Skocz do zawartości

[Hamulce] Przód pod ciężkiego bikera

bauerPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów,

ważę trochę ponad 100kg, XC, lekkie zjazdy, podjazdy

szukam jakiegoś dobrego hebla na przód pod moją nową rebe sl '09 :) co sądzicie o eliksirze cr? ma to siłę żeby wyhamować tyle kg?

http://allegro.pl/hmulec-avid-elixir-cr-aluminiu-carbon-i2549659799.html

czy może polować na jakąś okazję z jakimiś 775 czy 665? czytałem sporo pozytywnych opinii na temat tych xt czy slx, ale czy będą odpowiednie dla mnie?

ostatnio poszła używka za 230zł m-775

Czekam z niecierpliwością na wasze wypowiedzi, bo jakby to....... jeżdżę bez przedniego hampla :w00t:

Pozdrawiam

Napisano

Jak już to poluj na 785/666. Poprzednie wersje (775/665- są średnie/słabe).

Chociaż ja polecałbym przy Twojej wadze na przód może coś czterotłoczkowego, np. Hayes Stroker Ace? Chociaż XT 785 to też naprawdę dobry hamulec.

Avidy to loteria- albo trafi się dobry egzemplarz, albo walnięty z którym co chwilę będą problemy.

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

tegoroczne xt/slx przydrogawo :whistling: mówisz 4 tłoczki, hmm możesz coś jeszcze polecić bo tego ace trudno dostać, te eliksiry cr nie będą dobrą opcją?

Potrzebuje dobry hamulec który zatrzyma bikera powyżej 100 kg na przód do mojej reby :woot:

Pomóżcie :thanks:

Napisano

a ile masz do wydania maksymalnie? Zazwyczaj tanio znaczy gorzej. Biorąc pod uwagę, że ważysz razem z rowerem te 118kg i chcesz czasem też gdzieś pozjeżdżać bez obawy o życie to warto trochę doinwestować. Osobiście lubię czuć zapas mocy przy hamowaniu- inaczej jazda na rowerze byłaby dla mnie niekomfortowa

Napisano

Górskie np, Magurka, ewentualnie zjazd z hałdy też można zaliczyć :woot:

Te SLXy chyba są neidostępne?! Coraz bardziej się do nich przekonuje, myślicie że nada się do tych tzw. zjazdów :sweat:

Napisano

Niestety ten hamulec w bikestacji już nie będzie dostępny.... :verymad:

Ponawiam pytanie jaki hamulec na przód zatrzyma ponad 100kg :thumbsup: Ku jakiemu się skłaniać? Chyba wezmę eliksira cr i zrobię serwis u Andrewa... Co Wy na to?

Napisano

Jeżeli chcesz używkę elixir`a i wysłac na serwis do kolegi @Andrew, proponuję z nim pogadać wcześniej i rozważyć zakup jakiś Juicy 7. Chociaż SLX chyba taniej wyjdzie w utrzymaniu (BR-M666) na dłuższą mete.

Napisano

Mam okazję kupić nówkę slx m675 za 350 na metalikach...

Jak myślicie sprawdzi się to do moich predyspozycji :w00t: tarcza 180? czy 203?

Napisano

Wiadomo większa tarcza na pewno dużo lepiej się sprawdzi, chociarz z drugiej strony tarcza 180 też powinna działać. Może tak 180 będzie działało ale np przy bardzo długim zjeździe / dużych prędkościach może "braknąć" hamulca, natomiast 203 zawsze będzie działało.

Napisano

Tarcza 180mm będzie ok chyba że planujesz zjazdy po stokach narciarskich ....

No właśnie znowu dyskusja poszła w droższą stronę zamiast skupić się najpierw na podstawach a dopiero potem na kupowaniu. Najpierw najlepiej rozważyć rozmiar tarcz a potem można dywagować na temat hamulców. Tarcze 160 na 4-ro tłoku zjarał byś bardzo szybko. proponuję szeroką tarczę 180 lub więcej ( jeśli masz kasę) i hamulec dwutłokowy - tańszy. Teraz dopiero można dywagować nad firmami i modulacjami poszczególnych egzemplaży, miłej rozmowy ;)

Aha, zainteresowałeś mnie trochę bo mieszkam w Straconce i na Magurkę, Hrobaczą Łąkę jeżdżę co tydzień, można by się kiedyś zgadać na wyprawę szlakiem papieskim? Poza tym trochę się zbiegły moje problemy hamulcowe z twoim postem. Mam referencyjne shimano M446 160mm jak na moją wagę OK tylko że zjeżdżając wczoraj z magórki odkształciłem tylnią tarczę i jestem unogowiony do następnej wypłaty. Mam nadzieję że rozmowa za niedługo zejdzie na temat doboru tarcz, chętnie posłucham.

Aha, nie wiem jak większość z was, ale oprzyjmy się na przykładzie magórki i ogólnie polskich szlaków, które usłane są kamieniami. Czytałem jak i doświadczyłem osobiście niestabilności roweru gdzy zjeżdża się po kamerdolcach. U mnie od 30-40 km/h (może dlatego że ważę 67kg) gdy troszkę bardziej ściskam przedni hamulec pojawia się duża niestabilność w prowadzeniu. Dlatego zazwyczaj mocniej ściskam tył a przodem staram się jedynie modulować lekko. Czy przez taki problem nie lepiej zadbać bardziej o dobre "samopoczucie" tylniego hamulca? Sry za offtop.

Szerokiej drogi! ;)

MagUrki* :P

Napisano

Phi, ja przy podobnej wadze mam avid bb5 z tarczą 203mm, 0 problemów z zatrzymaniem się. No ale nie wiem co to za zjadzy, bo ja na drugim końcu kraju siedzę...

Nie mówię: kup bb5, mówię - nie spinaj się tak, wyhamuje :)

Napisano

Po pierwsze zadaj sobie pytanie czy twój amor jest przystosowany do tak dużej tarczy bo jak nie to szybko luzy złapie.

Napisano

No właśnie boję się czy moja reba sl '09 nie złapie luzów pod moją wagą na tarczy 203mm ?! :whistling:

Chyba zdecyduję się na m675 i tarcza 180mm. Jakieś obiekcje ?

A może skłaniać się jednak w stronę Avidów?

Napisano

Holla!

Klania sie cale 100 kg zatrzymywane czasem przez Elixiry CR.Turlam sie raczej turystycznie,ale czesto z balastem w przyczepce,tj dwojka dzieci ok 28 kg razem,plus przyczepa ok 5 jak sadze.Przy zjazdach czuc te dodatkowe kilogramy pchajace w dol,ale nie narzekam na heble,sila i modulacja na dobrym poziomie.Moge polecic,mysle ze i Tobie dadza rade.

Btw,poprzednio mialem Hayes hfx i to byl dramat,takie byly czasy kiedys.

Przepraszam za brak polskich znakow.

Zapomnialem,tez mam Rebe a tarcze 180 i 160.

Napisano

Ciężko mi coś powiedzieć, jeśli chodzi o doświadczenia z hydraulicznymi Avidami, ale kurde - avidy awaryjne? Pierwsze słyszę, od lat spotykam się tylko z och i ach na temat avidów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...