Skocz do zawartości

[łańcuch] tarcie o dolną rure trójkąta

patras

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam następujący problem, kiedy szybko obróce korbą do tyłu lub jade po nierównościach to łańcuch trze mi o dolną rure trójkąta i nie wiem dlaczego??Jest to bardzo denerwujące podczas jazdy . Skorzystając z okazji chciałbym się spytać w jakich butach najlepiej jeździć na rowerze ( nie chodzi mi o spd ) PoZdRo

Napisano

A łańcuch trze czy czy obija sie o tylni trojkat? I to tez zalezy na jakich zebatkach masz ustawiony, np. na najmniejszej z tyłu i z przodu, krzyzujesz łancuch i wtedy sie takie dziwne rzeczy moga dziać :(

Napisano

U mnie tez takei cos wystepowało nie wiem czy teraz tez wystepuje.. mysle ze to zalezy od tego jak lekko sie wszystko kreci czyt. wolnobieg i koleczka od przerzutki ale

to tez zalezy na jakich zebatkach masz ustawiony

łańcuch

Napisano

tak myśle czy dodatkowy napinacz by coś pomógł , ten łańcuch jest taki luźny kompletnie nie wiem dlaczego przecież to nowy rower

Napisano

a może sprężynki od przerzutki jakieś trefne są? ta co napina wózek że go napina za słabo?Może tak być? Z drugiej strony na małych trybach łancuch grzmoci zawsze o ramę nawet przy spadku z krawężnika...po to te osłonki neoprenowe. Pozdrawiam

Napisano

no ale nie powinno trzeć jak kręce korbą do tyłu, więc coś jest nie tak , za mało napiety jest teń łańcuch

Napisano

teraz mi się wydaje że coś jest z zapadkami w kasecie bo jak kręce szybko korbą to jak puszcze to samoczynnie się kręci korba i chyba tak nie powinno być :):(

Napisano

Mam Yukona'05 z v-kami i faktem jest, że spręzyna w deorce jest troche za miekka (chłopaki z shimano chyba zła chratkterystykę sprężyny dobrali ;) ) i przy zjazdach z krewężników powyżej 8cm już obija o ramkę :( nie mówiąc o skokach z krawężnika. Dlatego warto jest zainwestować (bądź zrobić samemu np ze starej dętki) w osłone na rame. Ale jak kręce do tyłu to nie obija mi o ramę.

Wiecej nie napisze bo ide na rowerek :)

Napisano

no raczej tak, przecież to nowy rower!! ale możesz mieć racje że nie nadąża za łańcuchem mój kumpel który ma gianta rinkona disc to mówił że też tak miał i później mu przestało trzec podczas obrotu korbą tylko że on ma przejechane około 400 km a ja dopiero 100 ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...