Skocz do zawartości

[manetki] SRAM X-5 vs X-7 - jakie różnice?

djdirect

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeczytałem kilkadziesiąt stron działu dot. szeroko rozumianego napędu, szukałem szukajką na różne sposoby - odpowiedzi nie znalazłem.

Czy ktokolwiek życzliwy byłby w stanie napisać co nieco o różnicach w manetkach SRAM Trigger X-5 oraz Trigger X-7 do napędów 3x9 ??

Rozważam bowiem upgrade / zmianę systemu z 3x8, celując w półkę X-7, i tak dywaguję sobie pomiędzy manetkami X5 a X7 do przerzutki tylnej X7...

Wyczytałem, że ogólne prawidła są takie, że manetka powinna być równa lub wyższa klasie przerzutki, niemniej praktyka często pokazuje odwrotnie, szczególnie w przypadku Shimano i konstrukcji/zestawów w sklepach dostępnych (tak to widzę, choć mogę się mylić).

Jak to w tym konkretnym przypadku - czy wybór manetki X7 znacząco coś zmienia w stosunku do manetek X5 ?? Jakie korzyści??

Abstrahuje od ceny, bo to aspekt jasny, że X7 jest droższe.

Jakoś ciągnie mnie do tego SRAMa... choć po głowie równolegle chodzi osprzęt SLX, ale .... pytam tu o manetki SRAM ;)

• 2 miesiące temu...
Napisano

Mogę się mylić ale starsze modele chyba niczym się nie różniły, przynajmniej jak miałem i x7 i x5 w rękach, waga też podobna ok 260gramów

Napisano

Wybierając x7 w stosunku do x5 nie zyskujesz nic. Obie - w stosunku do wyższych modeli - mają dosyć "miękką" reakcję dźwigni czyli "klikanie" jest stosunkowo słabo zdefiniowane - ja za tym nie przepadam. Skok dźwigni "wrzutowej" jest stosunkowo długi z czego ruch jałowy zabiera najwięcej i nie wpływa pozytywnie na moją ocenę. Wiem że przy ograniczonych finansach i niemożności zakupu czegoś z wyższych grup wyboru się za bardzo nie ma jednak ja nie kupiłbym ani jednych ani drugich.

Odczucie "pod palcem" przypomina działanie manetek deore starszego modelu bez mechanizmu dual release - kliki miękkie i niezdefiniowane.

Napisano

Co do manetek X-5 to takowe posiadam, przez chwilę miałem w ręce x-7 co do pracy to różnic raczej nie ma. Jedyne co mi się rzuciło w oczy to dolna dźwignia zmiany biegów jest aluminiowa w X7 i dzięki temu nic się nie odkształca w x5 trochę to widać (ale nie czuć).

Jeśli znajdziesz okazje to bierz x7 jeśli nie to nawet x5 wystarczy :thumbsup:

Moje x5 działają z przerzutką x9 i działa super

Edit

co do kliknięcia, to muszę sie zgodzić z tobo ponieważ nie jest aż tak wyraźnie na jakie liczyłem, czasem wystarczy trzymać palec przy dźwigni do zrzucania a jadąc po dziurach bieg praktycznie automatycznie się zmieni (tak lekko działa)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...