elton29 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 A czy jesteś pewiwn że geo ramy Ci będzie odpowiadało?
TrueFaith Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Tak, poprosiłem o zdjęcia ramy postawionej na tylnych widełkach, rura podsiodłowa (tak się to nazywa ?) jest dosyć prosta, od dołu lekko kieruje się w tył, czytałem o tym i jestem zdecydowany I jeszcze raz prosiłbym o napisanie co konkretnie robi pokrętło +/-, mi się lepiej jeździ na - ale nie wiem nawet co to zmienia Jeszcze jedna rzecz - sprzedający tego taniego Raidona jest na urlopie, czy odczuje dużą różnicę pomiędzy Raidonem a XCR ? Może jakaś inna marka np. RST, RockShox ? Prosiłbym o szybką odpowiedź. Amortyzatory z tego linku wchodzą w gre: http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=16695&offer_type=1&price_from=300&price_to=400&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&a_text_f[416][0]=&a_text_f[416][1]=&a_text_i[420][0]=&a_text_i[420][1]=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E&order=p
Gość pw524 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Pokrętło +/- na górze goleni to regulacja twardościale cudów się nie spodziewaj, bardzo mały zakres regulacji. Raidon a XCR mają kompltnie inązasadę działania wiecróżnice doczujesz. Nie mówiąc o tym ze Raidon możesz dopompować pod swoją wagę i wymagania, w XCR nic takiego nie jest możliwe. Wszystko zależy od twoich wymagań, XCR nie zbiera zupełnie małych nierówności terenu (można powiedzieć że na zwykłej leśnej ścieżce nie pracujeprawie wcale) w Raidonie masz na to jako taki wpływ. Coś innego hmm... Najtańsze powietrze na rynku - test Amortyzatora Suntour Raidon LO AIR 2008, oraz krótki opis czynności serwisowych - mtbikes.pl Czy jest sens krzywić proste ? Masz jakby manualpo polsku Test XCR też tam jest.
TrueFaith Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Raidon 2008 z tego co znalazłem na allegro jest olejowy, ale pewności nie mam. Raidony po 450+ chodzą, a ja znalazlem za 360... Chyba że ktoś mi pomoże znaleźć tak taniego.
Gość pw524 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Patrzyłeś w ten link ??????? Tłumienie ma na oleju. Ale zamiast spreżyny jest komora powietrzna. Co mogłem powiedziałem, Twój wybór.
elton29 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Dokładnie, tylko radion moim zdaniem w tej cenie będzie ok jeśli chodzi o kulturę pracy oraz wagę w porównaniu oczywiscie do xcm-a i innych w tym przedziale cenowym i jak nie masz kasy na epicona to bierz ten:) Pomyśl takż o dobrych oponach od siebie polecam saguaro, toczą sie bardzo lekko na asfalcie i b. dobrze radzą w terenie.
99tomcat Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Raidon 2008 z tego co znalazłem na allegro jest olejowy, ale pewności nie mam. Raidony po 450+ chodzą, a ja znalazlem za 360... Chyba że ktoś mi pomoże znaleźć tak taniego. Są manitou drake na alledrogo w dobrych cenach na licytacji- lżejszy od raidona, praca zapewne sporo lepsza.
TrueFaith Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Dziś wiczór/jutro rano zamawiam amorka, jeśli biore raidona to musiałbym poszukaćw cenie do 400 zł w jakimś sklepie... Ten manitou za 650 zł, czytałeś w ogóle jaki mam budżet ?? Coś max 400 zł.
Gość pw524 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Stop, te tańsze są faktycznie spreżynowe. Może poczekaj po prostu do zimy na pewno będą tańsze. Ewentualnie szukaj używki. Tu masz powietrzny i niewiele przekroczysz budzet, za to masz amor o niebo lepszy od XCR !!!!! SR Suntour Raidon X3 26" 2012 !!!!! (2577353961) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ten tylko 39zł przekracza limit http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-r-l-air-100mm-mod-2008-super-i2556376039.html
99tomcat Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Dziś wiczór/jutro rano zamawiam amorka, jeśli biore raidona to musiałbym poszukaćw cenie do 400 zł w jakimś sklepie... Ten manitou za 650 zł, czytałeś w ogóle jaki mam budżet ?? Coś max 400 zł. na aukcjach chodzą tyle ile masz budżetu- ja mam swojego za 365 zł z wysyłką http://allegro.pl/nowy-manitou-drake-super-czarny-80-alu-bm-licytacj-i2574440851.html 650 to chyba cena kup teraz to są licytacje...
TrueFaith Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 A inni co o tym Manitou sądzą ? Albo licytuje go albo kupuje dzisiaj Raidona.
Gość pw524 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Tylko wez pod uwagę że to tylko 80 mm skoku. Trochę ubogo. Z tego co wyczytałem w necie to mało do tej ramy.
TrueFaith Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 2 cm różnicy, tragedii nie będzie jeśli ma lepiej chodzić. Znalazłem też innego amorka (w zasadzie Raidon, ten manitou i ten co znalazłem mnie interesują, inne to sprężyniaki) http://allegro.pl/amortyzator-przod-spinner-sw7-26-czarny-i2561837079.html Marki nie znam, jednak jest dość tani i powietrzny.
Gość pw524 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Ło matko łodyniec! Widzę ze na siłe chcesz popełnić stare jak świat błędy. Też kiedyś tak kupiłem amor.."bo tani, bo szkoda było kasy, bo coś tam.." Efekt taki że po jednym sezonie zmieniałem amor. A 2 cm wbrew pozorom to sporo. Poza tym tam jest jeszcze 3 dni aukcji i założę się że cena przekroczy 400. Tyle ode mnie bo się robi bicie piany tylko.
TrueFaith Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Okej, moja ostateczna decyzja - biorę tego Raidona za 449 zł. Poczekam 15 minut żeby poczytać komentarze. Bardzo dziękuję pw524 oraz elton29, napisaliście w tym temacie najwięcej postów Szkoda że limit pkt reputacji do rozdania wynosi 1. Za tydzień jak wszystko poskładam napiszę w tym temacie raz jeszcze - powiem jak sprawuje się sprzęt.
Gość pw524 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Jak by co to pisz, pomożemy w miarę możliwości. Pamiętaj- cokolwiek będziesz robił spokojnie obmyśl co i jak, przymierz dwa razy itp.... Nie śpiesz się, przed pracą przygotuj sobie wszystko, czytaj rtykuły w necie itp.... Dużo błędów się robi bo się czlowiek śpieszy, "bo już by chciał żeby rower stał na kołach". Powodzenia. Piękna zlota jesień to wspaniały okres na rower
TrueFaith Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Wy pewnie sami to robicie, ale orientujecie się w cenach zamontowania nowego amorka do ramy, wymiany linek oraz wyregulowania przerzutek ? Chodzi mi o robociznę oczywiście.
Gość pw524 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Kolego a może najpierw spróbuj zrobić samemu Jedyne co tu możesz zepsuć nieodwracalnie to uciąć za krótko rure sterowa w amorku, ale jak poczytasz zmierzysz 3 razy zanim utniesz to nic nie zepsujesz. Wymiana linek i regulacja to też nie są straszne rzeczy. Chodzi o to ze składanie roweru wychodzi w miarę tanio jak się to robi samemu. Zreszta jak masz stary rower i będziesz go demontował to możesz tam podpatrzeć jak jest to zmontowane. Podejrzewam że w tym roczniku były już stery 1/8. Porady warsztatowe - Page 2 of 3 - mtbikes.pl Jeśli to taki rowr jak na foto to zasada montażu amora jest mniej więcej taka sama Logowanie - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Rozbieraj powolutku i patrz co i jak. NOWY AMOR 1 nabić dolą miskę na rurę sterową 2 wsadzić w ramę 3 nałożyć górną miskę sterów 4 nałożyć podkładkę ( ilość/wysokość uzależniona od upodobań) 5 nałżyć mostek 6 odrysować kreskę na rurze nad mostkiem 7 rozmontować i obciać 0,5 cm niżej 8 wbić gwiazdkę w rurę 9 punkty 2-5 10 skręcić górną srubą z nakladką (z czuciem) 11 skrecić mostek.
TrueFaith Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Przerzutka czy linki to faktycznie nie jakaś tragiczna rzecz, ale jak wspominałem mam 14 lat i nie zamierzam ciąć rur i wbijać czegoś młotkiem , bo zepsuje Nie wiem czy nie pojadę z tym aż do Wrocławia (mieszkam 25 km od) bo u mnie taki serwis jest że szkoda gadać (nasmarowanie łańcucha, wymiana koła i na tym się raczej kończy A jeśli chodzi o rower to taki: http://wwww.katalogrowerowy.pl/userdata/foto/large/10702.jpg Tylko górna rura ramy jest równa z widełkami (16 cali) i wygląda troche jak street/dirt
elton29 Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Wiesz ja bym sie jeszcze zastanowił nad tym amorem bo jeśli chcesz Radiona za prawie 450zł to lepszym wyjściem będzie dołożyć te 130-140zł i kupić Epicona, jest to już bardzo fajny amor, łanie pracuje i co bardzo ważne waży np. mojego przyciętego do 195mm 1660g bierznią sterów! Radion waży jak podaje producent 2100g więc jest spora różnica i na pewno będziesz zadowolony i nie zmienisz go już pewnie przez następne trzy sezony:) Chyba że trafisz Radiona za ok 350-370zł to ok ale na pewno nie za 450zł
TrueFaith Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 Z tym że ja mam niecałe 1000 zł, 280 rama z wysyłką, 465 raidon z wysyłką to już 750 zł, dodatkowo kaseta, wygodne siodło, nowe rączki i inne śmieci, niestety nie mogę sobie pozwolić na takie dokładanie. Jak ktoś wcześniej powiedział są raidony i po 300 zł ale to są sprężyniaki. Szukałem też po sklepach rowerowych - conajmniej 480 zł więc i tak dość tanio się trafił.
elton29 Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Kumam ale powiem Ci że to jest dużo lepszy amor a cena jest naprawdę minimalnie wyższa bo za 580zł z przsyłka dostaniesz i ja bym na twoim miejscu go łyknął a oszczedzał na innych mniej i stotnych komponentach które nie muszą być nowe typu rama, rurki iinne graty "nie ruchome".
TrueFaith Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 rama używana za 280, taniej się chyba nie dało... mam ~850 zł, jak cześniej pisałem i tak ledwo mi to starcza (wstrzymam się z kupnem nowych opon itp.) nawet jak by było 50 zł różnicy to bym nie dołożył, raz że raidon dzisiaj/jutro przyjdzie, dwa że naprawdę nie mam skąd już dokładać. Szkoda twojego i mojego pisania bo nic to nie zmieni
elton29 Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Luzik po prostu chciałem Ci nawinąć że jak się zaczniesz bawić w składanie to i z czasem zajwkę złapiesz albi i nie na odchudzanie i tu wtedy na przeszkodzie stanie radion którego jak oczywiście zacznie Ci zależeć na masie pewno będziesz chciał pogonić no ale jak jesteś w zasadze na początku drogi to na pewno Ci wystarczy, jak pisałem jak już będziesz miał komplteny napęd to kup sobie dobre kapcie z małymi oporami toczenianp. saguaro zwijane, w dziale giełda ktoś takowe chce sprzedać. W ten sposób bike który waży więcej niż 14kg będzię się lżej toczył. Jakbyś chciał jakieś graty, siodło pedały itd. to daj znać, mam nie dużo ale może coś Ci się przyda:)
TrueFaith Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Napisano 24 Sierpnia 2012 Dzięki za propozycję - kupie jednak u siebie w sklepo-serwisie, szkoda mi płacić za wysyłkę po za tym mogę dotknąć siodła itp. Wczoraj wieczorem przyszła rama, przymierzyłem do niej stary rower z amorkiem i faktycznie - 80 mm aż głupio wygląda (dobrze że wybrałem raidona a nie manitou) amorek z tego co mi wiadomo przyjdzie dzisiaj. Największy problem będzie z cięciem rury, u mnie tego nie robią co oznacza wypad do Wrocławia albo Oławy (dwie miejscowości 20km+ a rodzice mają sedana do którego nie koniecznie wszystko wejdzie) ale jakoś to będzie. Co do tych opon, z neta nie zamówię ale jaki powinny mieć bieżnik aby miały mały opór toczenia ? U mnie takie coś pewnie dostanę...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.