Skocz do zawartości

[do 1500zł] rower miejski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od jakiegoś czasu poszukuje roweru miejskiego w przedziale cenowym do 1500zł. Nie musi być to nowy rower, byle był w dobrym stanie i lekki ( i duży). Wcześniej zastanawiałem się nad cruiserami electry, ale wydaje mi się, że mogą być za małe ( np. rat rod), ponieważ mam 195 cm. Z uwagi, że jest to rower miejski wypadałoby aby wyglądał jako tako, ale stawiam na prostotę i minimalizm :)

W kwestii rowerów jestem kompletnym laikiem, więc liczę na Waszą wyrozumiałość i pomoc.

Napisano

W tej cenie szukałbym czegoś takiego:

ROWER MIEJSKI KROSS NEGUS 17'' PRĄDNICA HAM. ROLK. (2522169127) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W Twoim przypadku oczywiście większy rozmiar ramy.

Wygląd bardziej miejsko-klasyczny, czy może być taki współczesny jak ten Romet?

No i jest problem z wagą. Miejskie bywają kompletnie wyposażone, a to swoje waży (mniej niż w miejskich klasykach, bo rama alu, ale mimo wszystko...).

Edit: Z tego, co widziałem są też ramy w twoim rozmiarze w sklepach internetowych poza allegro (podobna cena).

Generalnie przy rowerze miejskim w tej cenie zwracałbym uwagę na:

Aluminiowa rama.

Przerzutka w piaście (piasta wielobiegowa) - 7 biegów starczy, nexus jest u nas najpopularniejszy.

Dynamo w piaście przedniej (też nexus najpopularniejszy).

Reszta to już kwestia gustu, warto jednak wiedzieć, że z rowerami miejskimi jest trochę jak z produktami apple, stały się modne, więc w wielu modelach płaci się w dużej mierze za styl (rower nie-miejski z komponentami podobnej klasy byłby wyraźnie tańszy).

Napisano

Trochę małe te rowery jak na Ciebie. Siodełko jeszcze ustawisz wyciągając na maks, ale kierownicę będziesz miał za nisko (nie przyjmuj tego na słowo - rozmiar ramy powinieneś sam sprawdzić, piszę tylko z własnego doświadczenia). Jeśli masz długie nogi, to na zakrętach możesz obijać kierownicę kolanami.

Ja przy 189cm wzrostu, jeżdżę na 61cm.

Napisano

tyle, że licząc wg wzoru na rower trekkingowy wyszło mi 22,54 cala czyli 57 cm :)

a ciężko, przynajmniej ciężej jest znaleźć coś dobrego 61 cm.

Napisano

wiem, wiem dlatego postanowiłem się przejechać tymi rowerami i .... w obu uderzam kolanem w kierownicę podczas skręcania. kierownica jest po prostu zbyt blisko siodła.

ale.. przejechałem się tym:

http://www.amsterdamka.pl/product.php?id_product=100

i przy odpowiednim ustawieniu kierownicy jeździ mi się bardzo wygodnie oraz nie mam powyższego problemu.

teraz mi powiedzcie czy warto brać za tą cenę i mieć wymieniony cały przedni widelec z amortyzatorem czy pozostać z tym co mam i spuścić troszkę z ceny?

Napisano

A co jest nie tak z tym amortyzowanym widelcem? Ciezko stwierdzic, kto je dla Batavusa robi, ale to raczej rower o wysokim osprzecie, wiec i amorek powinien być przynajmniej porządny - wystarczający na użytek miejski.

Ja do miasta wolałbym ten od tamtych ze względu na całkiem zakryty łańcuch i przerzutki w piaście. Szczególnie jeśli nie chcesz przy nim grzebać - jest to dużo bardziej bezobsługowe rozwiązanie.

Napisano

amortyzator nie działa i zamiast wymiany samego amortyzatora, wymieniony zostałby cały przedni widelec

Raczej nie ma sensu placenia takiej ilosci kasy tylko po to by miec z przodu ciezki niedzialajacy amortyzator. Szczegolnie ze nie wiem w jaki sposob on nie dziala. Może mu nagle cos odbije w najmniej spodziewanym momencie?

A serwis nie moze go po prostu naprawic? Bo watpie by skombinowali ci widelec w tym samym kolorze i do tego z dziurami na pełny błotnik. No chyba żeby po prostu dać czarny. Najlepiej się dowiedzieć co w tym amorku jest zepsute > dostac upust > przeznaczyc go na naprawe w serwisie :)

Napisano

Ja na Twoim miejscu byłbym bardziej ostrożny przy ocenie wielkości pasującej Ci ramy w Batavus Weekend (57 cm).

Jeśli przy 195 cm wzrostu, z klasycznych wyliczeń wychodzi tak mało, to znaczy, że masz dłuższy korpus. W takim wypadku dla zachowania wygodnej pozycji na rowerze ważniejsza jest długość górnej rury. Radziłbym więc, abyś przymierzył się też do rowerów o większej ramie tj. 60-64 cm, bo dobrze jest zaliczyć praktyczne sprawdzenie doboru wielkości ramy z obu stron teoretycznego zakresu.

Napisano

W Lublinie raczej nie znajdę sklepu w którym byłyby batavusy w takim rozmiarze, jeśli w ogóle jest taki sklep gdzie są one dostępne. Dlatego nie mam możliwości, najwyżej w Warszawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...