Skocz do zawartości

[ Rower ] kross Hexagon X6

Lukatari

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemasz .

Przymierzam się do kupna roweru ( pewnie znajdziecie jeszcze ciepły temat w dziale 'zakup roweru z przedziału cenowego' ) .

Dziś wybrałem się do sklepu rowerowego z kolegą i po dłuższym zastanowieniu kross Hexagon X6 ( http://www.kross.pl/pl/2012/hexagon-x6 [zielony, limonkowy trudno stwierdzić ] ) najlepiej się prezentował jeśli go kupie zostanie mi 700zł więc po 1 , 2 latach jeżdżenia można coś pozmieniać :)

Coś Powiecie na jego temat co miałbym zmienić chyba , że wszystko w nim gra ( w co wątpie , gdyż cena nie powala ) . W sklepie jego cena to 1299zł czyli trochę taniej niż na stronie krossa .

No . Czekam na Wasze wypowiedzi .

Pozdrawiam .

Napisano

W okolicy jest sklep w którym był on właśnie za 1299zł więc 300zł taniej może jednak się opłaca ??... jeśli nie to jaki rower ?

Napisano

A jak miałbym zmieniać potem na tarcze to te bolce ( chyba piwoty ? ) zostaną ?... Bo jak tak to będzie słabo wyglądać amor z tarczowymi :/

Napisano

Ok rozumiem to powiedzmy, że wezmę ten rower to potem jak będę zmieniał na tarczowe ( to raczej po roku 2 latach nie ? ) to zmieniać na hydrauliczne czy mechaniczne ? Polećcie coś i pokażcie proszę jakieś modele, które polecicie : )

Napisano

zmieniać na hydrauliczne czy mechaniczne ? : )

Jeżeli hydrauliki są dobrze wyregulowane to są o niebo lepsze od mechanicznych. Niestety wymiana płynu hydraulicznego jest cięższa niż wymiana linek w mechanicznych - taki mały plus mechaniczych :laugh: . Osobiście korzystam z hydraulicznych - większa moc hamowania.

W hexagonie masz juz piasty na hamulce tarczowe więc nie będzie problemu z wymianą :thumbsup:

Napisano

A jeśli wziąłbym tego Kellysa Oxygen Blue 2011 to byłby problem z wymianą na tarczowe hydrauliczne ?

Bo ja mam plan wziąć Hexagona X6 to jazdy rekreacyjnej a mojego starego za małego już na mnie Gianta ( z komunii ;PP ) używać to skakania stundy itd. ( wymienił bym w nim widelec ; ) ) Jaki to Giant chyba Wam nie powiem bo papiery gdzieś się zapodziały ale cóż spróbuję znaleźć . Co myślicie o tym planie ? Chyba , że wziąć Kellysa Oxygena Blue 2011 i do jazdy i do skakania ?

Napisano

A jeśli wziąłbym tego Kellysa Oxygen Blue 2011 to byłby problem z wymianą na tarczowe hydrauliczne ?

W tym kellysie są v-ki więc montaż hamulców tarczowych ( obojętnie czy hydrauliki czy mechaniki) wiąże się ze zmianą piasty - trzeba zaplatać od nowa koła a to niepotrzebne wchodzenie w wydatki.

Chyba , że wziąć Kellysa Oxygena Blue 2011 i do jazdy i do skakania ?

Ten rower nie nadaje się do skakania :sweat: Rowery takie powinny mieć nie tylko dobry amortyzator ale również wytrzymałe koła, rame i itp. Na tym giancie możesz zapewne poskakać ale nie za długo :woot:

Jeżeli zależy Ci na skakaniu to poszukaj rowerów do tego przeznaczonych - modele kross sign DS nie są może profesjonalnymi rowerami ale wytrzymają dużo. Jazda dlugich dystansów nie będzie należała do najbardziej przyjemnych ze względu na wagę i geometrię ale coś za coś :teehee:

Napisano

Na moim Giancie jest naklejka T-6 6061 Aluminium . Mój Giant jest cały czarny (naklejki pozdzierałem , przedni hamulec zdjąłem , siodełko i łożysko w korbie zmieniłem ) rower dziecięcy a ramą podpadającą pod mtb ; ) . Może fotke wysłać ? Może ktoś pozna model i powie czy coś w nim da się zrobić ( np. tak jak mówiłem zmienić widelec ) .

Napisano

Napisz nam jeszcze czy to będą skoki z krawężnika czy z hopek 1-5m?;]

A po co w ogóle chcesz potem zmieniać na tarcze? Szpan czy poważnie potrzebujesz? Ja 6 lat przejeździłem na v-brake i... i do dziś załuję, że zmieniłem na tarcze - nie jeżdżę jak pada, w zimie również wiec v-ki w zupełności mi wystarczały ale musiałem kurde zaszpanować i wymieniłem ponad 300zł psu w dupę :whistling:

Napisano

hopki , ale nie jakieś 1.5m takie żeby dało się poszpanować i tyle ;p . Chcę skakać na moim Giancie bo wytrzymał ze 2 lata takiego skakania ^^ , a czytałem ,że na Hexagonie X6 lepiej nie skakać więc wziąłbym mojego Gianta do tego od mały zbity więc będzie git do tej pory dobrze mi się skacze ale problem z jazdą dlatego chce do tego nowy rower . Giant ma 20 albo 24 opony więc to maluszek ; ) a rama sam nie wiem ale do tych opon nie może być duża :P jestem lekki 50kg więc sądzę , że mały da rade ; ) . Wystarczy zmienić widelec . Dlatego też wolę Hexagona X6 bo za 1299zł w sklepie niedaleko mam 700zł na Gianta i można coś złożyć ;p

Napisano

W okolicy jest sklep w którym był on właśnie za 1299zł więc 300zł taniej może jednak się opłaca ??... jeśli nie to jaki rower ?

Weź to sprawdź dokładnie czy to nie jest jakiś inny Hexagon albo rocznik.

Napisano

Oświecił mnie nowy pomysł . Zauważyłem , że dużo osób chwali Krossa Hexagona X8 , więc może on ? Mam opcje kupić go za 1500zł . Co wy na to ? ( za 1500zł - nówka w okolicznym sklepie . Musi być z tego roku , ponieważ rok temu były V-ki i nie miały tarczowych ;p )

Co wy na to ?

a i sory za ppp ;/

Napisano

Ja od siebie polecam tego Kellysa, którego przedstawił powyżej z0neee. Nie żeby celowo go wciskać, tylko abyś naprawdę czerpał przyjemność z jazdy. Poza słabymi hamulcami oraz lekko mułowatym tylnym alivio słabych stron nie stwierdzono.

Napisano

Chciałbym najpierw zobaczyć tego Kellysa . Ale jutro jadę do innego rowerowego sklepu w okolicy może on będzie ; ) . Więc przygotujcie się , że jeszcze napisze .

Do jutra ;p .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...