Friko Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam Tak jak w temacie mam problem z przeskakującym łańcuchem. Problem zaczął się po wymianie owego łańcucha - Shimano HG 40 - na Sram'owski. Sprzedawca sam mi doradził, że by wziąć Sram zamiast Shimano HG 50, który jeszcze jeszcze droższy więc nie chodzi tu raczej o zły łańcuch - w sklepie kupowałem po raz n'ty, tam także został zakupiony mój rower. Wg mnie są możliwe dwie kwestie: 1. Łańcuch przeskakuje tylko na mniejszych zębatkach tj. 6, 7 i 8 - przeskakuje głównie podczas dawanie większej mocy w korbę. Sprawdzałem przy 3x8 przy powolnej jeździe problem w większości zanika. Czy jest to wina zbyt szerokiego łańcucha ( nie długiego tylko szerokiego - na długość ten jest krótszy od poprzedniego o dobre 2/3 cm ) ? 2. Drugą opcją jest zbyt słaby naciąg, czy jakby to nazwać na tylnej przerzutce, a właściwie to na sprężynie - jest możliwość, żeby przy starym - dość wydłużonym łańcuchu owa sprężyna się rozciągnęła? Położenie przerzutki oraz zachowanie łańcucha, gdy kręci się do tyłu porównywałem do roweru mojego kolegi, a u niego przerzutka jest bardziej napięta oraz łańcuch mniej 'lata'. Kolega też jeździł za mną i obaj stwierdzamy, że łańcuch nie ogarnia toru jego pracy i skacze w obie strony, tj lewo i prawo - przy lewej stronie ewidentnie widać zbyt słaby naciąg przy przerzutce tylnej - lata ona tutaj dla odmiany góra - dół. Przerzutki także nie ma jak rozebrać i poeksperymentować z nią, więc liczę na Waszą pomoc.
Wazaa Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Skoro wymieniałeś łańcuch, to pewnie przeskakiwał. Jeśli i nowy zachowuje się tak samo, to być może, przyczyną są wytarte zębatki.
Mod Team Puklus Napisano 22 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2012 Zasada jest taka ze jak wymieniamy łańcuch ... wymieniamy również kasetę. Oczywiście jak kaseta przejechała po asfalcie tylko 500km to można załozyć nowy i nie powinno być problemów. Wszystko zależy tez od jakości komponentów. Daj zdjęcia.
paweloko Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Sprawa jest prosta kaseta / wolnobieg jest zużyty i nie przyjmuje nowego łańcucha. Przeważnie wymienia się kasetę / wolnobieg razem z łańcuchem na nowe ponieważ one razem się zużywają.
Friko Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 Nie ma mnie teraz, jak wroce to wrzuce. Patrzylem na zeby i nie sa w az takim zlym stanie, ale fakt faktem maja juz troche przejechane, tymbardziej ze caly czas jezdze do 6/7/8. Pytanie przy okazji czy warto kupic kasete bardziej na szose tj. 12-25 zamiast 11-34. Dodam ze nie jezdze na 1-4, a zawsze z przodu sa trzy zebatki.
micferrari Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Mimo że kaseta dobrze "niby" wygląda to są tylko pozory ja też kupiłem nowy łańcuch i przeskakuje moja kaseta jest na złom twoją też chyba to czeka ale wrzuć foto dla pewności
Friko Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 Wrzucam zdjęcia kasety i kółeczka od przerzutki: http://img18.imagesh...20120822036.jpg http://img641.images...20120822034.jpg http://img198.images...20120822025.jpg W porównaniu do nowych kaset jest różnica.
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Po pierwsze wyczyść ten syf. Posmarowane ma być wyłącznie wnętrze łańcucha. I wtedy zrób zdjęcie, najlepiej przy wyjętym kole.
Friko Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 Kółka od przerzutek były wczoraj czyszczone. Nie wiem czy jest sens bawić się w czyszczenie ( najlepiej z benzyna, czyli odkręcanie kasety itd ), jeśli kupię nową.
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Nie masz starego łańcucha? A kółka mogłeś czyścić. Tyle, że na kasecie i łańcuchu masz tyle brudu, że wystarczy kilka obrotów i znów są całe brudne. Zresztą, wystarczy sucha szmatka i kwadrans.
Mod Team Puklus Napisano 22 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2012 Mimo syfu widać ze ostatnia zębatka to już taki banan ze nie pojeździ bez ingenencji obróbki skrawaniem załóż stary łańcuch i jeździj do zgonu lub wymień także wolnobieg.
Jeep Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 a wystarczy poczytać trochę forum by nie syfić kasety żadnym szlamem.. mój bajk odebrany po niby smarowaniu w decathlonie tez miał kasetę zawaloną jakimś towotem..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.