FatMouse Napisano 23 Lipca 2012 Napisano 23 Lipca 2012 Witam forumowiczów, Potrzebuję kupić śpiwór, którego pierwszym sprawdzianem będzie wyjazd na Krym w sierpniu. Po Krymie będzie używany tylko w miesiące letnie, także nie musi być jakiś super ciepły. Podstawowe kryterium to rozmiar po złożeniu. Mój aktualny wór do spania to jakiś stary Campus, ale spakowany zajmuje niemal pół sakwy Crosso. Po wstępnym rozeznaniu znajomi polecili mi śpiwory Bergsona, modelu niestety nie znam. Co moglibyście polecić od siebie?
wojtasin Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Alpinus ultralite 600. Lekki, mały, odpowiedni komfort na lato i w tej chwili tańszy niż podobne modele bergsona (który imo prezentuje podobny poziom, co alpinus).
WoK Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 W Tesco śą śpiwory z komfortem +8 stopni, ważą jakieś 950 gram, po złożeniu bardzo małe. Używam go podczas kilkudniowych wypadów w las, naprawdę ciepłe śpiwory (dałem chyba 50zł) nie chłonie wilgoci. Ja jestem zadowolony. Podczas wilgotnej nocy +8 stopni, nie zmarzłem i nie czyłem dyskomfortu.
bartkos Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Też właśnie jestem na etapie wyboru śpiwora. Ale tańszego niż ten Alpinus... Wstępnie nastawiam się na Campus Pioneer 200. Opinie, które udało mi się znaleźć, są pozytywne. Dla mnie ważna jest możliwość łączenia ze sobą 2 śpiworów. http://allegro.pl/spiwor-spiwory-mumia-lewy-campus-pioneer-200-r-l-i2490463580.html
Miliron Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Osobiście posiadam i polecam dość spory(jak na śpiwór ultralight) i tym samym wygodny FjordNansen Fredvang http://www.fjordnansen.pl/site/?mod=offers&kat=27&prod=559 który w wersji xl ma szerokość 85 cm i długość 225cm. Skompresowany zajmuje minimum miejsca w plecaku/torbie/sakwie. Przy okazji jego koszt nie zabija
michac Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Ja posiadam i polecam ten śpiwór: Ĺ�piwĂłr Feel Free BIVAC 1000 lewy - spiwor sklep e-busola.pl Wypróbowany, sprawdzony waga 1kg, wymiary po skompresowaniu 20 cm na 18cm. W sklepie przeceniony był na 159zł (sklep Factory-Luboń)
bartkos Napisano 26 Lipca 2012 Napisano 26 Lipca 2012 Miałem okazję "pomacać" Campusa, o którym wspominałem. Jednak odradzam Przynajmniej sam zrezygnowałem. Cienka kołderka...
FatMouse Napisano 27 Lipca 2012 Autor Napisano 27 Lipca 2012 Wczoraj w lokalnym sklepie turystycznym wynalazłem Alpinusa Ultralight 600. Jest naprawdę malutki, dodatkowo ściśnięty paskami kompresyjnymi zajmuje bardzo mało miejsca. Jeden ze sprzedawców nawet nie wiedział, że ma takie małe na stanie Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.