Skocz do zawartości

[przerzutka] Nexus 3 - głosne cykanie

tceon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Dziś zakupiłem taki rower za śmieszne pieniądze http://www.trybik.pl/burghardt-alu-28-comfort-3-speed-czarny.html

Rower ma przerzutkę nexus 3 w piaście. Na 1 biegu podczas kręcenia chodzi bezdźwięcznie, natomiast na 2 i 3 biegu cyka.

Czy to jest normalne? Czy raczej wymaga regulacji?

Wcześniej kilka lat temu jeździłem kilka dni na wyjeździe podobnym rowerem miejskim z przerzutką nexus (miała 4 biegi) i na żadnym nie było słychać cykania.

Napisano

Powinno cykać tylko podczas jazdy bez pedałowania , choć wydaje mi się że w rowerze mojej mamy cyka nawet jak się jedzie. Sprawdzę co i jak i napiszę :P

Napisano

Nexus 3 cyka podczaś pedałowania na biegach 2 i 3.

Tak jest w moim rodzinnym rowerze z Nexusem i w paru warszawskich rowerach miejskich, które specjalnie pod tym kątem obsłuchiwałem. Albo większość tych piast jest felerna/źle zainstalowana, albo to normalka w tym modelu. Niestety. To samo potwierdzają posty na zagranicznych forach, więc nie jest to też zła partia towaru :)

Napisano

No to dzięki za odpowiedź. Chociaż ludzie słyszą mnie jak jadę ścieżką rowerową :icon_cool: Cyka całkiem głośno, ale co tam. Ważne, że rower nowy i jest czym popedałować do sklepu i do pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...