skorp7 Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 Witajcie Mam taki dziwny problem. Mam wolnobieg 7 rzędowy Shimano Tourney TZ21 14-28T i kiedy mam wybraną środkową zębatkę to podczas kręcenia korbą napęd chodzi głośno jest takie jakby chrupanie, czuć to na pedałach i strasznie denerwuje. Nie ma znaczenia przednia zębatka i występuje to tylko na tej środkowej zębatce. Łańcuch i zębatki wyczyszczone i nasmarowane. przerzutki chodzą też dobrze. Rower jest nowy i ma przejechanie 450 km. Da się coś z tym zrobić czy jest to jakaś wada fabryczna ? Macie jakieś pomysły ?
jasinski21444 Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 Może przednia przerzutka zachacza o łańcuch ?
skorp7 Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Napisano 14 Sierpnia 2012 Może przednia przerzutka zachacza o łańcuch ? Na 100 % to nie to. Byłoby słychać szorowanie a to jest taki dzwięk jakbym miał suchy i nie nasmarowany łańcuch i występuje tylko na środkowej tylniej zębatce. Tyle, że łańcuch JEST dobrze nasmarowany bo na wszystkich innych przełożeniach idzie jak po masełku.
Alpek Napisano 14 Sierpnia 2012 Napisano 14 Sierpnia 2012 a automat nie dostaje jakiegoś zgięcia ? a kaseta nie jest uszkodzona, zobacz czy ta koronka się rusza
Majsterkowicz Napisano 15 Sierpnia 2012 Napisano 15 Sierpnia 2012 Nie kłuć się Chyba 'Nie kłóć się' A powracając, to mam trzy koncepcje. 1. Ogólna wada, która występuje w wielu wolnobiegach shimano MF-TZ - luzująca się zakrętka, która powoduje minimalne ruchy całego zespołu podczas pedałowania (zakręcana na lewy gwint, posiada dwa otworki na klucz). 2. Akurat ta koronka może być nieco niedopracowana co oznacza, że odległości pomiędzy sąsiadującymi zębami mogą się minimalnie różnić, co skutkuje "chrupaniem" łańcucha. 3. Wina może leżeć po stronie samego łańcucha, ale skoro ta awaria dzieje się tylko na jednej koronce z tyłu, to tę opcję raczej odrzucamy Ogólnie radzę sprawdzić zamocowanie całego wolnogiegu, skontrolowanie owej koronki 20T oraz sprawdzenie, w jakim dokładnie położeniu znajduje się główne kółeczko prowadzące przerzutki. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.