Skocz do zawartości

[korba] Jaką korbę polecacie?

mati2021

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A średnica suportu nie jest mi potrzebna? A podpowiedziałbyś mi jak z tą linią łańcucha? Czy to jest jakoś bardzo istotne?

• Mod Team
Napisano

To co ci podałem to jedyne istotne informacje jakie sa potrzebne do ramy. jaką masz linie tego nie wiem bo i skąd czarować nie umiem. ale 50mm to najbardziej prawdopodobna opcja.

Napisano

A pisałeś coś o przerzutkach, że prawie każda powinna pasować. Ale do tej korby M442 musi to być wtedy przerzutka obsługująca 44T, zgadza się? 42/48T nie będzie pasować? A z tego co widzę, to na 44T cena zaczyna się od 60zł w górę... Jak coś to u mnie obejma ma średnicę 28.6mm.

Napisano

Słuchaj tak dalej "mądrych rad" i zainwestuj w to coś prawie pół stówy jak nową idzie dostać w okolicach 100 zł. Zawsze bawią mnie durne wywody na podstawie zdjęć w stylu "ocena stanu zużycia". Nie twierdzę, że jest zła ale chodzi mi głównie o różnicę w cenie miedzy używkami a nowymi które z założenia są pewniejsze.

Napisano

Rozumiem, w sumie może i masz rację. Co nowe to nowe, na pewno dłużej posłuży. Ale jeśli mowa o tych przerzutkach przednich to czytałem dużo opinii, że te stare deore (nawet używane) są o wiele lepsze od większości nówek innych modeli.

Napisano

Witam

Podłączę się do tematu.

Mam dylemat z korbą i wolnobiegiem do Kross Grand Energy (wiem stara bestia ;p ) ale chciałem trochę ją podratować. Obecnie koła poszły do wycentrowania i założyłem suport Deone 122 mm.

Korba jest obecnie CYCLONE AL-7, a wolnobieg SHimano Megarange - zebatki się pokrzywiły i muszę wyminić na coś zdatnego do jazdy - teren - asfalt i po wiejskich dróżkach, troche wybojów, ale bez jakiejś ekstremanej jazdy po lesie i skakania. Z przodu na manetkach 3 przełożenia, z tyłu 7.

Przerzutki stare shimano sis,ale jeszcze działają wiec nie wymieniam, bo żadko zmieniam przełożenia, przeważnie jest 5/3.

Korba:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2577512980

Mechanizm korbowy Sunrace KORBA 42/32/22 SHIMANO 9 -109zł

niby jest na 9 przełożeń,ale mogę go mieć nowy za 75zł czyli w cenie tej firmy tylko na 7 przełożeń(

KORBA 42/32/22 SHIMANO 5

gdzie waga jest wieksza o 100g). Według informacji sprzedawcy nie bedzie róznicy czy wezme na 7 czy 9 przełożeń- tylko cena.

Co do wolnobiegu:

Wolnobieg 7V SHIMANO 13-28z srebrny HG-37 twardy (2599479697) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Wolnobieg 7V SHIMANO 13-28z srebrny HG-37 - okolo 60zł

czy faktycznie ten wolnobieg jest wytrzymalszy od

wolnobieg SunRace 7 rzed szosa 13-25 NEW 2011 - 42zł

Jeśli macie inne propozycje,żeby zbytnio nie przepłacić a nie kupic złomu to proszę o jakiś zestaw korba i wolnobieg. Z góry dzięki za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...