiem.

Napisano

Czy ja wiem czy chcieli, by tak za darmo oddać kasety. Jutro zadzwonię do kolegi, który tez ma u siebie zamontowane takiedystanse i zapytam, gdzie on je kupił, bo może jakieś specjalne grubsze, bo nie wieże, że robi się to 1mm podkładkami, bo, byich potrzeba było z 50... A i serdeczne dzięki kolejny raz pomagacie i to bardzo dobrze i dokładnie nie wiem, co bym bez was zrobił :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...