Lukatari Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Siemasz . Przymierzam się do kupna roweru ( pewnie znajdziecie jeszcze ciepły temat w dziale 'zakup roweru z przedziału cenowego' ) . Dziś wybrałem się do sklepu rowerowego z kolegą i po dłuższym zastanowieniu kross Hexagon X6 ( http://www.kross.pl/pl/2012/hexagon-x6 [zielony, limonkowy trudno stwierdzić ] ) najlepiej się prezentował jeśli go kupie zostanie mi 700zł więc po 1 , 2 latach jeżdżenia można coś pozmieniać Coś Powiecie na jego temat co miałbym zmienić chyba , że wszystko w nim gra ( w co wątpie , gdyż cena nie powala ) . W sklepie jego cena to 1299zł czyli trochę taniej niż na stronie krossa . No . Czekam na Wasze wypowiedzi . Pozdrawiam .
kaeres Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Pokaż link do roweru Kross Hexagon X6 za 1299zł (którego i tak w tej cenie się nie opłaca).
Lukatari Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 W okolicy jest sklep w którym był on właśnie za 1299zł więc 300zł taniej może jednak się opłaca ??... jeśli nie to jaki rower ?
z0neee Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-oxygen-blue-2011.html ten weź Najlepsza opcja ze względu na super amortyzator! W przyszłości wymienisz na tarcze i rower bajeczka
Lukatari Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 A jak miałbym zmieniać potem na tarcze to te bolce ( chyba piwoty ? ) zostaną ?... Bo jak tak to będzie słabo wyglądać amor z tarczowymi :/
Fenthin Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Miejsca na nie zostaną, same pivoty możesz wykręcić.
z0neee Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 cyce i tak będzie widać ;/ taki ból marzocchi fajnie rozwiązał problem piwotów, rs niestety nie
Lukatari Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 Ok rozumiem to powiedzmy, że wezmę ten rower to potem jak będę zmieniał na tarczowe ( to raczej po roku 2 latach nie ? ) to zmieniać na hydrauliczne czy mechaniczne ? Polećcie coś i pokażcie proszę jakieś modele, które polecicie : )
Mlodziutki Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Jak hydruliczne to coś typu deore/slx slx to żylety Ale też są bardzo dobre mechaniki typu avidy bb7
Matiss Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 zmieniać na hydrauliczne czy mechaniczne ? : ) Jeżeli hydrauliki są dobrze wyregulowane to są o niebo lepsze od mechanicznych. Niestety wymiana płynu hydraulicznego jest cięższa niż wymiana linek w mechanicznych - taki mały plus mechaniczych . Osobiście korzystam z hydraulicznych - większa moc hamowania. W hexagonie masz juz piasty na hamulce tarczowe więc nie będzie problemu z wymianą
Lukatari Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 A jeśli wziąłbym tego Kellysa Oxygen Blue 2011 to byłby problem z wymianą na tarczowe hydrauliczne ? Bo ja mam plan wziąć Hexagona X6 to jazdy rekreacyjnej a mojego starego za małego już na mnie Gianta ( z komunii ;PP ) używać to skakania stundy itd. ( wymienił bym w nim widelec ; ) ) Jaki to Giant chyba Wam nie powiem bo papiery gdzieś się zapodziały ale cóż spróbuję znaleźć . Co myślicie o tym planie ? Chyba , że wziąć Kellysa Oxygena Blue 2011 i do jazdy i do skakania ?
Matiss Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 A jeśli wziąłbym tego Kellysa Oxygen Blue 2011 to byłby problem z wymianą na tarczowe hydrauliczne ? W tym kellysie są v-ki więc montaż hamulców tarczowych ( obojętnie czy hydrauliki czy mechaniki) wiąże się ze zmianą piasty - trzeba zaplatać od nowa koła a to niepotrzebne wchodzenie w wydatki. Chyba , że wziąć Kellysa Oxygena Blue 2011 i do jazdy i do skakania ? Ten rower nie nadaje się do skakania Rowery takie powinny mieć nie tylko dobry amortyzator ale również wytrzymałe koła, rame i itp. Na tym giancie możesz zapewne poskakać ale nie za długo Jeżeli zależy Ci na skakaniu to poszukaj rowerów do tego przeznaczonych - modele kross sign DS nie są może profesjonalnymi rowerami ale wytrzymają dużo. Jazda dlugich dystansów nie będzie należała do najbardziej przyjemnych ze względu na wagę i geometrię ale coś za coś
Lukatari Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 Na moim Giancie jest naklejka T-6 6061 Aluminium . Mój Giant jest cały czarny (naklejki pozdzierałem , przedni hamulec zdjąłem , siodełko i łożysko w korbie zmieniłem ) rower dziecięcy a ramą podpadającą pod mtb ; ) . Może fotke wysłać ? Może ktoś pozna model i powie czy coś w nim da się zrobić ( np. tak jak mówiłem zmienić widelec ) .
z0neee Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 Napisz nam jeszcze czy to będą skoki z krawężnika czy z hopek 1-5m?;] A po co w ogóle chcesz potem zmieniać na tarcze? Szpan czy poważnie potrzebujesz? Ja 6 lat przejeździłem na v-brake i... i do dziś załuję, że zmieniłem na tarcze - nie jeżdżę jak pada, w zimie również wiec v-ki w zupełności mi wystarczały ale musiałem kurde zaszpanować i wymieniłem ponad 300zł psu w dupę
Lukatari Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 hopki , ale nie jakieś 1.5m takie żeby dało się poszpanować i tyle ;p . Chcę skakać na moim Giancie bo wytrzymał ze 2 lata takiego skakania ^^ , a czytałem ,że na Hexagonie X6 lepiej nie skakać więc wziąłbym mojego Gianta do tego od mały zbity więc będzie git do tej pory dobrze mi się skacze ale problem z jazdą dlatego chce do tego nowy rower . Giant ma 20 albo 24 opony więc to maluszek ; ) a rama sam nie wiem ale do tych opon nie może być duża jestem lekki 50kg więc sądzę , że mały da rade ; ) . Wystarczy zmienić widelec . Dlatego też wolę Hexagona X6 bo za 1299zł w sklepie niedaleko mam 700zł na Gianta i można coś złożyć ;p
kaeres Napisano 27 Lipca 2012 Napisano 27 Lipca 2012 W okolicy jest sklep w którym był on właśnie za 1299zł więc 300zł taniej może jednak się opłaca ??... jeśli nie to jaki rower ? Weź to sprawdź dokładnie czy to nie jest jakiś inny Hexagon albo rocznik.
Lukatari Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 To samo na 100% ;p A czemu tak nie wierzysz ?
Lukatari Napisano 28 Lipca 2012 Autor Napisano 28 Lipca 2012 Oświecił mnie nowy pomysł . Zauważyłem , że dużo osób chwali Krossa Hexagona X8 , więc może on ? Mam opcje kupić go za 1500zł . Co wy na to ? ( za 1500zł - nówka w okolicznym sklepie . Musi być z tego roku , ponieważ rok temu były V-ki i nie miały tarczowych ;p ) Co wy na to ? a i sory za ppp ;/
kamil13342 Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Nie warto, osprzęt słaby. Do tego jeszcze prawie 15kg... http://allegro.pl/rower-gorski-romet-mosquito-2-promocja-i2495176505.html Zobacz ten, myślę, że jest godny uwagi. Super osprzęt tylko ciężki
Eastern Napisano 28 Lipca 2012 Napisano 28 Lipca 2012 Ja od siebie polecam tego Kellysa, którego przedstawił powyżej z0neee. Nie żeby celowo go wciskać, tylko abyś naprawdę czerpał przyjemność z jazdy. Poza słabymi hamulcami oraz lekko mułowatym tylnym alivio słabych stron nie stwierdzono.
Mod Team Franio Napisano 29 Lipca 2012 Mod Team Napisano 29 Lipca 2012 Przeniosłem temat do odpowiedniego działu.
Lukatari Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 A czytałem , że ten Hexagon X8 jest najlepszy w swoim przedziale cenowym... Oto temat , w którym to piszą... : http://www.forumrowerowe.org/topic/118514-1800-alternatywa-dla-kross-hexagon-x8/ Pozdrawiam ;p
Lukatari Napisano 29 Lipca 2012 Autor Napisano 29 Lipca 2012 Chciałbym najpierw zobaczyć tego Kellysa . Ale jutro jadę do innego rowerowego sklepu w okolicy może on będzie ; ) . Więc przygotujcie się , że jeszcze napisze . Do jutra ;p .
pawel13 Napisano 29 Lipca 2012 Napisano 29 Lipca 2012 Mi się ten Kellys nie usmiecha amor ma lepszy, ale lubię krossy i bym brał hexa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.