Skocz do zawartości

[napęd] jaki łańcuch do Shimano cs-hg30-8i

dontworry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od niedawna zaczyna coś strzelać na 4 i 5 biegu. Podejrzewam, że zużyły się trochę zębatki, dlatego chce wymienić łańcuch. Tutaj moje pytanie jak w temacie. Z góry dzięki za odpowiedź.

PS: Oczywiście chce tego dokonać jak najmniejszym kosztem, jednocześnie bez wymieniania napędu za 4k km. Jeżdzę przeważnie po asfalcie.

Napisano

Jak strzela, to raczej zużyta jest kaseta i dlatego łańcuch przepuszcza.

Poprzednia kasetę też miałem taką z łańcuchem HG40 i wytrzymał około 5kkm.

Zębatki 4,5,6 wyglądały jak zęby rekina, u Ciebie możne być podobna sytuacja.

Pokaż zdjęcie poglądowe kasety będzie można ja ocenić.

Napisano

Jeśli nowy łańcuch to polecam minimum hg50.

Kaseta hg51.

Przy 9-10 rzędach polecił bym popolować na lekko używaną kasetą slx, czy xt, ale na 8 rzędów gra nie warta śmieczki.

Napisano

Jak strzela, to raczej zużyta jest kaseta i dlatego łańcuch przepuszcza.

Poprzednia kasetę też miałem taką z łańcuchem HG40 i wytrzymał około 5kkm.

Zębatki 4,5,6 wyglądały jak zęby rekina, u Ciebie możne być podobna sytuacja.

Pokaż zdjęcie poglądowe kasety będzie można ja ocenić.

U mnie łańcuch to cn-ug51. Na tym zestawie przejeździłem jakieś 7k km. Trzaskanie czasami słychać na 5 i 6 biegu. Wrzucam fotki:

Picasa Web Albums - Dominik Obrębski - Scrapbook Photos

No i na 4 biegu oczywiście.

Napisano

Kaseta nie wygląda na zajechaną, powinna przyjąć nowy łańcuch, HG 40 - HG 50 wystarczy (ja mam zestaw kaseta, łańcuch HG40)

Po sposobie układania się łańcucha na największej koronce kasety to widać, że łańcuch to rozciągnięty masz z 1 cm :)

Napisano

Przede wszystkim przydałoby się umyć tę kasetę.

Dokładnie zarówno kaseta jak i łańcuch zasyfione jakimś smarem zmieszanym z brudem..

Kasety się nie smaruje a łańcuch oliwką a nie stałym smarem ;)

Dziwi mnie łańcuch ug zamiast hg. Wiem, że działa ale po co ?

Proponuję hg50 i dać mu się ułożyć przez te 200km. Powinno być dobrze.

Napisano

dzięki za wskazówki, nie smarowałem żadnym smarem stałym tylko w sprayu. Wiem, że wygląda kiepsko ale to przez wypad do lasu w przeddzień robienia zdjęć, kaseta i łańcuch już umyte. Łańcuch rzeczywiście rozciągnięty - mierzyłem długość na 11 ogniwach i wyniosła 134mm. Mam zamiar kupić łańcuch KMC Z-72. Myślicie, że będzie odpowiedni do tej starej kasety?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...