Skocz do zawartości

[Tylny napęd] Zerwana spinka, skrzywione oczko, Alivio 8

Vasterad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie tak dawno pisałem o problemach z tylną przerzutką, pozornie pomogła wymiana łańcucha (http://www.forumrowerowe.org/topic/115402-shimano-alivio-8-ostatni-bieg-zahacza-o-poprzedni/)

Jak się okazało dzisiaj podczas jazdy (rower Merida MATTS 40v w łacuchu (nowy SRAM PC851, przed nim HG40) odczepiła się spinka, skrzywiła się i dodatkowo inne oczko zostało skrzywione - skrzywienie wygląda tak samo jak w poprzednim łańcuchu co powodowało skakanie między ostatnim, a 7 biegiem.

Pytabnia brzmią:

1. Czy mogę w starym łańcuchu (HG-40) zamontować spinkę? Jest cały, a tylko jedno oczko było krzywe, więc je usunąłem, dzięki czemu wystarczyłaby nowa spinka, żeby działał.

2. Czy winna może być przerzutka? Bo jak się okazało wyleczyłem objawy, a nie przyczynę tego złego działania opisanego w poprzednim temacie... Nie przychodzi mi nic innego do głowy, więc ją chyba też wymienię bo jakoś ogólnie mi się nie podoba jej praca.

3. Może jednak wina kasety? Chociaż jakim cudem mogłaby skrzywić łańcuch, skoro to element nieruchomy w płaszczyźnie poziomej.

4. Jakieś sugestie? :(

Uprzedzam pytania - hak jest prosty i wszystko było odpowiednio wyregulowane, długość łańcucha także i dodatkowo rower kupiony niedawno, w kwietniu.

P.S. Dzisiaj stało się to po myciu - kilka dni wcześniej trochę się rozpadało podczas jazdy i rower się pobrudził - jak to w deszcz. Może to jakoś osłabiło spinkę, czy coś - zrobiłem wtedy 60km.

• Mod Team
Napisano

No taka złośliwość rzeczy martwych spinka strzeliła i poniszczyła co i owo. Ja bym kupił nowa spinke, srama bo mnie przez 10 000km nie zawiodła jeszcze ani razu, skrócił łańcuch o to jedno ogniwo, wielkiej szkody to nie wyrządzi ewentualnie z wspomnianego hg 40 wyjąć brakujące ogniwo.

Tak na marginesie masz strasznego pecha z tym napędem ...

Napisano

Ogólnie to jak to się stało to lańcuch się jakby przyciął... chyba z tyłu. Niemniej jednak zrobię tak: wywalę jedno skrzywione oczko i spinkę z SRAM'a i skuwaczem dodam do niego 2 oczka ze skróconej części tego SRAM'a. Do tego kupię tą cholerną przerzutkę bo może rzeczywiście w naturze (fabrycznie uszkodzona jakoś lekko może) ma rozwalanie napędu. Pech.

Napisano
Niemniej jednak zrobię tak: wywalę jedno skrzywione oczko i spinkę z SRAM'a i skuwaczem dodam do niego 2 oczka ze skróconej części tego SRAM'a

Chcesz mieszać ogniwa Shimano i Sram?

Do HG 40 lepiej pasuje spinka KMC.

Łańcuch Srama jest lepszy od HG 40.Czy ten PC 851 jest bardziej popsuty od Shimano?

Napisano

PC851 jest w porządku, wystarczy wyjąć jedno oczko i wstawić dwa tak, żeby spinki nie było w ogóle bo w tym momencie nie mam do nich zaufania.

Kupiłem to Alivio 8 bo w niej bym upatrywał przyczyny bo oczko jest tak samo wygięte jak w HG-40, z obecną ALivio na pewno jakiś użytek zrobię. Jutro kupię skuwacz/rozkuwacz do łańcucha i trzeba naprawić ten napęd jak przyjdzie Alivio, bo nie mam już nerwów (na nowym łańcuchu perfekcyjnie też nie było). :)

Napisano

Wymieniłem i wszystko działa lepiej, ciszej, precyzyjniej. Stara przerzutka ma spory luz w górnym kółku i sprawia wrażenie jakby miała słabszą sprężynę. Niemniej jednak musiałem użyć spinki jakiejś "noname" za 4zł i mam obawy. Co prawda trzyma się lepiej niż ta dołączona do SRAM'a (może pecha miałem i wadliwa jakaś), ale jaką spinkę polecacie do tego PC851?

• Mod Team
Napisano

NO srama, mnie nigdy nie zawiodła. A z twoim szczęściem mogła być wadliwa :P Możesz też connexa x link tez jest dobra. kółeczko jak ma problemy to wywal i kup nowe.

Napisano

Ja używam connexa w swoim 9rz napędzie i HG-93 od ponad 200km i wszystko cacy do tej pory, też założyłem inną spinkę connexa 8rz do dwóch pozostałych rowerów z 8rz i 7rz napędami i wszystko działa bardzo dobrze nic się nie rozpina.

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...