Skocz do zawartości

[napęd] modernizacja zużytego napędu - pytania laika

pawelpiwowarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,

to mój pierwszy post na Waszym forum, więc chciałbym się głęboko ukłonić i spytać o radę.

Jeżdżę stosunkowo mało, i do tej pory rower nie sprawiał mi większych problemów, ale teraz mam problem, którego bez Waszej pomocy nie rozwiążę.

Jeżdżę 50% asfalt, 50% las i dukty polne. Kałuż nie omijam. Mam trasę 50km, którą pokonuję najczęściej raz w tygodniu.

O napęd dotychczas dbałem tak sobie. Skończyło się tym, że łańcuch (PC-10) zaczął przeskakiwać na dwóch największych blatach. Zdjąłem go i okazało się, że 100 ogniw miało długość 132cm. Wymieniłem więc, na nowe, łańcuch (na HG-40) oraz dwa największe blaty (na Alivio 42 i 32). Kasety nie zmieniałem. Kasetę mam 7 rzędową (HG-30 11-28). Podczas zakupu części do wymiany nie zastanawiałem się specjalnie nad niuansami technicznymi. Zacząłem również systematycznie (co około 100km) smarować łańcuch olejem do pił łańcuchowych. Niestety, smarowałem raczej nieudolnie, ponieważ robiłem to maszynką Barbieri (z trzema kółkami) w ten sposób, że ograniczałem się do nakładania nowej warstwy oleju, nie czyszcząc łańcucha w żaden sposób.

Ostatnio łańcuch znowu zaczął przeskakiwać na blatach. Rozpiąłem go i zmierzyłem. 100 oczek ma 130,5cm (od sworznia do sworznia), więc znów jest strasznie rozciągnięty. Najgorsze, że od wymiany przejechałem dopiero około 700km, a więc bardzo mało. Zastanawiam się, czy przyczyna tkwi w moim sposobie użytkowania (nie oszczędzanie roweru, błędna konserwacja łańcucha), czy Shimano robi teraz części z plasteliny (czytałem, że mocno spadli z jakością)? W każdym razie łańcuch, od założenia, nigdy nie świergotał (z braku smarowania) ani nie chrobotał (od piasku w sworzniach).

Teraz postanowiłem zabrać się do naprawy "z głową". Nie ulega wątpliwości, że muszę wymienić łańcuch. Zapewne także dwa największe blaty (na najmniejszym, (22) w ogóle nie jeżdżę). Ale czy muszę wymienić także kasetę? Proszę o poradę w tej kwestii. Załączam zdjęcia zębów zębatek korby i kasety. Powiedzcie mi w jaki są stanie?

A jeśli będę musiał je wymienić,to na co? Napęd chcę dalej mieć 3x7. Kupiłem już nowy łańcuch (tym razem HG-70). Zastanawiam się jaką kasetę kupić. Najbardziej pasowałaby mi jakaś stara solidna kaseta 7 rzędowa ze starych zapasów, ale na Allegro widzę tylko HG-41 lub 7 rzędowe Sun Race'y. A jeśli chodzi o korbę, chodzi dobrze i wymieniać jej nie chcę (mam TC FS70) bo podejrzewam, że nowe korby Shimano (np M410) do pięt jej nie dorastają. W grę wchodzi ewentualnie wymiana blatów. I tu znów mam dylemat. Chciałbym blaty (42 i 32 na 104) do napędów 7 rzędowych, bo pewnie będą grubsze i wytrzymalsze od nowszych, ale nigdzie takich nie widzę.

Reasumując, napiszcie mi proszę, czy muszę bezwzględnie wymienić blaty i kasetę (załączam zdjęcia), a jeśli tak, na jakie?

I jeszcze jedno. Czy, wycierając łańcuch po smarowaniu, wycieram jedynie zewnętrzną stronę ogniw, czy także rolkę?

34o917d.jpg

aea2w0.jpg

Rozpisałem się w pierwszym poście na forum :)

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Wydaje mi sie że jakbyś dobrze wszystko w benzynie umył kasety itp. a nowy łancucch wymienił i potem dbał było by dobrze lecz także mi sie wydaję że shimano ma gorszą jakoś niż kiedyś mój łańcuch również się wyciągnął ale nwm ile. Kasety i blaty raczej w dobrym stanie zęby nie połamane

• Mod Team
Napisano

Nie głośta Herezi :P Kaseta do wymiany ... korba no tam w maire ok, środkowy blat by wypadało odkręcić i ładnie pilnikiem wyrównać. Kasete polecił bym ci tą http://allegro.pl/kaseta-shimano-cs-hg41-11-28t-7-rzedowa-i2498454436.html tania jak barszcz wiec nie ma sie nad czym zastanawiać. No i koniecznie łańcuch http://allegro.pl/lancuch-rowerowy-kmc-x8-93-wielka-wyprzedaz-i2472626793.html albo coś tanszego choćja bym od siebie i tak connexa 800 poleciła :P

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi.

Ciągle nurtuje mnie pytanie, dlaczego po 700km łańcuch wydłużył się tak bardzo?

Chciałbym skompletować solidny napęd w ukłądzie 3x7, który posłuży mi na wiele kilometrów.

Na dotychczasowym łańcuchu nie da się już jeździć, więc postanowiłem, dopóki nie nabędę wszystkich części napędu, zmienić sam łańcuch. Ale, aby nie niszczyć HG70, kupiłem najtańszy firmowy łańcuch, jaki mieli w najbliższym rowerowym (KMC Z50) i założyłem go. Przed chwilą.

Jestem bardzo ciekaw, jak będzie się sprawował, a przede wszystkim, jak szybko bedzie się rozciągał (przy starej kasecie i blatach)?

• Mod Team
Napisano

Dlaczego sie wyciągną ?? hmmm pewnie dlatego z ez lipnej stali zrobiony :P Piszez że chcesz złożyć wytrzymały napęd a kupujesz najtańszy łańcuch :sorcerer:

Napisano

E może ten łancuch ytrzymam mam go w starym rowerze to się nie wyciągnął ale za dużo na nim nie jeździłem jedynie 1.5 km do szkoły przez cały sezon

Napisano

Piszez że chcesz złożyć wytrzymały napęd a kupujesz najtańszy łańcuch :sorcerer:

Właśnie dlatego :).

Wciąż nie wiem czy, a jeśli tak, to które tarcze wymienić? Prawdopodobnie wymienię zarówno kasetę jak i blaty. I wówczas założę całość (nowy łańcuch, nową kasetę, nowe blaty).

Kupiłem na Allegro łańcuch HG70. Jeszcze nie dotarł. Kasety jeszcze nie wybrałem. Pewnie trudno będzie znaleźć solidną kasetę 7 rzędową. Blaty - pewnie skończy się na 42 i 32 Alivio, ale i tu mam problem. Shimano nie informuje na ile rzędów przeznaczone są blaty te, więc pewnie na 9. A więc będą cienkie. Pewnie będą wpółpracować z grubszym łańcuchem, ale wolałbym zapolować na starsze blaty, wyższej klasy, przeznaczone do napędów ośmio lub wręcz siedmiorzędowych. na pewno bedą grubsze i wytrzymalsze.

Kompletowanie na pewno nieco potrwa a podczas ostatnich jazd musiałem już pedałować bardzo "miękko", inaczej łańcuch przeskakiwał, Więc postanowiłem kupić i zamontować do tego co mam jakikolwiek tani łańcuch, i spokojnie kompletować sobie solidne podzespoły, do właściwej naprawy. 20zł to nie majątek, więc nawet jeśli łańcuch szybko się wyciągnie, nie będę żałował.

A przy okazji wykonam, na własny użytek, eksperyment. Będę wyjątkowo dobrze obchodził się z łańcuchem i poobserwuję, jak szybko rozciąga się tani, dobrze nasmarowany łańcuch, współpracujący ze starymi zębatkami.

• Mod Team
Napisano

Wszystkie blaty od 7 po 10 mają prawie identyczną grubość wiec niezależnie do jakiej grupy jest dedykowany 8, 9 czy 10 jak rozstaw śrub i ogólnie mocowanie będzie pasować to spokojnie mozesz zakładać nowe blaty na korbe.

Smarowanie nie ma nic do rozciągania sie łańcucha jako ogniw, jednak ma sporo do tarcia sworzniach, a tam bez smaru zrobi sie luz co defakto przekłada sie na długość. im lepszy lańcuch tym lepsza stal, wolniej sie wyciąga i napęd zyje dłużej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...