Alter120 Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Siemka ostatnio w lasach zauwazylem bardzo duzo osob uprawiajacych dh w lesie są fajne górki scieżki itp.Pomyślałem że spróbuje w tym swoich sił ponieważ bardzo mi się to spodobało ale słyszałem że dobry rower taki żeby sie nie polamac kosztuje minimum 3000-5000 zł niestety takiej kasy nie posiadam.Chciałem się dowiedziec czy mój rower na początek jazdy (nie skoki z 2m) nie rozsypie się po pierwszym podejściu.Znalazłem zdięcie w necie które najbardziej przypomina mój rower (rama,koła,hamulec przedni) tylni nie jest tarczowy. Co o tym sądzicie probowac cos a moze zbierac troche kasy i zaczac po kolei wymieniac jakies czesci a może jakieś się przydadzą ?
Schwefel Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Przyda ci się dobre ubezpieczenie, zaklepane łóżko w szpitalu, ewentualnie dziura w ziemi.
pawel13 Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 na skakanie się ten rower nie nadaje lecz z górki pozjeżdżać możesz. Jesszcze tym ciężarem rower dziurę w ziemi sam by zrobił
Arhain Napisano 3 Sierpnia 2012 Napisano 3 Sierpnia 2012 No niestety to rower z innej bajki, i wymiana czesci nie wiele (by nie rzec nic) tu da. Jeździj spokojnie po tym lesie w granach twoich umiejętności bo granicy sprzętowej nie przeskoczysz w tym wypadku, a jak masz czas to powoli składaj na nowy rower zdatny do takich celów. Powodzenia
seebcioo Napisano 3 Sierpnia 2012 Napisano 3 Sierpnia 2012 Przyda ci się dobre ubezpieczenie, zaklepane łóżko w szpitalu, ewentualnie dziura w ziemi. koniecznie na 2m i tabliczka z napisem "Ekstremalny rowerzysta" rower do DH to minimum tysiąc zł i to nawet małooo a jak jednak się odważysz na tym czymś to na pewno z kaskiem
tobo Napisano 3 Sierpnia 2012 Napisano 3 Sierpnia 2012 Rower ten ma taki a nie inny wygląd tylko dlatego że obecnie jest moda na rowery amortyzowane. Z takiego samego powodu montuje się w tych rowerach hamulce tarczowe. Taka jest potrzeba rynku i ludzie dlatego te rowery kupują. Kompletnie nie nadają się jednak do uprawiania mtb, w żadnej formie. Ewentualnie delikatne wycieczki, jazda na działkę, spacer po równym podłożu. Przy ostrzejszej jeździe ryzykujesz kalectwem a na pewno zniszczeniem roweru - a zakładam że chcesz (przy braku funduszy na inny) jednak z niego korzystać.
1996wrc Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Mam dosyc podobne pytanie, mam rower genesis razor zero. Jest brdzo fajny do xc i jedyne co mi przeszkadza to slaby amor (xct). I tak mam zamiar kupic cos nowego ale corazbardziej zaczynam jezdzic w typie enduro/fr i myslalem o amorze z wiekszym skokiem. Jaki najwiekszy skok moge tam zastosowac? Z gory dzieki za odp.
1996wrc Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisano 6 Sierpnia 2012 Taki jak masz teraz +/- 20mm. Aha czyli jak zamontuje (fabrycznie 100) 120 to nie powinienem odczuc nic poza lepsza amortyzacja?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.