Skocz do zawartości

[naped] wymiana wolnobiegu na kasetę czyli po raz 100-ny o tym samym

szpaq995

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Masz wolnobieg :P I musisz zmienić piaste aby móc nałożyć kasete. Ale jak będzies zkupiwał piaste/koło kuj pujż pod 8/9/10, a jak chcesz kasete 7 do dokup jeszcze podkładkę, taki dystans by można ją było zamontować.

Napisano

Masz wolnobieg :P I musisz zmienić piaste aby móc nałożyć kasete. Ale jak będzies zkupiwał piaste/koło kuj pujż pod 8/9/10, a jak chcesz kasete 7 do dokup jeszcze podkładkę, taki dystans by można ją było zamontować.

Myśle że kupno piasty pod 8/9/10 nie bd miało sensu poniewaz 7 mi powinna wystarczyc (obecnie mam 6 i daje rade:P) czyli najpier koła a nastepnie kaseta :P

Myśle że kupno piasty pod 8/9/10 nie bd miało sensu poniewaz 7 mi powinna wystarczyc (obecnie mam 6 i daje rade:P) czyli najpier koła a nastepnie kaseta :P

Mam jeszcze jedno pytanie a nie chce zakładać nowego tematu mianowicie chce wymienic wolnobieg z 6-tki na 7-ke . Czy musze też wymienić przerzutki i łańcuch ?

Napisano
Myśle że kupno piasty pod 8/9/10 nie bd miało sensu poniewaz 7 mi powinna wystarczyc

Piasta piastą, a kaseta kasetą, po pierwsze mały jest wybór piast pod kasetę 7, a po drugie jak za jakiś czas będziesz chciał zmienić na 8/9/10 to masz już piastę.

Tak jak pisze Puklus kup piastę 8-10 i dystans, kosztuje parę groszy i kasetę jaką chcesz.

Czy musze też wymienić przerzutki i łańcuch ?

To wszystko zależy jaką masz przerzutkę, ale nawet jak jest przeznaczona do 6 to powinna 7 obsłużyć.

Łańcuchy są takie same dla napędów 6/7/8, ale zalecana jest zmiana łańcucha przy zmianie kasety, bo jeżeli łańcuch jest rozciągnięty to szybko Ci zniszczy zębatki.

No i oczywiście wymiana manetki, bo zakładam że masz 6.

Napisano

Jak zmieniasz ilość biegów to nie baw się w siódemkę tylko od razu na 8. Do 9 trzeba już węższy łańcuch i prawdopodobnie trzebaby zmieniać korbę. Oczywiście mozesz też zostać na wolnobiegu, jeśli nie chcesz zmieniać piasty/koła, wtedy wolnobieg siedmiobiegowy i odpowiednia manetka. Łańcuch do wymiany obowiązkowo IMO.

• Mod Team
Napisano

Przerzutki mogą zostać, manetki też mogą zostać, kasetę do wyboru albo 7 albo 8. Korba może zostać nawet do napędu 10s o ile jest w stanie jeszcze działać :D

Napisano

Jak zmieniasz ilość biegów to nie baw się w siódemkę tylko od razu na 8. Do 9 trzeba już węższy łańcuch i prawdopodobnie trzebaby zmieniać korbę. Oczywiście mozesz też zostać na wolnobiegu, jeśli nie chcesz zmieniać piasty/koła, wtedy wolnobieg siedmiobiegowy i odpowiednia manetka. Łańcuch do wymiany obowiązkowo IMO.

Zrobie tak jak mi radzicie kupie od razu całe koło przystosowane pod 8/9/10 wymiana samej piasty w moim przypadku była by bez sensu ponieważ obrecz nie jest za solidna ;/

ostatnie pytanie : w jaki jest sposób mocowania tej kasety do piasty? http://allegro.pl/kaseta-cs-hg31-8-rz-11-34-nowa-od-ss-fv-i2507129932.html

• Mod Team
Napisano

No słuchaj albo rybka albo akwarium ... albo korzystasz tylko z 6 ... początkowych lub końcowych alko wywalasz kase na manetki :P Jak sie nie ma kasy trzeba isć na kompromisy ... ja jak załozyłem sobie kasete 9 rzędową to nie miałem manetki ... ale ze starej plastikowej takiej z wajchą zrobiłem sobie bezstopniową i tak jeździłem póki nie nabyłem adekwatnych manetek. I powiem ze to lepsze rozwiązanie niż jakieś tanie szity od shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...