Skocz do zawartości

[do 2000 zł] dla kolesia 115 kg

Trenfo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Potrzebuję rower MTB, do jazdy po szosie i lesie (utwardzonym), dłuższe nawet 50km trasy (zdarza się rzadko, ale jednak ;))

Mam 184 wzrostu i 115 wagi, 20 lat

Rower do 2 tys zł. nie wiem jaki rozmiar ramy i kół wybrać. ten rower mi się podoba cube aim:

http://allegro.pl/nowy-model-cube-aim-20-2012r-opole-i2569050821.html

Czy się nada dla mnie? Moglibyście mi coś zaproponować?, bo ja się na tym słabo znam

Napisano

Jako posiadacz 4 letniego aima radzę- odpuść. Części z najniższej półki a wydasz całkiem sporo.

Dorzuć kilka stówek i kup coś z wyprzedaży jesienno - zimowych.

Zapewne upolujesz za niewiele ponad 2k rower katalogowo warto koło 3 tysięcy.

Poza tym w obecnych czaszach przy próbie modernizacji wyjdzie brak gotowości na tarcze.

Amor rozsypie się jako pierwszy, nowego pod pivoty ciężko znaleźć, a przejście na tarczówki to o minimum wymiana piast(lepiej całych kół) i manetek.

Poszukał bym czegoś z tarczówkami i napędem 9 lub 10 rzędowym. Będzie bardziej przyszłościowo.

Siodełko w aimie to też utrapienie i polecam wymianę.

Napisano

Witam. Pierwsze 2 rzeczy które rzuciły mi się w oczy to amortyzator i obręcze. Myślę że XCM jest troche zbyt miękki i chyba troche zbyt tani do roweru za 2000zł. Również obręcze są podobno bardzo miękkie. Sam mam takie jednak ważę 75 kilo i mam fulla, a po około pół roku lekko biją więc ja bym odradzał ten akurat model. Jeśli sie mylę proszę poprawcie mnie :) Może z takim budżetem dałoby się złożyć cos pod siebie? Jakieś mocne obręcze dobre szprychy amortyzator może rs Tora? Kombinacji jest na pewno wiele i rower zrobiony cały pod siebie :)

Pozdrawiam

Napisano

Za 1700 złotych nie złoży się sensownego roweru. Gra nie warta świeczki chyba zę na najtańszej ramie za 200zł.

Sam władowałem podobną sumę a starczyło na koła, amor, 2 hamulce i napęd bez korby.

Większość skupowana okazyjnie za przysłowiowe pół darmo.

Moim zdaniem lepiej szukać albo zadbanych używek, albo rowerów mocno przecenionych - minimum 30-40%.

Wtedy można liczyć na coś sensownego o ile oczywiście dostaniemy w odpowiednim rozmiarze i odpowiadającego wizualnie.

Napisano

Rama Accent m002 z 300 zł?

Amor może duro? z 400zł?

koła na obręczach fortressa może? Jeśli liczyć całe koła z oponami za 50 zł piastami za 100 i szprychami po 1 zł sztuka to za komplet około 500 zł

hamulce dobre vki z 200 oba

korba deore za 250 zł

kierownica i mostek to z 100 zł

stery z 50 zł

kaseta i łańcuch z 100 zł?

przerzutki około 100 sram x4 tył ia coś na przód

pedały z 50 zł

To taka luźna propozycja z głowy tylko. Jak coś się nie zgadza to przepraszam i jeśli o czymś zapomniałem to również przepraszam.

Napisano

A manetki, klamki, gripy, pancerze, linki, suport, zaciski kół, detki, sztyca, siodelko... To wszystko kosztuje więc w 2k nie dasz rady się wyrobić... Dolicz jeszcze koszty przesyłki jeśli masz zamiar kupować części w internecie.

/wytapatalkowane z x8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...