Skocz do zawartości

[Łańcuch] Przeskakuje.

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Tak jak w temacie mam problem z przeskakującym łańcuchem. Problem zaczął się po wymianie owego łańcucha - Shimano HG 40 - na Sram'owski. Sprzedawca sam mi doradził, że by wziąć Sram zamiast Shimano HG 50, który jeszcze jeszcze droższy więc nie chodzi tu raczej o zły łańcuch - w sklepie kupowałem po raz n'ty, tam także został zakupiony mój rower.

Wg mnie są możliwe dwie kwestie:

1. Łańcuch przeskakuje tylko na mniejszych zębatkach tj. 6, 7 i 8 - przeskakuje głównie podczas dawanie większej mocy w korbę. Sprawdzałem przy 3x8 przy powolnej jeździe problem w większości zanika. Czy jest to wina zbyt szerokiego łańcucha ( nie długiego tylko szerokiego - na długość ten jest krótszy od poprzedniego o dobre 2/3 cm ) ?

2. Drugą opcją jest zbyt słaby naciąg, czy jakby to nazwać na tylnej przerzutce, a właściwie to na sprężynie - jest możliwość, żeby przy starym - dość wydłużonym łańcuchu owa sprężyna się rozciągnęła? Położenie przerzutki oraz zachowanie łańcucha, gdy kręci się do tyłu porównywałem do roweru mojego kolegi, a u niego przerzutka jest bardziej napięta oraz łańcuch mniej 'lata'. Kolega też jeździł za mną i obaj stwierdzamy, że łańcuch nie ogarnia toru jego pracy i skacze w obie strony, tj lewo i prawo - przy lewej stronie ewidentnie widać zbyt słaby naciąg przy przerzutce tylnej - lata ona tutaj dla odmiany góra - dół. Przerzutki także nie ma jak rozebrać i poeksperymentować z nią, więc liczę na Waszą pomoc. ;)

Napisano

Skoro wymieniałeś łańcuch, to pewnie przeskakiwał. Jeśli i nowy zachowuje się tak samo, to być może, przyczyną są wytarte zębatki.

• Mod Team
Napisano

Zasada jest taka ze jak wymieniamy łańcuch ... wymieniamy również kasetę. Oczywiście jak kaseta przejechała po asfalcie tylko 500km to można załozyć nowy i nie powinno być problemów. Wszystko zależy tez od jakości komponentów. Daj zdjęcia.

Napisano

Sprawa jest prosta kaseta / wolnobieg jest zużyty i nie przyjmuje nowego łańcucha. Przeważnie wymienia się kasetę / wolnobieg razem z łańcuchem na nowe ponieważ one razem się zużywają.

Napisano

Nie ma mnie teraz, jak wroce to wrzuce. :)

Patrzylem na zeby i nie sa w az takim zlym stanie, ale fakt faktem maja juz troche przejechane, tymbardziej ze caly czas jezdze do 6/7/8.

Pytanie przy okazji czy warto kupic kasete bardziej na szose tj. 12-25 zamiast 11-34. Dodam ze nie jezdze na 1-4, a zawsze z przodu sa trzy zebatki. ;)

Napisano

Mimo że kaseta dobrze "niby" wygląda to są tylko pozory ja też kupiłem nowy łańcuch i przeskakuje moja kaseta jest na złom twoją też chyba to czeka ale wrzuć foto dla pewności

Napisano

Kółka od przerzutek były wczoraj czyszczone. Nie wiem czy jest sens bawić się w czyszczenie ( najlepiej z benzyna, czyli odkręcanie kasety itd ), jeśli kupię nową.

Napisano

Nie masz starego łańcucha? A kółka mogłeś czyścić. Tyle, że na kasecie i łańcuchu masz tyle brudu, że wystarczy kilka obrotów i znów są całe brudne. Zresztą, wystarczy sucha szmatka i kwadrans.

• Mod Team
Napisano

Mimo syfu widać ze ostatnia zębatka to już taki banan ze nie pojeździ bez ingenencji obróbki skrawaniem :P załóż stary łańcuch i jeździj do zgonu lub wymień także wolnobieg.

Napisano

a wystarczy poczytać trochę forum by nie syfić kasety żadnym szlamem..

mój bajk odebrany po niby smarowaniu w decathlonie tez miał kasetę zawaloną jakimś towotem..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...