Skocz do zawartości

[łańcuch] Przy wymianie łańcucha co trzeba zrobić ?

pawel13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień Dobry. Co trzeba zrobić przy wymianie łańcucha na nowy łańcuch ma podobnież 114 ogni czy trzeba go skrócić ? jaki łańcuch polecacie ale nie za drogi ? A i jeszcze jedno czemu mamy takie ... lato

Napisano

z LAtem ci nie odpowiem niestety. a Łańcuch polecam sram'a albo shimano ale to XT lub XTR inne jak źle skujesz to pękają szybko. A Sram ma spinkę. Osobiście polecam ten ale nie wiem czy mozesz dać 89zł na łańcuch http://www.nokaut.pl/lancuchy-kasety/lancuch-sram-pc-951-9-rzedow-114-ogniw-powerlink.html chyba ze masz napęd Shimano Dyna-sys to wtedy łąńcuch shimano XT o wąskich ogniwach HG-X ale jak masz zwykłą 9 lub 8 to Srama polecam

Napisano

Łańcuch dajesz na największe koronki z przodu i z tyłu tak, żebyś miał pełną pętle i dodajesz jedno ogniwo, spinasz spinką. Jeśli skuwasz, to do pętli dodajesz dwa ogniwa. Było wałkowane tyle razy....

Napisano

kaseta 8 rzędowa a coś tańszego Kiciok sorry jakoś nie widziałem żeby było wałkowane nie chciało mi się szukać

Napisano
Łańcuch dajesz na największe koronki z przodu i z tyłu tak, żebyś miał pełną pętle i dodajesz jedno ogniwo, spinasz spinką.

Tylko po co cudować tyle.

Z nowego łańcucha zakładamy tyle oczek ile jest w starym.Skuwacz,oczywiście jest potrzebny,pawel13.

W Decathlonie można kupić łańcuch Srama PC 830(ze spinką) za 45 zł.Tam też możesz kupić skuwacz,jak nie masz.

Unibike w Bydgoszczy też sprzedaje takie rzeczy,a nawet mają serwis.

Napisano

mam spinkę kupioną skuwacza nie chce mi się kupować zawsze dawałem rade bez, a w starym łańcuchu ogniw nie będę liczył. jak dorównam to on jest wyciągnięty sporo i podejdą z 2 ogniwka niepotrzebnie a ten sram o wiele lepszy jak będzie w sklepie to kupie

Napisano

jak dorównam to on jest wyciągnięty sporo i podejdą z 2 ogniwka niepotrzebnie

No to stary jest wyciągnięty dlatego trzeba go wymienić ale jak nie był rozciągnięty to pewenie miał dobrą długość dobraną "fabrycznie". Stąd liczy się ilość ogniw w starym łańcuchu a nie mierzy długość Jak utniesz tą samą ilość ogniw w nowym łańcuchu to będziesz go mieć krótszego.

Przy okazji może być tak że jak łańcuch masz mocno wyciągnięty to nowy będzie tobie skakał na kasecie i będziesz musiał wymienić kasetę a może i nawet korbę - wtedy bardziej się opłaca zajechać obecny sprzęt aż sam zacznie skakać i nie przejmować się wymianą do tego czasu.

• Mod Team
Napisano

Jak chcesz coś lepszego na 8 rzędów connex 800 - 804 lub 808, lepsy od XTR a tanszy :P wada jest ze ma poza 808 ciulową spinke i trzeba na spinkę dorzucić.

Mam wrażenie ze z tym connexem sie tak często powtarzam ze na idiote wychodzę:P

Napisano

Zalezy ile ma przebiegu i czy przyjmie nowy lancuch. Bo jesli na starym, wyciagnietym sporo juz zrobiles kaseta moze po prostu nie zaakceptowac nowego...

/wytapatalkowane z x8

Napisano

Tu istotny jest fakt czy nowy łańcuch nie będzie skakał na tej kasecie. Nie da się tego zrobić bez przymiarki - założenia łańcucha i przetestowania

• Mod Team
Napisano

Umie jak pokażesz kasete :P Jasnowidzenia, dalekowidzenia i wszelakiego innego widzenia jeszcze nie udało mi sie nabyć :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...