Skocz do zawartości
  • 0

[Rower]Author Instinct 2010+RST First Air 100mm

Vojtech

Pytanie

Napisano

Witam!!

Chciałbym przedstawić wam mojego Authora Instincta którego mam od 2011 i który ostatnimi czasy przeszedł kilka ciekawych modyfikacji ^_^

Specyfikacja:

Rama: aluminium 6066 T6, potrójnie cieniowane,

Widelec: RST First Air 100mm,

Koła:

obręcze- Mach1 Mad Disc,

piasty- Sram X9,

szprychy- Sapim D-Light Black,

opony- Panaracer Trail Master 26x2,0,

dętki- Continental MTB,

Napęd:

Przerzutka przednia: Sram X7 (zostanie wymieniona w najbliższym czasie na X9),

Przerzutka tylna: Sram X9,

Korba: FSA Comet MegaExo,

Środek suportu: FSA MegaExo,

Kaseta: SRAM PG-950,

Łańcuch: SRAM PC-951,

Pedały: Dartmoor Stream Pro,

Kokpit:

Kierownica: Ritchey MTB WCS Flat Wet White,

Mostek: Ritchey WCS C260 Wet White,

Stery: Ritchey Zero Logic Integ Comp,

Manetki: Sram X7 Trigger (zostaną wymienione w najbliższym czasie na X9 Trigger

Chwyty: Fizik XC Grips,

Hamulce:

Hayes Prime Expert 160mm,

Tarcze: Accent Blade 6",

Siodełko: Fizik Nisene III,

Sztyca: Ritchey WCS Wet White,

W planach jeszcze jest wymiana amora na Manitou R7 MRD,albo jakiś RockShox,korby FSA Afterburner M/Exo i może jakaś dobra kaseta np. Xtr i łańcuch Wiipermannem Connex 9sX i może się jeszcze pokuszę o plecione pancerze przerzutkowe Jagwire w kolorze grafitowym ^_^

Zapraszam do komentowania i oceniania :thumbsup:

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a czy ten XTR będzie współpracował ze Sramem X9??

U mnie nie ma żadnej miękkiej pracy zestaw XTR pracuje z przerzutkami/gripami X0 jest szybko i zdecydowanie :)

Kasety Sramowskie dawno porzuciłem - mało trwałe ...

Co do amorów - Fox pracuje lepiej, jednak różnica w cenie jest za duża nie da się ukryć, amory typu Sid czy R7 są raczej dla dla startujących i liczących wagę, dla "normalnych" bikerów nie mających parcia na bardzo niską wagę amora jest Reba lub Manitou Marvel/Minute z czego ja osobiście stawiam na widelce Manitou, dla chcących się wyróżniać mogą być widelce DT lub Magury ..

• Mod Team
Napisano

IMO Fox nie odstaje aż tak bardzo od konkurencji , a przynajmniej nie aż tak,jak się powszechnie uważa.

Sprawa ważną w przypadku wyboru amorka jest świadomość ,czego się oczekuje od sprzętu- Amorki typu SID XX to typowo wyczynowe amortyzatory z taką właśnie charakterystyką.

Ze swojej strony polecę łańcuch Campy C9 ze spinką Connexa- pracuje wyśmienicie do spółki z kasetą PG990 i osprzętem X9. Campa jest twardsza niż XTR i to przekłada sie na pracę- na Campie jest bardziej twardo i bardziej zdecydowanie ( co mi akurat odpowiada) . Shimano jest nieco cichsze i daje bardziej miękką pracę.

Napisano
Connex w niczym nie przewyższa XTR

Widać, że nie uzywałes ostro łancucha, i nigdy ci sie ie zapomniało o konserwacji...

Napisano

Ja miałem zarówno łańcuchy Connex jak Sram jak Shimano XT i XTR, Connex w niczym nie przewyższa XTR za wyjątkiem spinki, i taki set mam - łańcuch CN 7701 ze spinką Connex.

Napisano

na amora jestem w stanie przeznaczyć max 2000-2500zł a Rock Shox Sid XX??

a czy ten XTR będzie współpracował ze Sramem X9?? <_<

FOX odstaje od konkurencji i naprawdę to są chyba jedne z najlepszych amortyzatorów ale ceny ma kosmiczne :P

Napisano

Korba kaseta i łańcuch nie dlatego że to XTR, tylko dlatego, że są naprawdę porządne, a różnica między np. XT i XTR jest duża, wie to ten kto mógł porównać.

Kaseta XTR shimano 11-34 CS-M970 - bikestacja.pl

Korba shimano FC-M970 XTR 175/22/32/44 - bikestacja.pl

Łańcuch shimano XTR Dura Ace cn-7701 - bikestacja.pl

Amor zależnie od upodobań, jednak chyba (a właściwie na pewno) FOX odstaje na + od konkurencji .

Napisano

Ja wiem czy jest sens zmieniac amor? Śmigam sobie czasem na takim rowerku, tylko całkowicie seryjnym, i amorek pracuje bardzo przyzwoicie. Jeżeli nie jexzisz jakoś strasznie wyczynowo to myśle ze nie ma sensu wymieniac.

Jezeli chodzi o łańcuch to tylko i wyłącznie connex (ja mam akurat 908). Moim zdaniem niczego lepszego nie kupisz w tej kasie. Jak ostatnie zimy przyprowadzięlm rower na serwis, to lańcch dosłownie sie nie zginał. Pół godziny moczenia w odtuszczaczy i dobre czyszczeni ei jest jak nowy. Service men stwierdził że inny łańcuch juz by nie żył. A ja tym czasem dalej smigam.

jednak chyba FOX odstaje na + od konkurencji .

No i cena tez bardzo odstaje od konkurencji. Mam osobiśce Foxa i trzeba przyznac że pracuej przyzwoicie.Czekam mnie jednak wymiana bo chce MaxLite. Za foxa musiałbym polozyc ok 3500, RS z DA już za 2000 mozna dostac.

Napisano

Ja nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu :icon_wink: poprzedni mostek Ritchey Comp też miał 120mm

z tego co Ja sie orientuje największa dostępna rama to 21"?? jeżeli się mylę to mnie poprawcie :P

Napisano

No tak, ale sam rozmiar ramy to nie wszystko, Author Vision przy 20,5" jest dłuższy - ma 620 mm, jak dla mnie mostek 120 mm to dużo ...

Napisano

jestem w stanie przeznaczyć tyle ile będzie trzeba <_< przecież nie muszę wszystkiego wymieniać za jednym zamachem prawda??,mogę to robić stopniowo ;)

Napisano

No właśnie o to mi chodziło, jeśli ten mostek jest zamontowany do prawidłowo dobranej ramy to właściciel roweru ma jakąś nieproporcjonalną budowę ... ale zapewne rama jest za mała (za krótka) ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...