Skocz do zawartości

[trasy] czyli co nowego w Puszczy Wkrzańskiej

anarchy

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Jak widzisz... nie idzie to tak jak sobie wyobrażałem :)
Analityków map jak na lekarstwo, innych alternatywnych tras jak na razie brak. A ja zastanawiam się czy jest sens ciągnąc to dalej :(

Towarzysza znajdziesz na pewno, nie znam tras podbydgoskich ale jak chcesz pojeździc to lepsza będzie Puszcza Bukowa (przynajmniej Twoje Kiszpańskie Garbate Szczęście nie będzie się marnowało).

Napisano

Jestem z Centrum Szczecina i miło by było z kimś pojeździć bo samemu już jest nudno.

Nadmieniam, że jestem początkującym i dopiero zgłębiam tajniki jazdy.

Na rowerku zacząłem jeździć od maja i jak na razie za mną 700km całkowitego dystansu.

Napisano

kolcichy miło było mi ciebie poznać i dzięki za wspólną jazdę.No niestety teren pokazał jak  moja kondycja jest bardzo słaba :woot::wallbash:   ale dopiero od miesiąca jeżdżę i jazda lekkimi ścieżkami i asfalt się nie liczy. :icon_lol:

Napisano

No to jeździć Proszę Państwa Jeździć!!
Macie zawody Gryfa przecież. i jak się do nich szykujecie?
Z tego co zauważyłem Szczecin jest słabo reprezentowany na zawodach w kraju a przecież na bazie Bukowej i Wkrzańskiej mozna uskuteczniać świetne treningi.

• Mod Team
Napisano

oj boszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz błeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

czy Wy wszyscy musicie do zamęczenia i znudzenia tylko się ścigac i ścigac.... 
wychodzic z domu "na treningi" a nie pojeździc?
to już na luz i radochę nie ma miejsca?

przepraszam, ale ten wątek był utworzony z myślą o jeździe, a nie treningach
chceta się umawiac na "rozliczanie z tętnem, kadencją i progresją" to w innym wątku poproszę
nawet jeśli ten ma wymrzec śmiercią naturalną :)

Napisano

Ostry2407 - nie ma problemu - spokojnie :-)

Co do zgucior'a - każdy robi to co lubi. Jedni jeżdżą dla czystej przyjemności, inni dla celów czysto zdrowotnych, a jeszcze inni aby dać z siebie maxa i aby paliły nogi. Z tego co widzę i się orientuję to tylko ja się ścigam - więc jeden reprezentant jest. Ale jak się umawiamy z chłopakami na tripy to ma być to przyjemność i podziwianie okolic, a nie "trening".

Anarchy - zgadzam się z Tobą, ale na dobry trening uwielbiam pójść i dać sobie wycisk na maxa :-)

Dla każdego coś dobrego :-)

• Mod Team
Napisano

kolcichy, ja też lubię się zmęczyc (choc nie ma gdzie za bardzo) - ja mówię o "presingu" na "zawoding"
To forum jest przesiąknięte Wagomirami, Ścigantami i Golinogami - można miec dośc....

A z innej beczki - kto idzie na rower? hehehe
Się nam weekendzik udał..wa mac!

"Wielbiciele Błotnych Kąpieli przy Niedzieli"
Za jakieś 45minut będę w okolicy Gubałówki (na dole od strony Wąwozów)
Chcę zbadac jedną ścieżkę
(a potem roller..... :) )
kto chętny dzwonic na tel.

Wytyrany i ubłocony po rzęsy ale z głupim uśmieszkiem, bo...
..."coś znalazłem" :)
"Miniatura" ale warta najwyższego uznania, bo kompletnie nie "w stylu" Paprykarzowa, bardzo wąsko, bardzo kręto i nawet jakiś kamień po drodze się znajdzie...
Szczegółów kilka wieczorem... Jeśli ktoś z Was to zna to szacun, szacun.... 

Napisano

Ja miałem wczoraj 40km jazdę po naszych błotnych ścieżkach :-) Dojechałem do Polic lasami, ogólnie pobłądziłem wczoraj trochę... Wróciłem cały obłocony (rower również). Dzisiaj odpoczynek, ale jutro powrót do saren i dzików :-)

Powodzonka chłopaki. I uważajcie, bo po tych opadach są niespodzianki na trasach...rurę wymyło przed Kopą, drzewo przewrócone nieopodal wieży widokowej we Wkrzańskiej...

Napisano

A propo dzików to po tej naszej ostatniej przejażdżce jak mnie na szosie wysadziłeś to postanowiłem że wrócę przez las i masz ci los spotkałem takie stadko że niech je szlam i wodorosty, jeden osobnik z tej gromadki tak około 300kg postanowił że pościga się ze mną, biegł równolegle do mnie w odległości 10m i dążył do tego żeby przeciąć mi drogę.

• Mod Team
Napisano

no to jedziemy :)
Za cel wziąłem sobie okolice pomiędzy Zwalonymi Dębami i Gubałówką i niebieskim szlakiem (odcinkiem idącym do Zwalonych Dębów).
Jak wspominałem Tomkowi - nęcił mnie taki mały podjazd naprzeciw Gubałówki.
Trochę się pokręciłem w koło, no i wyszło mi coś takiego :)
Najpierw dojazd do Gubałówki - wzięło mnie na rzadko ujeżdżany zielony szlak powyżej Polany Harcerskiej. Ale w pewnym momencie odbiłem ostro w prawo do góry - wyjechałem w tym miejscu na górze:
Guba%25C5%2582%25C3%25B3wka.jpg

po lewej budynek obsługi, po prawej stok, na środku ścieżka - myślę, że w tą stronę (do Polany Harcerskiej) jest jeszcze lepsza :)
aha, robiąc odcinek od tej strony przed zwalonym drzewem skręcic ostro w prawo w dół, fajne dół :)

kamienny%2520u%25C5%259Bcisk%2520M%25C5%
link:  https://picasaweb.google.com/117547601064736857011/SzczecinIOkoliceSzlakiSciezkiPoszukiwania#5884960073162536546

A teraz drugi odcinek, ten istotniejszy. Mapa nie pokazuje realnie trasy (fioletowy kolor) bo za wiele zakrętów, za wiele krążenia-następnym razem wezmę papier i będę znakował kawałek po kawałku. 
Trasę można zrobic jako fragment większej pętli - jedziemy Wąwozami, po Małym wąwozie jest mostek. 
1. Zaraz za mostkiem jest bardzo mała ścieżka w prawo (około 10-15 metrów za mostkiem) -jedziemy nią lekko do góry, w pewnym momencie zakręcamy w lewo w ścieżkę dochodzącą (zakręt o jakieś 150*), pniemy dalej aż zobaczymy Młodzik (szkółkę leśną). Dojeżdżamy do szerokiego traktu z zielonym szlakiem (na mapce kółko)
2. Przecinamy szeroki trakt i z nów giniemy w lesie. Lekko w dół, potem 90* w prawo, prosto ścieżką aż dojedziemy do kolejnego Młodzika (stoi przy nim słupek kamienny).
3. Przed Młodzikiem w lewo, jedziemy ciesząc nową wąską ścieżką, w niecce wypatrujemy bardzo wąskiej ścieżki po prawej stronie - wpadamy w nią i trzymamy mocno kierę :) to nasza nowa Perełka - "Kamienny Uścisk Młodzika" (celownik na mapie)
4. Przecinamy szerszy szlak i wjeżdżamy w bardzo wąski trakt który trawersuje grzbietem skręcając w lewo, ostro w dół i jesteśmy pod Gubałówką na zielonym szlaku :)

Kamienny Uścisk Młodzika:)
zdjęcie "pod prąd":
kamienny%2520uscisk%2520M%25C5%2582odzik

I w dół (szybka, bardzo techniczna i niestety krótka) :
kamienny%2520uscisk%2520M%25C5%2582odzik

Zawiłe? Wierzę.
2 wyjścia - robimy wspólny wypad lub biorę się za zaznaczanie w terenie szlaku (czas wozic młotek, gwoździe i drobne kawałki plastiku w plecaku)
Przyszły weekend ma byc ładny - postaram się oznaczyc to i owo.
Z ciekawostek - ktoś tam jeździ - wyjeżdżone, nie bardzo ale jednak.

Tak po za - kolcichy pisze prawdę, nie tylko wypłukało piasek, przesunęło rurę przed Piaskową Babą. Na rollerze przed zjazdem leży małe drzewko - chciałem usunąc ale jeszcze trzyma się korzeniami.
Dziki - też je spotkałem, uroczy był warchlak - taki na 45-50cm długości...

Napisano

Anarchy - doskonale wiem, o których trasach piszesz :-) Często się nimi przemieszczam. Muszę w końcu następnym razem jak się spotkamy na pendrivie dać Ci pliki z mojego Garmina, to sobie przejrzysz :-)

Napisano

Jeśli mnie wzrok nie myli, to nawet wczoraj tamtędy jechałem... Spróbuję podesłać - nie wiem, czy będę umiał wydzielić jeden trening... Dam znać jak coś...

Puściłem na priv mapkę. większego zbliżenia nie mogę zrobić...

• Mod Team
Napisano

..i nie narzuca swojej ideologii pozostałym... :)

Pokazałem tobikowi/Tomkowi ten wąski parów "kamienny uścisk", przyznał, że będzie zdziwiony jeśli jest on "ogólnie" znany bo to w sumie zadupie zadupia :)

• Mod Team
Napisano

rozumiem, że szybko, ostro i do zajechania?
Kolcichy - Ty masz zawody to się nie pchaj :)
Jak "będzie dzień" to może może (choć sobota to u mnie ogród i nadrabianie zaległości)
Tylko sobota wchodzi w grę?

Napisano

Ja w sobotę bardzo delikatnie, bo w niedzielę Gryfa jadę, ale za to pośmigam sobie z dziewczyną na spokojnie mega spacerowym tempem.... Nie chcę Was spowalniać, bo dziewczyna dopiero zaczyna :-)

Napisano

No i dzisiaj pohasałem sobie troszkę po Puszczy (30km). Zmordowałem się niemiłosiernie i oczywiście pobłądziłem troszkę ze względu na całkowity brak rozeznania terenu ale było bardzo fajnie , szczególnie jazda równo z biegnącymi sarenkami :yes: .

Jutro około 13.00 jak i w sobotę rano 09.00/10.00 również się tam wybieram więc jeśli ktoś chętny na badanie terenu to zapraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...