Skocz do zawartości

[rower] skladanie roweru do max1000zl...

sebol75

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

jestem tu nowy....

wiem wiem wiem czytałem że poniżej 3000 składanie nie ma sensu - ale chodzi mi trochę o zabawę ze składaniem

obecnie mam stary rowerek MTB i ma zostać na pojeżdżenie po górkach i błocie,

niedawno żonie kupiłem na rzadkie wypady rower - Horizon Travel za 800zł

i pomyślałem o rowerze tego typu dla mnie

wyciągnąłem z piwnicy waganta - zdezelowany suport, koła itd..

i zacząłem obmyślać jego renowację - ale ta rama z rurek kanalizacyjnych do mnie nie przemawia

więc chyba wagantowi dam spokój....

do sedna

skoro można za 800 zeta kupić horizona jak wyżej lub nowego waganta to pewnie za 1000 nic ciekawszego się nie zbuduje

ale zanim mnie utwierdzicie w przekonaniu, że należy sobie odpuścić budowę - pomyślałem o:

Rama FOCUS Red Falls

Siodło SELLE ROYAL żelowe ALPINE męskie

SZTYCA AMORTYZOWANA ZOOM SP-80 SREBRNA

Manetki:Shimano Acera 3x8 biegow

Przerzutka tyl:Shimano Acera 8 biegowa

HAMULCE V-BRAKE AVID SINGLE DIGIT 3

KASETA SHIMANO ALIVIO CS-HG31-8 11-30 + ŁAŃCUCH HG40 + SPINKA SP8

Komplet kół 28" aluminiowe, duży stożek

dętki + opony

Korba p+l 48x38x28 SHIMANO FCM-171

+ jakiś suport

wsio około 1000 zł ale czy to będzie lepsze od np nowego waganta???

alternatywnie moge kupić

Rama FOCUS Red Falls

+

Idealna damka okazja rewelacyjny osprzęt.

całość wtedy wyjdzie 600 i można dokupić wtedy najpotrzebniejsze rzeczy

1.czy wogóle ta rama Focusa jest warta jej kupna??

2.czy może warto się przeprosić ze starym wagantem i np wymienić to i owo?

3.może inna rama?

wiem, że przynudzam, ale się nie znam a miałbym frajde ze złożonego przez siebie roweru.

Pozdrawiam

Sebastian

Napisano

Masz ramę, koła, hamulce, korbę, kasetę, a gdzie reszta? Klamki, manetki, przerzutki, sztyca, mostek, siodło, kierownica, łańcuch, linki, pancerze, gripy... ?

edit sorry, przeczytałem tylko to co było na niebieskim tle :D edit. end

Rób tego waganta. Będzie klasa. :) Klasyczne holendry też były z rurek kanalizacyjnych, albo kup w realu rowerek miejski za 950 zł, z 7 biegową piastą shimano nexus i dynamem w przedniej piascie. Nawet fajny. :)

edit.

rama focusa jest OK

Napisano

A czy nie lepiej spiąć się w sobie i dorobić do 2000zł i kupić Kross'a Levela A2 (jest taki jeden z Deore z tyłu i hydr. ham.) i po jakimś kolejnym czasie wyrzucić z niego tego Suntour'a i wcisnąć Epicon'a? Uwierz że za dwa razy większą cene masz dziesiątki razy lepszy rower. (nawet bez tego Epicona).

No dopsz... ale jeżeli Cię to nie przekonuje ewentualnie nie możesz sobie pozwolić na taki wydatek to: wywal Acere z tylu i wsadź Alivio. Mógłbyś opisać tego swojego waganta to wtedy Ci powiemy co jeszcze zmienić żeby był lepszy.. Coś w tym guście http://www.rowerzysta.pl/trekking/rower-trekingowy-romet-wagant-2012.html ?

Napisano

A czy nie lepiej spiąć się w sobie i dorobić do 2000zł i kupić Kross'a Levela A2 (jest taki jeden z Deore z tyłu i hydr. ham.) i po jakimś kolejnym czasie wyrzucić z niego tego Suntour'a i wcisnąć Epicon'a? Uwierz że za dwa razy większą cene masz dziesiątki razy lepszy rower. (nawet bez tego Epicona).

No ale 2000 wydać to nie chce.....

No dopsz... ale jeżeli Cię to nie przekonuje ewentualnie nie możesz sobie pozwolić na taki wydatek to: wywal Acere z tylu i wsadź Alivio. Mógłbyś opisać tego swojego waganta to wtedy Ci powiemy co jeszcze zmienić żeby był lepszy.. Coś w tym guście Rower trekingowy Romet Wagant 2012 | Trekking | Sklep Rowerzysta.pl rowery ?

Mój wagant to klasyk z lat 80tych, rama prosta, kierownica złom, koła złom, suport złom, boje się widełek z przodu bo czasem pękają, przerzutka tył shimano z napisem SIS, z przodu pojedyńczy tryb - tyle o wagancie

a może kupić coś takiego - TREK 7500 MULTITRACK - i zostaje jeszcze pare zloty na upgrade... chociaz troche duzy... ja mam 176cm (90kg)

Napisano

No faktycznie, trochę spory może być.

Mój wagant to klasyk z lat 80tych, rama prosta, kierownica złom, koła złom, suport złom, boje się widełek z przodu bo czasem pękają, przerzutka tył shimano z napisem SIS, z przodu pojedyńczy tryb - tyle o wagancie

a wolisz klasyka, czy nowoczesnosć?

Napisano

a wolisz klasyka, czy nowoczesnosć?

nie wiem:) ładny klasyk nie jest zły, ale jak pisałem wcześniej boje się pękających widełek w wagancie, problem z wymianą suportu na kwadrat, problem z hamulcami przy przejściu na 28"

nie mam konkretnej koncepcji na waganta

Sporo za duży. 20" jeszcze do rozważenia, tyle.. oj, zdecydowanie nie. Ale w dobrym kierunku idziesz, coś używanego w dobrym stanie.

no ja jeszcze nie "czuje" wielkości ramy, dla mnie teoretycznie to przesunięcie kierownicy bardziej w kierunku kierowcy....

Napisano
a np. http://allegro.pl/al...2498562315.html ? a za resztę kasy możesz np. wymienić przerzutkę, albo co innego

no ale to licytacja wiec nie wiem na czym sie skończy, raczej przegladajac kieruje sie kup teraz - ta rama focusa o ktorej wspominalem tez jest licytowana ale kup teraz bylo za 300zl

Napisano

to może inaczej zrobić.....

może polecilibyście mi jakąś rame powiedzmy 19-20" nową lub używaną na koła 28",

która byłaby podstawą do budowania przyzwoitego roweru,

a żeby budżet nie był za duży do tego jakiegoś używanego dawce części - wtedy rama może być pęknięta, za duża (np wspomniany wcześniej TREK 7500 MULTITRACK) itp,

byle miał do przełożenia względny osprzęt, a z czasem bym podmieniał osprzęt na lepszy....

Napisano
Mój wagant to klasyk z lat 80tych...

Przepraszam... Klasyk z lat 80 to nie moje lata bo nawet wtedy nie byłem w planach... Wybaczcie za błąd.

...rama może być pęknięta...

Proszę... czy życie Ci nie miłe? :<

Wg. mnie są dwie opcje... odrestaurować twojego klasyka, albo... albo... zamiast tych dwoch rowerów sprawić sobie jeden. Np. ja już mam zamówionego Krossa Levela A3 za 1600zł (podstawa do przeróbek)

Napisano

Przepraszam... Klasyk z lat 80 to nie moje lata bo nawet wtedy nie byłem w planach... Wybaczcie za błąd.

Proszę... czy życie Ci nie miłe? :<

przecież napisałem że może być pęknięta - bo to ma być dawca osprzętu...

Wg. mnie są dwie opcje... odrestaurować twojego klasyka, albo... albo... zamiast tych dwoch rowerów sprawić sobie jeden. Np. ja już mam zamówionego Krossa Levela A3 za 1600zł (podstawa do przeróbek)

tak... jutro jade do serwisu rowerowego - zobacze za ile przerobią klasyka na wkręcany suport, jeśli da się niedużym kosztem ożywić starego waganta to go zrobie - tak dla frajdy poprawienia fabryki i pomajsterkowania,

potem się dopiero wezme za składanie docelowego sprzęta, a jak z wagantem nic nie wypali to pomyśli się dalej

odnośnie starego waganta - orientuje się może ktoś ile trybów zmieści się z tyłu?

• 3 tygodnie później...
Napisano

A więc przeróbka starego waganta na suport na kwadrat + wymiana widełek, kół, korb, przerzutek i manetek odpuściłem sobie

zamiast tego kupiłem: rower trekkingowy 24" Shauff i ze względu na jego rozmiar z trudem odbyłem jazdę testową :)

rower kupiłem za 400zł - jako dawce części (na razie odsprzedałem mostek za 20zł) czyli rower kupiłem za 380zł

dodatkowo:

Rama: Accent Nordkapp 20"

Stery w komplecie

Widelec Accent

Mostek Accent regulowany AS541

Kierownica: Accent Flatbar

Sztyca: amortyzowana Accent SP886

+ transport za 730zl

+ linki i pancerze 20zł

W sumie dałem 1130 zł

a otrzymałem:

post-156466-0-66074800-1344209945_thumb.jpg

Rama: Accent Nordkapp 20"

Stery w komplecie

Widelec Accent

Mostek Accent regulowany AS541

Kierownica: Accent Flatbar

Sztyca: amortyzowana Accent SP886

Siodlo: Bulls

Manetki:Shimano Deore LX

Przerzutka tyl:Shimano Deore LX 8 biegowa

Przerzutka przód Shimano Deore LX 3 biegowa

Klamki hamulcowe:Shimano

Hamulce Shimano V-Brake

suport Campagnolo

Korba: Campagnolo Racing T

Lancuch:Shimano

Obrecze: Rigida Ultimate Power

Opony: Schwalbe Marathon

Piasta przod: Sachs

Piasta tyl:Shimano Deore XT

Kaseta Shimano Hyper Glide-C

rower waży 11.80

napęd oraz opony nie są zniszczone

mam z zakupionego dawcy jeszcze oświetlenie, błotniki i bagażnik alu, ale na razie nie montuje

na rowerze jeździ mi się wygodnie i wszystko działa jak należy - co sądzicie o tym sprzęcie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...