Skocz do zawartości

[6000zl] Full o skoku 120mm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

chcialbym kupic pierwszego full'a, na razie caly czas jezdze na sztywnym Giant ATX.

zastanawiam sie nad rowerem do 6000 pln'ow bo nie wiem czy jest sens kupowania czegos tanszego (zazwyczaj osprzet jest do niczego).

roweru uzywal bede najczesciej do jazdy po lesnych drogach w woj. lubuskim ale chcialbym raz no dwa razy w roku zabrac sie z nim w gory i troche posmigac (zadne DH czy jakas bardzo extremalna jazda tylko bardziej turystyka) dlatego moim zdaniem wystarczy mi 120mm skoku i fajnie zeby byl on blokowany.

Czytalem troche na ten temat i zastanawiam sie nad:

merida one-twenty http://bikefama.pl/rowery,-sprzet-i-akcesoria/rower-na-cale-zycie-merida-one-twenty.html

albo Kelly's http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=27996&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=319

myslalem jeszcze o giant trance x4 ale osprzet jest dosc kiepski.

nie znam sie na zawieszeniu i amortyzatorach tylnych dlatego chcialbym zebyscie mi doradzili cos jest lepsze...

z gory dzieki:)

Napisano

Tej Meridy nie brał bym na całe życie, właśnie wypuszczają nowy model z zawieszeniem virtualnym, może warto poczekać ?

Napisano

Tej Meridy nie brał bym na całe życie, właśnie wypuszczają nowy model z zawieszeniem virtualnym, może warto poczekać ?

a te zawieszenie co jest w tej ramie jest zle? jest duza roznica miedzy nim a zaiweszeniem z wirtualna osia obrotu?

Napisano

Ta Merida to jakaś wariacja na temat 4osiowego zawieszenia z linkiem powyżej osi koła, dziwne to, jakaś kupa ;) Wirtuale uważane są za mniej bujające i rzeczywiście tak jest, pytanie co Merida zmajstruje w tej kwestii. Czy nie pójdzie z ceną w kosmos, czy osprzęt będzie współgrał z klasą roweru. Jeżeli Ci się nie spieszy to poczekaj na jej ofertę. Z tych rowerów nie brałbym żadnego. W takiej cenie jaki masz budżet porozglądaj się za Radonem, może Giantem, Canyonem. Czasami na Allegro stoją fajne FS rzekomo mało używane, różnie to może być, ale perełki trafić można ;)

http://allegro.pl/cube-ams-comp-16-black-n-white-2011-10-wroclaw-i2486935639.html

http://allegro.pl/wyczynowy-full-fox-reba-elixir-r-3x10-my-11-i2520825848.html

http://tablica.pl/oferta/lapierre-zesty-314-okazja-uzywany-2-razy-ID1mkhW.html

Do tej kwoty jest naprawdę w czym wybierać, kwestia czego szukasz i rozmiaru ramy, do tego przy nowych rowerach możesz jeszcze jakiś rabat typu 10-15% negocjować.

Napisano

witam, w tej cenie ( 6000 zł) możesz już kupić Giant Trance 3, zawieszenie maestro ( poczytaj opinie), amortyzacja FOX. Jest już dużo przecen i można trafić. Osobiście jeżdzę fullem CUBE i jestem zadowolony. Poszukaj jakiegoś CUBA AMS.

Ta Merida to jakaś wariacja na temat 4osiowego zawieszenia z linkiem powyżej osi koła, dziwne to, jakaś kupa ;) Wirtuale uważane są za mniej bujające i rzeczywiście tak jest, pytanie co Merida zmajstruje w tej kwestii. Czy nie pójdzie z ceną w kosmos, czy osprzęt będzie współgrał z klasą roweru. Jeżeli Ci się nie spieszy to poczekaj na jej ofertę. Z tych rowerów nie brałbym żadnego. W takiej cenie jaki masz budżet porozglądaj się za Radonem, może Giantem, Canyonem. Czasami na Allegro stoją fajne FS rzekomo mało używane, różnie to może być, ale perełki trafić można ;)

Napisano

dzieki za odpowiedzi... :)

ciekawe propozycje zwlaszcza ten trek bo nie ukrywam ze taki rodzaj ramy z tak mocowanym damperem mnie najbardziej interesuje...

jesli chodzi o Cuba to nie bardzo pasuje mi geometria ramy... ramy cube maja stosunkowo krotka rure gorna, (przy rozmiarze 20'' ma ona 581mm a moj giant ma 595mm i używam w nim mostka120mm) lubie dlugie ramy i dlatego nie wiem czy cube bedzie odpowiedni dla mnie, nie mam mozliwosci sie nigdzie takim przejechac.

Rozgladalem sie za Kellysem albo Merida dlatego ze to moge kupic w Gorzowie wiec jest okazja przetestowac, na ale jak na razie mowicie ze na meride lepiej poczekac co wymysli a z Kellysem to na "nie"

Jesli chodzi o Giant i jego zawieszenie to owszem czytalem o nim i wszyscy je zachwalaja i ten tramce mi sie bardzo podoba ale nie wiem czemu chcialbym zmienic marke na cos innego... Canyon tez super propozycja tylko czas oczekiwania strasznie dlugi bo z tego co mi wiadomo to ponad 6tyg.

tak w ogole to skok w granicach 120mm wystarczy zeby spokojnie pojezdzic sobie po naszych gorach czy moze byc troche malo?

Napisano

Ja bym czekał, Kross ma wypuścić jakiegoś fulla 140 mm, może być ciekawie ...

a te zawieszenie co jest w tej ramie jest zle?

A co jest dobre skoro Merida zdecydowała się zainwestować w nowe zawieszenie ...

Napisano

masz rację, górna rura w Cube jest krótka, też tego się na początku obawiałem, ale po całym sezonie uważam to za atut, mam 178 cm i rozmiar ramy dobrany 18 cali, jak będziesz miał okazję to spróbuj CUBA.

Ps. Jak tam dzisiaj masa w Gorzowie ?

dzieki za odpowiedzi... :)

ciekawe propozycje zwlaszcza ten trek bo nie ukrywam ze taki rodzaj ramy z tak mocowanym damperem mnie najbardziej interesuje...

jesli chodzi o Cuba to nie bardzo pasuje mi geometria ramy... ramy cube maja stosunkowo krotka rure gorna, (przy rozmiarze 20'' ma ona 581mm a moj giant ma 595mm i używam w nim mostka120mm) lubie dlugie ramy i dlatego nie wiem czy cube bedzie odpowiedni dla mnie, nie mam mozliwosci sie nigdzie takim przejechac.

Rozgladalem sie za Kellysem albo Merida dlatego ze to moge kupic w Gorzowie wiec jest okazja przetestowac, na ale jak na razie mowicie ze na meride lepiej poczekac co wymysli a z Kellysem to na "nie"

Jesli chodzi o Giant i jego zawieszenie to owszem czytalem o nim i wszyscy je zachwalaja i ten tramce mi sie bardzo podoba ale nie wiem czemu chcialbym zmienic marke na cos innego... Canyon tez super propozycja tylko czas oczekiwania strasznie dlugi bo z tego co mi wiadomo to ponad 6tyg.

tak w ogole to skok w granicach 120mm wystarczy zeby spokojnie pojezdzic sobie po naszych gorach czy moze byc troche malo?

Napisano

nie lubie krotkich ram... jezdzilem na sztywnyk kellysie chyba imagine czy cos takiego i la mnie geometria byla kiepska wole pochylona pozycje...a wie ktos cos to tym fullu Krossa? teraz jest chyba mode 120mm? jezdzil ktos? dobrze sie spisuje?

Napisano

Kemot1974 widze ze jezdzisz na cube xms o jakim skoku jest ta rama? Jak spisuje sie zawieszenie w jezdzie po lesnych drogach? Czy odczowalne jest bujanie tylu? Zaczynam rozwarzac Twoja propozycje bo posprawdzalem troche na stronie cuba i fajne maja te full tylko nie wiem czy dla mnie lepszy edzie ze skokiem 110 czy 130...

pozdrawiam

Napisano

witam, tak mam XMS o skoku 100 mm. 80 % mojej jazdy to lasy i leśne ścieżki wokół Poznania. Rower w 100% spełnia moje oczekiwania.

Bujania z tyłu nie odczuwam, kwestia ustawienia odpowiedniego SAG-u w damperze( po roku czasu wymieniłem min: tylny damper na Manitou Radium expert ) Przejechałem ponad 4000 km, dwa trazy byłem w górach ( Stołowe i Izerskie) i powiem, że krótka górna rura i geometria naprawdę dają radę, zwłaszcza na zjazdach. Wokół Pozniania czasami śmigami z kolegami powyżej 100 km w ciągu dnia i ta geometria też mi odpowiada. Większy skok to kwestia własnych preferencji i oczywiście terenu po którym się poruszasz.

Jak masz ochotę to na formum w zakładce ,, GARAŻ,, jest mój rower + krótki opis częsci jakie wymieniłem.

W razie czego pisz, postaram się pomóc, poza tym urodziłem się i wychowałem w GW :) ( DOLINKI)

Kemot1974 widze ze jezdzisz na cube xms o jakim skoku jest ta rama? Jak spisuje sie zawieszenie w jezdzie po lesnych drogach? Czy odczowalne jest bujanie tylu? Zaczynam rozwarzac Twoja propozycje bo posprawdzalem troche na stronie cuba i fajne maja te full tylko nie wiem czy dla mnie lepszy edzie ze skokiem 110 czy 130...

pozdrawiam

Napisano

przy takiej inwestycji jazda próbna obowiązkowa, w Poznaniu polecam dwa sklepy: SKI TEAM na Bułgarskiej i Cyklotur na Ptasiej,

oba sklepy są od siebie oddalone o 500-700 m, wjazd od Gorzowa , można negocjować ceny.Przed przyjazdem sprawdż dostępnoc rozmiarów.

Dzieki za odp :) podoba mi sie ten cube

CUBE Ams 110 Pro

tylko nie wiem jak to bedzie z ta dlugoscia bo w moim ATX jest dluzsza i na dodatek mam 120mm mostek... musze sie przejechac gdzies na takim...

Jest w poznaniu sklep z cube?

Ja tak dokladnie mowiac to mieszkam w Różankach:) cale 4km od GW:D

Napisano

bez względu na to co kupisz , daj znać, jestem zwyczajnie ciekawy Twojego wyboru.

jezdzilem Kellysem w sobote byly ok ale jakos slabo przyspieszal... merida buja troche i raczej jakbym mial ja kupic to poczekam az beda nowe modele z wirtualna osia obrotu.

W tygodniu pojade do poznania do tego SKI TEAM i zobacze tego cuba jak bedzie ok to dozbieram troche kasy i chyba wlasnie na niego sie zdecyduje zobaczy tylko jeszcze jaki skok poleca mi w sklepie moze cos doradza... dam znac na co padnie wybor... :)

Dzieki za pomoc

Napisano

dzisiaj bylem w Poznaniu i przejechalem sie tym cube'm... rzeczywiście nie przeszkadza bradzo to ze rura gorna nie jest taka dluga jak w moim giant... musze przyznac ze rower sprawuje sie bardzo fajnie i zawieszenie nie buja przy jezdzie po asfalcie chodnikach...

Na dzien dzisiejszy decyduje sie na Cube wlasnie ze skokiem 110 dokladnie model CUBE AMS 110 RACE... tylko musze dozbierac troszke kasy bo niestety jest drozszy niz zakladalem ze wydam, ale mysle ze warto...

Pozdrawiam

Napisano

w razie czego mam kartę rabatową gg 4575949 - jutro będę dostępny od 9:00

dzisiaj bylem w Poznaniu i przejechalem sie tym cube'm... rzeczywiście nie przeszkadza bradzo to ze rura gorna nie jest taka dluga jak w moim giant... musze przyznac ze rower sprawuje sie bardzo fajnie i zawieszenie nie buja przy jezdzie po asfalcie chodnikach...

Na dzien dzisiejszy decyduje sie na Cube wlasnie ze skokiem 110 dokladnie model CUBE AMS 110 RACE... tylko musze dozbierac troszke kasy bo niestety jest drozszy niz zakladalem ze wydam, ale mysle ze warto...

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Własnie rozjeżdżam CUBE AMS 110 PRO. Nie jestem pewien geometri ramy w Race ale w mojej 18" rura główna ma 588 mm przy moich 176 cm jest idealna. Krótka rura tojest np w Scott Genius 18" i chyba jest krótsza o 30 mm co najmniej i taka jest za krótka dla mnie ale to rower enduro o skoku 150mm!

Moge powiedzieć że Gianta Trance 3 raczej już nie znajdziesz ale... kto wie to też ciekawa opcja i wahałem sie pomiedzy tym dwoma sprzętami. Cuba był Transa nie było - wybów prosty.

Ale... jeśli jeździsz po lesie głównie to myślę ze 100'tka ci zupełnie wystarczy, ja jężdżę po górach na 110 i jest dość, a w setce Giant ma model Anthem 3 za fajna kase na powietrznym Rock Shocku za naprawdę dobrą kasę. Dla mnie wydawał się trochę zbyt delikatny no ale w końcu my ti napieramy głownie po ciężkich głazistych górach..

Myślę że w tym momencie możesz lekko wynegocjować gruuuuby rabat przybliżając się za oba modele (AMS i Trance 3) do zakładanej ceny 6k pln.

Kellysa czy Meride fulla to bym se darował...

Napisano

Kemot1974 dzieki za propozycje :) ale niestety musze przełożyć kupon roweru :( za tydzien wyjezdzam do niemiec i bede tam do konca roku.... Tak to jest jak w Polsce nie da sie normalnie zarobic... :(

Wroce to kupie a teraz niestety praca... nie zabawa:(

JosefBB Anthem dla mnie jest za bardzo maszynka do XC... szukam czegos czym z powodzeniem pojezdze po gorach i nie wiem czy on sie do tego nadaje...

A jesli chodzi o jade po lesnych drogach mam wrazenie ze te 110mm nie bedzie az tak bardzo odczowalne... :)

Ale jak mowilem w tym roku juz nie posmigam :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...