szpaq995 Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Wiatam planuje zakup tej kasety Kaseta Shimano 7-ka HG-20 12-32T 2012 XTRaBike (2499004053) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. problem tkwi w tym że ta kaseta ma inne mocowanie do piasty roweru(obecnie mam nakrecaną) moje ptanie brzy czy musze zmienić piastę na nową czy ta kaseta bd pasować bez modyfikacji?
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2012 Mod Team Napisano 26 Lipca 2012 Masz wolnobieg I musisz zmienić piaste aby móc nałożyć kasete. Ale jak będzies zkupiwał piaste/koło kuj pujż pod 8/9/10, a jak chcesz kasete 7 do dokup jeszcze podkładkę, taki dystans by można ją było zamontować.
szpaq995 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Napisano 26 Lipca 2012 Masz wolnobieg I musisz zmienić piaste aby móc nałożyć kasete. Ale jak będzies zkupiwał piaste/koło kuj pujż pod 8/9/10, a jak chcesz kasete 7 do dokup jeszcze podkładkę, taki dystans by można ją było zamontować. Myśle że kupno piasty pod 8/9/10 nie bd miało sensu poniewaz 7 mi powinna wystarczyc (obecnie mam 6 i daje rade:P) czyli najpier koła a nastepnie kaseta Myśle że kupno piasty pod 8/9/10 nie bd miało sensu poniewaz 7 mi powinna wystarczyc (obecnie mam 6 i daje rade:P) czyli najpier koła a nastepnie kaseta Mam jeszcze jedno pytanie a nie chce zakładać nowego tematu mianowicie chce wymienic wolnobieg z 6-tki na 7-ke . Czy musze też wymienić przerzutki i łańcuch ?
CzarnyMario Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Myśle że kupno piasty pod 8/9/10 nie bd miało sensu poniewaz 7 mi powinna wystarczyc Piasta piastą, a kaseta kasetą, po pierwsze mały jest wybór piast pod kasetę 7, a po drugie jak za jakiś czas będziesz chciał zmienić na 8/9/10 to masz już piastę. Tak jak pisze Puklus kup piastę 8-10 i dystans, kosztuje parę groszy i kasetę jaką chcesz. Czy musze też wymienić przerzutki i łańcuch ? To wszystko zależy jaką masz przerzutkę, ale nawet jak jest przeznaczona do 6 to powinna 7 obsłużyć. Łańcuchy są takie same dla napędów 6/7/8, ale zalecana jest zmiana łańcucha przy zmianie kasety, bo jeżeli łańcuch jest rozciągnięty to szybko Ci zniszczy zębatki. No i oczywiście wymiana manetki, bo zakładam że masz 6.
marcingrychtol Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Jak zmieniasz ilość biegów to nie baw się w siódemkę tylko od razu na 8. Do 9 trzeba już węższy łańcuch i prawdopodobnie trzebaby zmieniać korbę. Oczywiście mozesz też zostać na wolnobiegu, jeśli nie chcesz zmieniać piasty/koła, wtedy wolnobieg siedmiobiegowy i odpowiednia manetka. Łańcuch do wymiany obowiązkowo IMO.
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2012 Mod Team Napisano 26 Lipca 2012 Przerzutki mogą zostać, manetki też mogą zostać, kasetę do wyboru albo 7 albo 8. Korba może zostać nawet do napędu 10s o ile jest w stanie jeszcze działać
szpaq995 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Napisano 26 Lipca 2012 Jak zmieniasz ilość biegów to nie baw się w siódemkę tylko od razu na 8. Do 9 trzeba już węższy łańcuch i prawdopodobnie trzebaby zmieniać korbę. Oczywiście mozesz też zostać na wolnobiegu, jeśli nie chcesz zmieniać piasty/koła, wtedy wolnobieg siedmiobiegowy i odpowiednia manetka. Łańcuch do wymiany obowiązkowo IMO. Zrobie tak jak mi radzicie kupie od razu całe koło przystosowane pod 8/9/10 wymiana samej piasty w moim przypadku była by bez sensu ponieważ obrecz nie jest za solidna ;/ ostatnie pytanie : w jaki jest sposób mocowania tej kasety do piasty? http://allegro.pl/kaseta-cs-hg31-8-rz-11-34-nowa-od-ss-fv-i2507129932.html
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2012 Mod Team Napisano 26 Lipca 2012 Nakłada sie ją na bębenek, i zakręca nakrętka tzw. lockringiem. Klucz taki sam jak do odkręcania wolnobiegu.
szpaq995 Napisano 26 Lipca 2012 Autor Napisano 26 Lipca 2012 Dzięki za pomoc już wiem co i jak najpierw kupię koło pod kasete 8-ke a później kasete itp
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2012 Mod Team Napisano 26 Lipca 2012 Nie zapomnij o nowym łańcuchu bo będziesz miał suprajza na starym
marcingrychtol Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 manetki też mogą zostać Jak chcesz manetką na 6 obsłużyć więcej biegów?
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2012 Mod Team Napisano 26 Lipca 2012 No słuchaj albo rybka albo akwarium ... albo korzystasz tylko z 6 ... początkowych lub końcowych alko wywalasz kase na manetki Jak sie nie ma kasy trzeba isć na kompromisy ... ja jak załozyłem sobie kasete 9 rzędową to nie miałem manetki ... ale ze starej plastikowej takiej z wajchą zrobiłem sobie bezstopniową i tak jeździłem póki nie nabyłem adekwatnych manetek. I powiem ze to lepsze rozwiązanie niż jakieś tanie szity od shimano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.