Techniq Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Poprzedni temat - rozwiązałem - ten typ tak ma po prostu i halasuje na środkowym blacie. ale narodził się kolejny problem - słychc go na filmie z linku(terkot) Łańcuch naoliwiony, nie ociera o prowadniki. Dzieje się tak tylko na 3x10 - pomocy. Dla sprawdzenia, na 2x10 dzieje się to samo(tak wiem w tym wypadku prekos) Jakieś sugestie? Deore XT m780 + deore z przodu
marpok Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Jak dla mnie to wina tylniej przerzutki...sprobuj pobawic sie sruba zewnetrznych wychylen (H), zazwyczaj to ta wyzej...powinno pomoc
Techniq Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 Jak dla mnie to wina tylniej przerzutki...sprobuj pobawic sie sruba zewnetrznych wychylen (H), zazwyczaj to ta wyzej...powinno pomoc Mam wrażenie, że to nie to - tylne kółko idzie w osi z ostatnią koronką Dodaje zestaw fotek http://imageshack.us/gal.php?id=rparks_myZypmaqb3OSU1unLpA
krzykam10 Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 nie jestem pewien ale sprawdź czy łańcuch nie haczy o prowadnice przedniej przerzutki.
Techniq Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 nie jestem pewien ale sprawdź czy łańcuch nie haczy o prowadnice przedniej przerzutki. wykluczylem to - nawet daje za daleko wozek(tylko do sprawdzenia) i nie haczy a hałas jest
Arhain Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Brzmi jak ocieranie łańcucha o przednią przerzutke jednak już to wykluczyłeś. Zrób test stacjonarny, unieś koło gdzieś w domu, by swobode kręcenia mieć i spokojnie ogladaj słuchaj i wyśledź ustrojstwo.
lyndowss Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Mi to brzmi jak zapadki, bo koło jedzie szybciej niż Ty pedałujesz. Musisz sam dojść do tego co to tak hałasuje. Na pewno napęd, ale czy to są niepożądane dźwięki? W ogóle jeżeli można zapytać. Gdzie się takie za######i**e SPD'ki kupuje?
Techniq Napisano 28 Lipca 2012 Autor Napisano 28 Lipca 2012 Mi to brzmi jak zapadki, bo koło jedzie szybciej niż Ty pedałujesz. Musisz sam dojść do tego co to tak hałasuje. Na pewno napęd, ale czy to są niepożądane dźwięki? W ogóle jeżeli można zapytać. Gdzie się takie za######i**e SPD'ki kupuje? to dzieje się tylko na jednej koronce - ostatniej 11t, na tysiąc procent nie chcę tego dźwięku - ściągałem nawet koło, żeby sprawdzić czy bez jest hałas - uwaga koło pracuje cicho ... Wiedziałem, że ktoś się doczepi - akurat w garażu byłem to ubrałem na polaka klapki i skarpetki - historia klapek jest zawiła - sięga czasów, gdy postanowiłem, że nauczę się pływać(z sukcesem - teraz robię 40m na bezdechu pod wodą)
piterslu3 Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 sprawdz czy łańcuch nie trze o przednie przerzutki albo czy tylne są dobrze ustawione
marpok Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Ejjj, a nie zaciskasz Ty kola jakos minimalnie krzywo w tylnich widlach???
Techniq Napisano 28 Lipca 2012 Autor Napisano 28 Lipca 2012 Ejjj, a nie zaciskasz Ty kola jakos minimalnie krzywo w tylnich widlach??? terkotalo zanim koło zostało przeze mnie ściągnięte, ale sprawdzę to jutro )
Techniq Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 terkotalo zanim koło zostało przeze mnie ściągnięte, ale sprawdzę to jutro ) Niedziela rano: sprawdziłem koło - zapinam je równo Niedziela rano: sprawdziłem koło - zapinam je równo Z GÓRY PRZEPRASZAM NIE UMIEM EDYTOWAC POSTU ( ale dodaję nowy film : to taki metaliczny odgłos;/
marpok Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 No z tego flimu to zawiele sie nie dowiemy ...moze Ty poprostu przewrazliwiony jestes??? Probowales wogole regulowac ta przerzutke? Bo dla mnie to nadal jest problem wychylenia za bardzo albo za malo. A nie miales ostatnio jakiegos dzwona, albo poprostu rower gdzies nie upadl, bo moze hak krzywy?
Techniq Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 No z tego flimu to zawiele sie nie dowiemy ...moze Ty poprostu przewrazliwiony jestes??? Probowales wogole regulowac ta przerzutke? Bo dla mnie to nadal jest problem wychylenia za bardzo albo za malo. A nie miales ostatnio jakiegos dzwona, albo poprostu rower gdzies nie upadl, bo moze hak krzywy? zobaczę co jutro powiedzą w serwisie - najwyżej zapłacę za regulację - fakt faktem podchodzę do hałasu pedantycznie - skoro mnie słychać a rower z marketu obok ejst cicho to mnie krew zalewa Hak nie wygląda na skrzywiony nie miał jakiegoś poważnego dzwona. Poczekam do jutra i się wyjaśni. Zostawiłem wczoraj albo przed wczoraj jakiś gęsty olej - nie terkocze już tak bardzo a delikatniej. Dmucham i chucham na wszystko bo nie chcialbym potem, żeby mi w serwisie powiedzieli, że uszkodzenie przez moje zaniedbanie.
PoleK Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 wykręc tą śrubkę którą widać od tyłu i jest "sama" bo masz za daleko kółeczko od kasety wg mnie...
tomcio99 Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Ja tak mialem w moim krossie sign panic'u. Zmien biegi aby bylo np. 1x3 jesli dalej tak bedzie to nie wiem ale jesli nie,to przestaw umiejscowienie przerzutek jak tak zrobilem i przestalo wydawac takie dziwne dzwieki.Ale ostatnio porblem coraz bardziej sie u mnie pojawia.
Techniq Napisano 30 Lipca 2012 Autor Napisano 30 Lipca 2012 Ja tak mialem w moim krossie sign panic'u. Zmien biegi aby bylo np. 1x3 jesli dalej tak bedzie to nie wiem ale jesli nie,to przestaw umiejscowienie przerzutek jak tak zrobilem i przestalo wydawac takie dziwne dzwieki.Ale ostatnio porblem coraz bardziej sie u mnie pojawia. Przerzutka jest wyregulowana poprawnie - to stwierdził zaprzyjaźniony(ale nie gwarancyjny) serwis. Za to Panowie twierdzą, że to moze być wina luzów na bębenku(nie będą grzebać skoro mam gwarancję) kaseta chodzi na boki właśnie tak czy to się na gwarancję nadaje ?
lyndowss Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 Nie nadaje się. W moim kole jest tak samo. Ona zawsze będzie miała delikatny luz. Dodam, że jest świeżo po serwisie piasty i bębenka i umyta, więc stan jak nowy. Kaseta też nowa.
Vidoq Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 A nie jest to czasami wynik zużycia? U mnie taki dzwięk było słychać jak nowy łańcuch nie chciał się zgrywać ze środkową, zużytą już koronką z przodu. Sprawdź 2 i 3-kę. Czy na innych trybach kasety też to słychać, czy tak jak napisałeś tylko na 10-tce?
Techniq Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Napisano 2 Sierpnia 2012 A nie jest to czasami wynik zużycia? U mnie taki dzwięk było słychać jak nowy łańcuch nie chciał się zgrywać ze środkową, zużytą już koronką z przodu. Sprawdź 2 i 3-kę. Czy na innych trybach kasety też to słychać, czy tak jak napisałeś tylko na 10-tce? aktualnie rower oddałem w ramach reklamacji. Przejechane 820km - nie widać było zębów rekina ani z tyłu ani z przodu. po drodze - da się wymienić samą małą zębatkę kasety czy może jest to nie opłacalne?
Vidoq Napisano 2 Sierpnia 2012 Napisano 2 Sierpnia 2012 Można wymienić. Koszt ok. 20-30 zł, ale to nie koronka jest problemem. A przy tym przebiegu niech serwis poszuka dlaczego słychać terkot. Jeżeli nic nie ociera.... Wiesz co? A może górne kółko wózka przerzutki jest tak blisko najmniejszej koronki, że przy kołysaniu łańcuch uderza o koronkę? Sprawdź to, proszę. I wiesz co może jeszcze być? Łańcuch opiera się cześciowo na tulejce pomiędzy ostatnią a przedostatnią koronką i dlatego słychać turkot. Jak sprawdzić czy tak jest? Pomaluj tę tulejkę jakmiś mazakiem lub farbą i się przejedź. Jeżeli będą ślady - to zalazłeś przyczynę. Ale tego nie da się niestety wyeliminiować. Chyba, że zmianą kasety bądź łańcucha. Ale tu już tylko sobie "gdybam".
Techniq Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Napisano 2 Sierpnia 2012 terkatoać jak na filmie przestało zanim zawiozłem do serwisu - ponownie regulując przerzutkę(na odkręconej lince) - ale nadal coś hałasuje. Aktualnie roweru nie mam przez 14 dni. Łańcuch jest max 1cm od górnej koronki i trochę ponad 2cm od dolnej(regulowałem to śrubką B - odległość podaję na oko bo fizycznie tego teraz nie sprawdzą. Serwis, który odwiedziłem, żeby zapytać się co mówić tym od gwarancji stwierdził, że to prawdopodobnie przez luzy bębenka ;/ - im niżej łańcuch tym większy hałas
Techniq Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Napisano 3 Sierpnia 2012 Ok. To czekamy na winiki. Daj znać co było. Dzisiaj dostałem mail od dystrybutora - bębenek nadaje się do wymiany.(przesłałem im link z filmem) - mam nadzieję, że po wymianie hałasy ucichną. Jestem ciekaw co sklep na to ;D
Techniq Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Dzisiaj dostałem mail od dystrybutora - bębenek nadaje się do wymiany.(przesłałem im link z filmem) - mam nadzieję, że po wymianie hałasy ucichną. Jestem ciekaw co sklep na to ;D odebrałem rower - hałas na 3x10 nadal;d bardzo możliwe, że łańcuch ociera o tą cholerną tulejkę - specjalnie nie czyściłem po odebraniu(po 3 tygodniach) syfu z tamtego miejsca - tam gdzie jest wcięcie w koronce czysciej niż za zębem... czyżby łańcuch się wyciągnął i zaczyna tam dotykać ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.