danie0733 Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Witam Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim górskim rowerem "mountec" został kupiony 2 lata temu, jedźiłem nim sporadycznie i ostatnio podczas przyspieszania w rowerze przeskakuje jakby łańcuch . nie wiem dokładnie czego to jest wina , ale prosze Was o pomoc .
szliri Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Łańcuch na 99% zużyty, jeśli kaseta jest w dobrym stanie to możesz się pokusić o wymianie samego łańcucha, najlepiej daj foto do oceny
clip7 Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Witam. Jestem nowy i chciałbym podpiać się pod temat Posiadam rower kross level A3. Mam problem z napędem. Osprzet: korby Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T; Shimano Alivio BB-ES25 Octalink; łańcuch Shimano HG40; kaseta Shimano Altus HG31-8 11-32T. Rower mam 4 miesiące i przejechałem około 1200km. Od jakiegoś czasu słyszę z okolic korb/suportu cykliczne tykanie, które działa mi na nerwy. Zawsze tyka gdy prawy pedał jest na górze. Występuje to najbardziej na największych obciążeniach pród/tył 3/8, 3/7, 3/6 a także troszkę ciszej, szczególnie pod górkę na 2/7, 2/6, 2/5. O cały napęd dbałem bardzo dobrze. Okazało się, że mam łańcuch rozciągnięty i kolega wymienił na identyczny, nowy. Jakież było moje zdziwienie, gdy zaczęła przeskakiwać kaseta na najbardziej eksploatowanych trybach 6 i 7. Wizualnie nie ma na niej zębów piły ani na blatach na korbie. Jednak na wieńcach korby, na największym, wyżłobienia na oczkach łańcucha są troszkę poszerzone. Na kasecie nic nie widać, no może bardzo delikatnie. Tykanie na korbach jest też na nowym łańcuchu. Czy zużycie kasety w tak krótkim czasie podejdzie pod wymianę gwarancyjną? Czy założyc nowy łańcuch i czakać aż się rozciagnie i ułoży i jeździć z tym dalej, czy założyć stary czy może wbijać się w wymianę napędu? Czy to tykanie to raczej przednie wieńce czy moze suport czy coś innego? Jak jest z doborem twardości kasety i łańcucha (twardszy łańcuch czy kaseta)? U mnie jest twardszy łańcuch ale w innych modelach widziałem, że stosują twardsze kasety niż łańcuchy. To dla mnie irytujące. Wcześniej jeździłem prawie 2 lata na rowerze z dolnej półki (prawie z hipermarketu) i nie było problemów z napędem a tu rower za 2 klocki i po 4 miechach napęd do wymiany. Nieźle Wiem że dużo tu pytań ale proszę o jakieś wskazówki, co byście zrobili na moim miejscu? W weekend jadę na rajd. Reklamować? pozdrawiam Robert
Alpek Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Tykanie to może być po prostu problem chińskich pedałów.
Vilq Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Jeśli chodzi o pukanie to najprawdopodobniej są to pedały - sprawdź czy nie ma na nich luzów, rozkręć, wyczyśc łożyska, dokręć, możliwe też że na korbie/suporcie jest luz lub brud dostał się tam gdzie nie powinien - w tym przypadku to samo - wyeliminować luzy, wyczyścić. Jeśli chodzi natomiast o przeskakiwanie łańcucha to na 90% kaseta jest do wymiany - korba raczej jest w porządku - tańsze kasety/wolnobiegi w moim przypadku po 1000-1500 km padały. Twoja kaseta jest zdecydowanie kasetą z dolnej półki i te 1500km dla niej to standard. Zasadniczo powinno wymieniać się łańcuch razem z kasetą bo nowy łańcuch raczej nie spasuje się ze starą kasetą jeśli od razu przeskakuje.
clip7 Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Pedały zmienione Shimano PD-M530 i mają nie więcej niż 2 miesiące. Czy to one mogą tykać? Lepiej jeździć na starym łańcuchu i dojechać kasetę czy moze szkoda wieńców na korbie? Czy wstawić lepszą kasetę i łańcuch czy ten sam? Spróbuję zamieścić fotki kasety i wieńców.
Vilq Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Pedały zmienione Shimano PD-M530 i mają nie więcej niż 2 miesiące. Czy to one mogą tykać? Lepiej jeździć na starym łańcuchu i dojechać kasetę czy moze szkoda wieńców na korbie? Czy wstawić lepszą kasetę i łańcuch czy ten sam? Spróbuję zamieścić fotki kasety i wieńców. Pedały sa całkiem dobre i nie powinny mieć luzów po tak krótkim czasie ale warto sprawdzić - jesli mają luzy trzeba skręcić je mocniej. Najprawdopodobniej więc pukanie powodują zasyfione korby lub suport albo pojawił się gdzieś w tej okolicy luz. Wklej jakieś zdjecia tej kasety bo tudno ocenić co zrobić. Jeśli na starym łańcuchu da się jeździć i nic nie przeskakuje to dalej jeździłbym na starym łańcuchu. Jeśli nie podoba ci sie już charakterystyka pracy starego łańcucha ze starą kassetą to trzeba wymienić cały zestaw
clip7 Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Cała zastaw, czyli z korbą i suportem? A oto fotki.
Vilq Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Cała zastaw, czyli z korbą i suportem? A oto fotki. Zazwyczaj korba wytrzymuje więcej niż kaseta i łancuch więc wystarczy wymiana łańcucha i kasety.. raczej. Po zdjęciach trudno ocenić zużycie ale niestety te tańsze wolnobiegi nawet jak wyglądają na to że nie są zjechane to i tak potrafią przeskakiwać. Wybór należy do ciebie Jeśli nie odpowiada ci praca roweru przy starym łańcuchu i kasecie to trzeba wymienić obydwa. Reszta może zostac tak jak jest i powinno działać, chociaż nigdy nie wiadomo czy nie będzie trzeba tez wymienić korby ale wątpię.
PoleK Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 wg mnie kaseta i korba wygladaja dobrze, i przejada jeszcze sporo, nie wierze ze przy takim stanie kasety lancuch sie rozciagnal... Masz niewyregulowana przerzutke, wrzuc jakis bieg i daj fotke w linii zebatek, zebysmy widzieli kasete, lancuch i przerzutke.
Vilq Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 wg mnie kaseta i korba wygladaja dobrze, i przejada jeszcze sporo, nie wierze ze przy takim stanie kasety lancuch sie rozciagnal... Masz niewyregulowana przerzutke, wrzuc jakis bieg i daj fotke w linii zebatek, zebysmy widzieli kasete, lancuch i przerzutke. Nie wiem czy jeździłeś dużo na makrokeszach ale ja trochę makrokeszów w swoim życiu miałem i przy kasecie która wygląda całkiem dobrze łańcuch potrafi przeskakiwać jakby kaseta w ogóle nie miała zębów.
PoleK Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Nie wiem czy sie przyglądałeś, ale kaseta to HG31 od SHimano i lańcuch też HG albo UG jakieś, nie widzę dobrze, ale UG51 u mnie przeżył ze 2.5 tys km i jest nadal spokojnie do użytku, nic nie skacze wyglada BDB, razem z kasetą po czym wnioskuję że to nie wina zużycia
clip7 Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Napisałem jaki mam osprzęt, łańcuch HG40 a kaseta HG31. Na nowym łańcuchu przeskakuje a na starym nie, dlatego nie może to być chyba źle wyregulowana przerzutka. Zaglądałem z tyłu i jest idealnie w linii. Po za tym napisałem już wcześniej, że przeskakuje tylko na 6 biegu i trochę na 7, czyli na najbardziej uczęszczanych przeze mnie biegach. Rzeczywiście kaseta nie wygląda na zużytą, ale jak pisze Vilq słyszałem, że może nawet nie być widać zbytniego zużycia przy jej uszkodzeniu a i tak jest do wymiany. Na starym łańcuchu mam tylko to tykanie. Chyba tak to na razie pozostawię i przyjrzę się pedałom. Tak czy siak jutro jadę do serwisu, bo jak już pisałem rower ma 4 miesiące. Wiem, że kaseta i łańcuch nie podlegają gwarancji ale może chociaż coś z tym tykaniem wyczają. Dam znać co i jak. pozdrawiam i dzięki za pomoc
PoleK Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Na starym łańcuchu mam tylko to tykanie. Jak zaczynasz temat, to wypada wszystko opisac, gdzie wczesniej napisales ze zmieniles lancuch po 1200km ot tak sobie? wez sie troszke ogarnij... po 1200km niektore kasety moga eni przyjac nowego lancucha, ale w ogole nie ogarniam czemu chcesz go zmieniac... i Twoim problemem nie jest w takim razie skakanie nowego lancucha, tylko tykanie na starym.
clip7 Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 "Rower mam 4 miesiące i przejechałem około 1200km" "Okazało się, że mam łańcuch rozciągnięty i kolega wymienił na identyczny, nowy" To fragmenty moich wcześniejszych postów. Łańcuch został wymieniony, bo jak go odciągałem na największym wieńcu z przodu na środku to odchodził o 6-7mm. Dlatego pomyślałem, że pierwsze co, to tykanie może być spowodowane rozciągnięciem łańcucha. "Na starym łańcuchu mam tylko to tykanie" - chodzi o to, że przy starym łańcuchu oprócz tego tykania wszystko jest ok. Na nowym jest tykanie i przeskakiwanie na kasecie. Jadę do serwisu, mam załozony stary łańcuch. Zgłoszę usterkę, to tykanie i zobaczę co powiedzą. pozdrawiam Byłem na serwisie. Tykanie nie wystapiło na jeździe próbnej. Dokręcono mi pedały. Były mocno skręcone ale dla pewności dociągneli je mocniej. Dowiedziałem się, że zawsze nowy łańcuch będzie przeskakiwał na używanej kasecie. Sprawdzono mi naciąg łańcucha. Ja czytałem, że jak odejdzie ponad 3mm to raczej do wymiany a w sklepie powiedziano mi, że łańcuch jest do wymiany jak po odciagnieciu będzie widac cały ząb na przednim dużym wieńcu. Mam normalnie z tym jeździć. A z tym pykaniem to mam do nich podjechać jak będę już w czasie jazdy rowerem po kilkunastu kilometrach i wtedy zobaczą. Powiedzieli, że przednie wieńce są ok i nic im nie grozi bo zawsze najbardziej zużywają się najmniejsze zębatki.
PoleK Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 "Rower mam 4 miesiące i przejechałem około 1200km" "Okazało się, że mam łańcuch rozciągnięty i kolega wymienił na identyczny, nowy" To fragmenty moich wcześniejszych postów. Łańcuch został wymieniony, bo jak go odciągałem na największym wieńcu z przodu na środku to odchodził o 6-7mm. Dlatego pomyślałem, że pierwsze co, to tykanie może być spowodowane rozciągnięciem łańcucha. No widzisz w tym dłuuugim poście nie zauważyłem tego zdania, bo cały jest napisany jednym tchem i kiepsko sie to czyta moj tez sie tyle odciaga, naczytales sie niepotrzebnie:) a teraz tykanie nadal wystepuje? pozatym, dociaganie pedalow "na pałe" to nie za dobry pomysl...
clip7 Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 No właśnie jutro jadę na 50km przejażdżkę i dam znać, ale czuję że to tykanie to nie pedały. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. pozdrawiam
hektorkonwektor Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Cześć Dołącze się do tematu. To tykanie to może być zasyfiony suport. Też miałem taki problem. Myślałem że szykują się nowe wydatki. Wystarczyło rozkręcić, wyczyścić syf i nasmarować (mam taki sam suport). Co prawda problem powrócił, ale przez jakiś czas było ok. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.