dontworry Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam, od niedawna zaczyna coś strzelać na 4 i 5 biegu. Podejrzewam, że zużyły się trochę zębatki, dlatego chce wymienić łańcuch. Tutaj moje pytanie jak w temacie. Z góry dzięki za odpowiedź. PS: Oczywiście chce tego dokonać jak najmniejszym kosztem, jednocześnie bez wymieniania napędu za 4k km. Jeżdzę przeważnie po asfalcie.
mariusz231 Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Jak strzela, to raczej zużyta jest kaseta i dlatego łańcuch przepuszcza. Poprzednia kasetę też miałem taką z łańcuchem HG40 i wytrzymał około 5kkm. Zębatki 4,5,6 wyglądały jak zęby rekina, u Ciebie możne być podobna sytuacja. Pokaż zdjęcie poglądowe kasety będzie można ja ocenić.
99tomcat Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Jeśli nowy łańcuch to polecam minimum hg50. Kaseta hg51. Przy 9-10 rzędach polecił bym popolować na lekko używaną kasetą slx, czy xt, ale na 8 rzędów gra nie warta śmieczki.
mariusz231 Napisano 17 Sierpnia 2012 Napisano 17 Sierpnia 2012 Jak wyżej, mam kasetę hg51 i do tego łańcuch KMC Z8 RB sprawdza się bardzo dobrze.
dontworry Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Napisano 17 Sierpnia 2012 Jak strzela, to raczej zużyta jest kaseta i dlatego łańcuch przepuszcza. Poprzednia kasetę też miałem taką z łańcuchem HG40 i wytrzymał około 5kkm. Zębatki 4,5,6 wyglądały jak zęby rekina, u Ciebie możne być podobna sytuacja. Pokaż zdjęcie poglądowe kasety będzie można ja ocenić. U mnie łańcuch to cn-ug51. Na tym zestawie przejeździłem jakieś 7k km. Trzaskanie czasami słychać na 5 i 6 biegu. Wrzucam fotki: Picasa Web Albums - Dominik Obrębski - Scrapbook Photos No i na 4 biegu oczywiście.
krism4a1 Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Kaseta nie wygląda na zajechaną, powinna przyjąć nowy łańcuch, HG 40 - HG 50 wystarczy (ja mam zestaw kaseta, łańcuch HG40) Po sposobie układania się łańcucha na największej koronce kasety to widać, że łańcuch to rozciągnięty masz z 1 cm
Fenthin Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Przede wszystkim przydałoby się umyć tę kasetę.
99tomcat Napisano 18 Sierpnia 2012 Napisano 18 Sierpnia 2012 Przede wszystkim przydałoby się umyć tę kasetę. Dokładnie zarówno kaseta jak i łańcuch zasyfione jakimś smarem zmieszanym z brudem.. Kasety się nie smaruje a łańcuch oliwką a nie stałym smarem Dziwi mnie łańcuch ug zamiast hg. Wiem, że działa ale po co ? Proponuję hg50 i dać mu się ułożyć przez te 200km. Powinno być dobrze.
dontworry Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Napisano 19 Sierpnia 2012 dzięki za wskazówki, nie smarowałem żadnym smarem stałym tylko w sprayu. Wiem, że wygląda kiepsko ale to przez wypad do lasu w przeddzień robienia zdjęć, kaseta i łańcuch już umyte. Łańcuch rzeczywiście rozciągnięty - mierzyłem długość na 11 ogniwach i wyniosła 134mm. Mam zamiar kupić łańcuch KMC Z-72. Myślicie, że będzie odpowiedni do tej starej kasety?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.