pawel13 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Dzień Dobry. Co trzeba zrobić przy wymianie łańcucha na nowy łańcuch ma podobnież 114 ogni czy trzeba go skrócić ? jaki łańcuch polecacie ale nie za drogi ? A i jeszcze jedno czemu mamy takie ... lato
kitof26 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 z LAtem ci nie odpowiem niestety. a Łańcuch polecam sram'a albo shimano ale to XT lub XTR inne jak źle skujesz to pękają szybko. A Sram ma spinkę. Osobiście polecam ten ale nie wiem czy mozesz dać 89zł na łańcuch http://www.nokaut.pl/lancuchy-kasety/lancuch-sram-pc-951-9-rzedow-114-ogniw-powerlink.html chyba ze masz napęd Shimano Dyna-sys to wtedy łąńcuch shimano XT o wąskich ogniwach HG-X ale jak masz zwykłą 9 lub 8 to Srama polecam
Kiciok Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Łańcuch dajesz na największe koronki z przodu i z tyłu tak, żebyś miał pełną pętle i dodajesz jedno ogniwo, spinasz spinką. Jeśli skuwasz, to do pętli dodajesz dwa ogniwa. Było wałkowane tyle razy....
pawel13 Napisano 19 Lipca 2012 Autor Napisano 19 Lipca 2012 kaseta 8 rzędowa a coś tańszego Kiciok sorry jakoś nie widziałem żeby było wałkowane nie chciało mi się szukać
Kiciok Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 http://allegro.pl/lancuch-sram-pc-830-7-8sp-lemonbike-i2483186212.html taniej Nawet po wklepaniu w google "jak dobrać rozmiar łańcucha" to masz wynik z tego forum i tam wszystko opisane, nawet kalkulator do tego masz... Za takie lenistwo powinni dawać ostrzeżenia.
rybciasum Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 kup jakiegoś najtańszego shimano i będzie hulać ;d
nemo2009 Napisano 19 Lipca 2012 Napisano 19 Lipca 2012 Łańcuch dajesz na największe koronki z przodu i z tyłu tak, żebyś miał pełną pętle i dodajesz jedno ogniwo, spinasz spinką. Tylko po co cudować tyle. Z nowego łańcucha zakładamy tyle oczek ile jest w starym.Skuwacz,oczywiście jest potrzebny,pawel13. W Decathlonie można kupić łańcuch Srama PC 830(ze spinką) za 45 zł.Tam też możesz kupić skuwacz,jak nie masz. Unibike w Bydgoszczy też sprzedaje takie rzeczy,a nawet mają serwis.
pawel13 Napisano 19 Lipca 2012 Autor Napisano 19 Lipca 2012 mam spinkę kupioną skuwacza nie chce mi się kupować zawsze dawałem rade bez, a w starym łańcuchu ogniw nie będę liczył. jak dorównam to on jest wyciągnięty sporo i podejdą z 2 ogniwka niepotrzebnie a ten sram o wiele lepszy jak będzie w sklepie to kupie
farmer Napisano 20 Lipca 2012 Napisano 20 Lipca 2012 jak dorównam to on jest wyciągnięty sporo i podejdą z 2 ogniwka niepotrzebnie No to stary jest wyciągnięty dlatego trzeba go wymienić ale jak nie był rozciągnięty to pewenie miał dobrą długość dobraną "fabrycznie". Stąd liczy się ilość ogniw w starym łańcuchu a nie mierzy długość Jak utniesz tą samą ilość ogniw w nowym łańcuchu to będziesz go mieć krótszego. Przy okazji może być tak że jak łańcuch masz mocno wyciągnięty to nowy będzie tobie skakał na kasecie i będziesz musiał wymienić kasetę a może i nawet korbę - wtedy bardziej się opłaca zajechać obecny sprzęt aż sam zacznie skakać i nie przejmować się wymianą do tego czasu.
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2012 Mod Team Napisano 20 Lipca 2012 Jak chcesz coś lepszego na 8 rzędów connex 800 - 804 lub 808, lepsy od XTR a tanszy wada jest ze ma poza 808 ciulową spinke i trzeba na spinkę dorzucić. Mam wrażenie ze z tym connexem sie tak często powtarzam ze na idiote wychodzę
pawel13 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Napisano 24 Lipca 2012 a umie mi ktoś powiedzieć czy muszę wymieniać kasetę ?
Terrqge Napisano 24 Lipca 2012 Napisano 24 Lipca 2012 Zalezy ile ma przebiegu i czy przyjmie nowy lancuch. Bo jesli na starym, wyciagnietym sporo juz zrobiles kaseta moze po prostu nie zaakceptowac nowego... /wytapatalkowane z x8
farmer Napisano 25 Lipca 2012 Napisano 25 Lipca 2012 Tu istotny jest fakt czy nowy łańcuch nie będzie skakał na tej kasecie. Nie da się tego zrobić bez przymiarki - założenia łańcucha i przetestowania
Mod Team Puklus Napisano 25 Lipca 2012 Mod Team Napisano 25 Lipca 2012 Umie jak pokażesz kasete Jasnowidzenia, dalekowidzenia i wszelakiego innego widzenia jeszcze nie udało mi sie nabyć
pawel13 Napisano 31 Lipca 2012 Autor Napisano 31 Lipca 2012 a czy mógłbym odjąć jedno ogniwko od tego wyciągniętego łancucha będzie dobrze czy raczej nie ?
Terrqge Napisano 31 Lipca 2012 Napisano 31 Lipca 2012 To nic nie zmieni bo i tak każde ogniwo będzie nieco dłuższe i po prostu będzie przeskakiwać...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.