CarbonSchwarz Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Cześć. Kupiłem ten łańcuch na 7 rzędowy wolnobieg i boli mnie to , że musze go teraz zmienić na węższy ale nie wiem dokładnie dla czego i chciałbym aby ktoś dokładnie mi napisał czemu szerszy łańcuch nie podejdzie pod taki wolnobieg .
CzikO Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Ponieważ kasety i czasem wolnobiegi 8 i 9 rzędowe mają gęściej usadzone koronki ( odległości pomiędzy kolejnymi koronkami są po prostu mniejsze) dla tego szerszy łańcuch nie wchodzi w grę.
CarbonSchwarz Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Napisano 24 Sierpnia 2012 2i No rozumiem ale ja mam zwykły wolnobieg za 30zł więc może nie będzie problemu ? Jakie będą tego skutki jak go założe ? Łańcuch będzie spadał , przerywał , krótsza żywotność ?
afly Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Jaki wolnobieg, jaki łańcuch i dlaczego musisz zmienić na węższy?
CarbonSchwarz Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Napisano 24 Sierpnia 2012 Jaki wolnobieg, jaki łańcuch i dlaczego musisz zmienić na węższy? Wolnobieg - Shimano Tourney 7 rz Łańcuch - Shimano CN-NX10
Mod Team Puklus Napisano 24 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2012 Ponieważ kasety i czasem wolnobiegi 8 i 9 rzędowe mają gęściej usadzone koronki 9 owszem ale 8 ma takie same odstępy co 7, 6 i 5. Ja nawet na kasecie 9 rzędowej jeżdżę na łańcuchu oi szerokości 7.2 co go kwalifikuje na 8 rzędów, wiec nie widze powodów alby jakikolwiek łańcuch na 7 rzędów byłza szeroki ... I wszystko by było OK tylko twój łańcuch jest łańcuchem do singla o parametrach 1/2"x1/8", natomiast przecietny łańcuch ma MTB 1/2"x11/128". Może niewiele wam te liczby mówią ale łańcuch na szerokość jest na styk.
CzikO Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81a%C5%84cuch_rowerowy
CarbonSchwarz Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Napisano 25 Sierpnia 2012 9 owszem ale 8 ma takie same odstępy co 7, 6 i 5. Ja nawet na kasecie 9 rzędowej jeżdżę na łańcuchu oi szerokości 7.2 co go kwalifikuje na 8 rzędów, wiec nie widze powodów alby jakikolwiek łańcuch na 7 rzędów byłza szeroki ... I wszystko by było OK tylko twój łańcuch jest łańcuchem do singla o parametrach 1/2"x1/8", natomiast przecietny łańcuch ma MTB 1/2"x11/128". Może niewiele wam te liczby mówią ale łańcuch na szerokość jest ok, ma tylko za długie ogniwa To widać nawet po zdjęciach tego łańcucha. No dużo już wiem ale nadal nie wiem jakie bedą tego skutki ?
Mod Team Puklus Napisano 25 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2012 Lekko sie walnąłem wczoraj ale nie szkodzi dziś dokonałem pomiarów u siebie w domu, i z tego wynika ze na upartego taki łańcuch mógł by być ale jest za szeroki, pyzatym łańcuchy do napędów wielo rzędowych są bardziej gibkie na boki.
afly Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 ... łańcuchy do napędów wielo rzędowych są bardziej gibkie na boki. Dokładnie, więc jeżeli nawet wymiarami by się zgadzał, zmiana biegów mogłaby na tym ucierpieć, co z perspektywy dłuższej eksploatacji może być irytujące. Nie pozostaje nic innego jak zmiana łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.