wlepa Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Witam. Przedstawię najpierw sytuację w jakiej się znajduję. Otóż, w tym roku zaczynam naukę w liceum , a z racji takiej, że mieszkam w tej chwili 45km od miasta, w którym owe liceum się znajduje to wynająłem sobie w nim pokój, żeby nie dojeżdzać codziennie i być na miejscu. do samej szkoły mam nieduży kawałek, lecz chcę jeździć tam rowerem. I właśnie dlatego piszę ten temat, chcę Was zapytać jaki rower miejski będzie najlepszy w przedziale cenowym podanym w temacie. Zazwyczaj kupowało się rowery po 200-300zł i po kilku miesiącach siadały hamulce i ogólnie do kitu takie są, więc teraz chcę zainwestować więcej w dobry i solidny rower do jazdy po mieście,żeby nie padł po jakimś czasie, oczywiście będę o niego bardzo dbać bo sam na niego zarobiłem. Od siebie dodam, że będąc w jednym z marketów znalazłem ciekawy rower, za 760zł brutto i bardzo mi się spodobał, a jest nim ; Reebok Voyager mtb 28 jest bardzo leciutki więc to mi bardzo odpowiada, ładnie wygląda i ogólnie wydaje mi się, że to solidny rower. Teraz proszę Was o pomoc właśnie, napisanie czy ten rower jest w porządku i polecenie ewentualnie czegoś od siebie oraz argumentację bo w branży rowerowej dla mnie to ważne. dziękuję za wszelkie odpowiedzi jeśli macie pytania to oczywiście pytajcie, a ja postaram się odpowiedzieć Pozdrawiam;)
krism4a1 Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Reebok Voyager mtb 28 - stery starego typu, najtańsze przerzutki, mechanizm korbowy pewnie też, itp. itp. 750 zł za nowy rower to strasznie mało. Odpowiedz czy będziesz jeździł zimą. Na dojazdy do szkoły/pracy raczej będziesz potrzebował jeszcze błotników, oświetlenia, ewętualnie bagażnika - to dodatkowe 200zł + sakwa ok70zł Rozważałeś zakup używki? Jeśli ma być nowy to proponuję poszukać Lazaro Integral w wersji bez amortyzatora - podobny osprzęt przy niższej cenie. W takiej cenie napęd przy używaniu w sezonie zimowym praktycznie będzie do wymiany na nowy wiosną. Z drugiej strony za taką sumkę będziesz mieć bardzo dobry rowerek z niemiec, używany, więc trzeba liczyć się z kosztami po jakimś czasie przy wymianie napędu i tu te koszty rosną bo będziesz zmuszony dobierać kompatybilny osprzęt, a bedzie on droższy od marketowego roweru. Przy czym po wymianie osprzęt posłuży dużo dłużej i będzie bardziej "przyjazny" dla uzytkownika. Rozumiesz? Dojdzie jeszcze pokusa kradzieży takiego roweru. Krótko: tani, nowy rower - bardzo szybkie zużycie i konieczność rozbudowy/modernizacji = stale rosnące wydatki używany, kupiony okazyjnie, dobry rower - prawdopodobieństwo "szybkiej" wymiany droższych części na nowe, razej jednorazowy wydatek po kilku miesiącach = radość bezawaryjnej jazdy przez długie miesiące, "lans" itp.
wlepa Napisano 31 Lipca 2012 Autor Napisano 31 Lipca 2012 Raczej używki nie wchodzą w grę, nie wiem, jakoś tak. Choć jeśli trafi się bardzo dobry używany sprzęt w granicach moich funduszy to jestem w stanie się nad tym zastanowić Co do jazdy zimą, to raczej nie, w zimę będę chodzić piechotą, mam bardzo szybkie tempo, lub autobusem miejskim. Chcę taki wyglądem typowo sportowy rower, bez bagażnika bo to właśnie jest mi zbędne, nie potrzebuje tego, po prostu, rama, hamulce, siodełko, i ewentualnie dokupić światła z tyłu i przodu, bez zbędnych kosztów właśnie bagażnika i innch niepotrzebnych mi rzeczy. dokładnie jak mówiłeś o tym lazaro ; rower LAZARO INTEGRAL V SHIMANO 28'' [R171] Chlebek-Sport.pl rowery, narty, snowboard. WypoĹźyczalnia sprzÄtu o taki wygląd mi chodzi, sportowy. Wiem, że 750zł to nie dużo na nowy rower , ale niestety więcej za rower nie dam, mam dużo innych wydatków na moje nieszczęście. Po prostu, najlepszy rower za taką cenę dziękuje Ci, że angażujesz się w temat;) Czekam na dalszą Twoją pomoc i innych oczywiście również Pozdrawiam
makog Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Kolego dołóż troszke kasy i tu masz fajny rowerek http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-integral-full-alivio-rozmiar21-i2525035044.html tylko spiesz sie bo z tego co czytam to dosc dobre i tanie rowery, ktore szybko schodza Dziwne, nie moge edytowac poprzedniego posta heh tu tez ciekawy rowerek z blotnikami, bagaznikiem i oswietleniem, ale tez bys musial troszke dolozyc : http://allegro.pl/kands-aluminiowy-treking-alfa-city-acera-28-amorek-i2526919942.html Ewentualnie jeszcze cos takiego http://allegro.pl/kands-navigator-aluminowy-28-mocny-trekking-rower-i2531101399.html
wlepa Napisano 31 Lipca 2012 Autor Napisano 31 Lipca 2012 Raczej 1000zł już nie dam rady...maksymalnie 800 z przesyłką... Tak jak napisałem, nie potrzebuje bagażnika i innych tego typu rzeczy. Proszę o dalsze propozycje, jak na razie podoba mi się jedynie rower , który podałem w swoim poprzednim poście. lazaro integral V
krism4a1 Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Lazaro na Allegro jest po 719zł w wersji męskiej. Damkę ma moja żona, tą za 719 (w maju kipiliśmy za 619 ) Ja jeżdźę od 1,5 roku Lazaro za 800 ma o niebo lepszy osprzęt, przez ten czas zrobił już 5,5 tyś lato/zima.
cienkun Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 za tę cenę poszukaj mieszczucha na allegro. np. takiego http://allegro.pl/polski-rower-miejski-28-maxiimus-3-biegi-tylko-599-i2499480511.html
wlepa Napisano 31 Lipca 2012 Autor Napisano 31 Lipca 2012 Przeczytałem kilka tematów i znalazłem kilka bardzo ciekawych propozycji rowerów. dokładnie te modele; kross hexagon x3 , ten 900zł i również bardzo przyzwoicie wygląda i cena nie zła. schwin sierra gd, ten kosztuje 1050zł na supersklep.pl, pies to trącał, mogę wydać te 200zł więcej,śliczny ten rower jest schwin mesa sram sx4 , tego nie mogę nigdzie znaleźć nówkę więc raczej go nie kupie. arkus vip 6.0 za 950zł, typowy rower górski,nie wiem czy nie będzie zbyt taki ciężki na jazdę po mieście, ale i może być wytrzymały bo to w końcu rower górski. W tej chwili jestem za hexagonem x3 , sierrą gd i lazaro integral z linka jeśli macie uwagi lub inne propozycje to proszę piszcie
krism4a1 Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Czytasz ze zrozumieniem? Chłopak pisał przecież, że chce crossa z zacięciem sportowym
cienkun Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 schwinn sierra jak za tę cenę jest naprawdę fajny.
wlepa Napisano 31 Lipca 2012 Autor Napisano 31 Lipca 2012 nie chcę dać tych 1000zł , lecz moge już odżałować...ale jeśli ten lazaro integral okaże sie bardzo dobrym rowerem, takim jak opisałeś po swoich doświadczeniach to mogę go kupić...zawsze 300zł w kieszeni mówisz o tym tak ROWER CROSSOWY LAZARO INTEGRAL V 28'' ALU SHIMANO (2519255800) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. własnie ten sierra mi się bardzo podoba, lecz chodzi mi głównie o różnice tego roweru i integrala...nie chce przepłacać za troszkę lepszy rower więc proszę teraz o poradę który zakupić i czy warto dokładac do sierry lub x3
cienkun Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Czytasz ze zrozumieniem? Chłopak pisał przecież, że chce crossa z zacięciem sportowym A Ty czego się czepiasz? Przeczytałem pierwszy post, a tam była mowa o rowerze miejskim.
wlepa Napisano 31 Lipca 2012 Autor Napisano 31 Lipca 2012 oj tam, nie ma co się juz kłócić. Teraz mam do wyboru hexagon x3 lazaro integral schwin sierra tylko napiszcie, czy warto dopłacać do schwinna, czy zostać przy lazaro. hexagon też fajny, ale wyczytałem, że ma strasznie twarde siodełko, w sumie mi to nie robi problemu, ale za rower w granicach 800zł komfort by się przydał.
krism4a1 Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Mój rower masz w moim profilu, jest delikatnie mówiąc inny od integrala za 719. podaj konkretny link do schwin sierra, odpisze jutro, idę spać.
wlepa Napisano 31 Lipca 2012 Autor Napisano 31 Lipca 2012 schwinn sierra gs; http://supersklep.pl/i98724-rower-schwinn-sierra-gs-champagne-ss09 to ten rower ja też ide lulu, jutro rano zajrzę dobranoc wszystkim
Lukatari Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Mój brat ma Hexagona X3 bardzo fajny rower i dobry ma go miesiąc ale poleciłby ci go . Sam jeździłem i jest ok leciutko się jedzie naprawde ; ) . dobry rower ja bym mu nic nie zarzucił . Może lekko mułowato działają tylne przerzutki ale to bardzo ciężko odczuć możliwe , że mi to się tylko wydaje ale ta mułowatość to nic takiego . Ogółem dobry rower godny polecenia . Nie będziesz żałował zakupu . Pozdrawiam .
krism4a1 Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 ok: Rower Schwinn Sierra GS (champagne) - 1050zł, porównując do Integrala (full Alivio - chyba ok 950zł, lub Kands Maestro - 1050zł): Schwinn - gorszy amortyzator od tego z Integrala, nie mówiąc już o Maestro - ten ma nawet blokadę skoku - Stery starego typu, w Inegralu i Maestro są nowoczesne A-Head - Schwinn to rower na 26-cio calowych kołach, do miasta (lekkiego terenu) dużo lepszym rozwiązaniem są koła 28" takie jak w Integralu czy Maestro (ogólnie w crossach) - Przedewszystkim Schwinn nie ma pełnej specyfikacji, przy pierwszym wrażeniu "na oko" wygląda na osprzęt porównywalny do Integrala za 719zł - więc przepłacasz na dzień dobry 300zł.
wlepa Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 a więc ostateczny werdykt jak wygląda??? mógłbyś podać jakieś linki do aukcji lub sklepów rowerów, które są najlepsze w moim przedziale cenowym???
krism4a1 Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 W końcu jakie masz środki przeznaczone na rower, najpierw pisałeś o nieprzekraczającej granicy 750 zł, później pisałeś, że możesz dorzucić 300 zł. To robi ogromną różnicę. W okolicach 1000zł możesz kupić podobnego do mojego Lazaro, opis możesz prześledzić na tym forum. Pisałem o Kands Maestro, niektórzy użytkownicy tutaj sobie chwalą, Różnice są w zasadzie w geometrii ramy, choć oba rowery to ten sam producent. http://www.kross.pl/pl/2012/hexagon-x3 rower na 26" - jw. Po prostu nie lubię przepłacać, tak dla porównania: Lazaro Evolution (26") jest o kilka set złotych tańszy i na wyższym osprzęcie.
wlepa Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 W cenie to chodzi o to, że jeśli rower za 800zł okaże się lepszy lub w podobnym osprzęcie od roweru za 1000zł, to wezmę ten za 800, bo nie będzie sensu dokładać 200 czy 300zł więcej do roweru z troche lepszym sprzętem.
krism4a1 Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 Lazaro / Kands za ok 1000zł mają na sobie to co Hexagon za 1500
kaeres Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 Ja sądzę, że optymistycznie pojechałeś z Hexagonami.
wlepa Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 Czyli ten http://allegro.pl/rower-crossowy-lazaro-integral-v-28-alu-shimano-i2519255800.html ???
krism4a1 Napisano 1 Sierpnia 2012 Napisano 1 Sierpnia 2012 http://allegro.pl/aluminiowy-szybki-cross-integral-v1-blotniki-men-i2519821563.html 719zł http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-integral-full-alivio-rozmiar21-i2525035044.html 999zł Tak jak pisałem, pierwszy tani ale dużo słabszy osprzętowo, drugi wg mnie najkorzystniejszy stosunek ceny do jakości na polskim rynku. Oba to crossy idealne na miasto, jeśli zechcesz z czasem robić sobie wypady za miasto nic nie stoi na przeszkodzie zamontować bagażnika i sakw. Ja mam ten drugi jeżdżę codziennie do pracy plus weekendowe wypady do niemiec 60 - 80 km dziennie, moja żona na tym pierwszym ale tylko ze mną w weekendy i rower też daje radę, ale nie jest już tak precyzyjny jak ten na Alivio.
wlepa Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Napisano 1 Sierpnia 2012 jeśli alivio będzie najlepszy to biorę robote i zarobie na niego,część pieniędzy już mam, a reszta z pracy. jeśli to wszystko ze strony Twojej jak i strony innych to bardzo Ci dziękuje i wszystkim , którzy angażowali się w temat;) Przybliżyliście mi co nieco na co zwracać uwagę i ogólnie...myślałem, że kupno roweru nie jest aż tak skomplikowaną operacją...tutaj to lepsze, tutaj to gorsze i droższe...dziekuje Wam;) dziękuje za pomoc;) Pozdrawiam serdecznie;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.