Skocz do zawartości

[napęd] wymiana całego napędu

rn6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

podejrzewam , że problem może być innej kwestii , ja mam manetki ez fire a przerzutka tylna to rapid fire wiec nie wiem czy jest sens kombinować.

Czy to wogle ma szanse działać EZ FIRE klamkomanteka i Rapid Fire przerzutka ?

Napisano

podejrzewam , że problem może być innej kwestii , ja mam manetki ez fire a przerzutka tylna to rapid fire wiec nie wiem czy jest sens kombinować.

Czy to wogle ma szanse działać EZ FIRE klamkomanteka i Rapid Fire przerzutka ?

Oczywiście komponenty Shimano są kompatybilne :).

• Mod Team
Napisano

EZ fire I rapid Fire to są nazwy technologii pracy manetek, przerzutki są Top normal czyli normalne, Low Normal czyli z odwrotną sprężyną. W tym są wersje classic czyli standardowe shimano i wersje shadow, coś inna budowa przerzutki, są jeszcze montowane na oś piasty np Hone i wszystkie te są kompatybilne z każdą manetką, do oznaczeń dyna sys, gdzie już trzeba mieć komplet przerzutka manetka bo działać nie będzie. NIe dotyczy przednich przerzutek i lewych manetek.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli jest tam gwint możesz sobie dokupić, albo szukać manetek ze śruba. Ale jak nie ma ani przy przerzutce ani manetce, no to pozostaje mozolny, męczący i nie zawsze dający sie ustawić sposób : odkręć linke przy przerzutce, pociąg 1mm zakręć linke i tak w kółko aż bedzie ok.

W razie czego http://allegro.pl/adapter-pancerza-linek-przerzutki-z-regulacja-i2515800085.html masz baryłki :P

Napisano

Puklus > manetki i tak będę zmieniał ale pewnie już na 9rz ale na razie chciałbym tego uniknąć, z drugiej strony gdybym dostał porządne manetki pod 8rz to pewnie bym przy tym ośmiorzędowym napędzie pozostał.

Linka do tych baryłek wkleiłem kilka postów wyżej :)

Napisano

Dobra wracam do tematu bo im więcej czytam tym mam więcej wątpliwości

Korba - czy warto kupować deore 590 czy może taniej Alivio 430 np na octalink - podobno całkiem niezła sztywność ? Podobno łożyska HT2 szybko padają ? Jeżdżę sporo więc zależy mi na niezawodności i wytrzymałości sprzętu.

Manetki to samo pytanie czy warto deore 590 ? może lepiej taniej deore 530 albo alivio 430 ?

Kurcze nie mogę się zdecydować

Myślałem też nad tym żeby zostać przy 3x8 i wrzucic alivio 410 manetki i korbe alivio 430 .

normalnie osiołkowi w żłoby dano :D

Napisano

Witam. To mój pierwszy post, więc mam nadzieję, że piszę w odpowiednim miejscu:) Mam stary rower ATB, chyba sprzed 12-13 lat, dokładnie nie pamiętam i już nie wiem jakich firm jest większość części:/

Właśnie zabrałam się za wymianę 6 rzędowego wolnobiegu na kasetę 8 rzędową. Mam już kasetę 11-30T, piastę shimano do kaset 8,9 rzędowych ( ma dojść na dniach) i z tego co przeczytałam łańcuch może być ten sam do do kaset i w tym sęk, czy też wolnobiegów, przypominam był 6 rzędowy, do 7 rzędowych jak i 8 rzędowych, gdyż posiada tę samą szerokość 7.1 cm, czyli będzie ok gdy zostawie ten stary łańcuch?

Kolejna kwestia, to to, czy moja korba 48 40 i 34T obsłuży wszystkie 8 zębatek??Czy wszystkie będą ze sobą dobrze współpracować?Nie mam pewności...

Domyślam się, że będę musiała wymienić maszynkę tylnej przerzutki, ponieważ obstawiam, że ta stara obsluży tylko do 7 rzędowej. Niestety wiem tylko tyle, że jest to Shimano, ale nie wiem jaki to podtyp:|

Taka sama kwestia dotyczy manetek, raczej z tego co pamiętam były to również shimano, napis się starł...

Zmianę przerzutek mogę ustawić manetkami zarówno na "klikanie" jak i "przesuwanie", także mam nadzieję, że obsłużą wszystkie 8 zębatek. Proszę o opinie i odpowiedzi, gdyż naprawdę jestem zieloniutka w tym temacie:)

Pozdrawiam,

Net.

Napisano

rn6 w temacie korby i jej sztywności to właśnie przeszedłem na HT2 i nie czuję prawie żadnej różnicy w stosunku do Deore na octalinku. Na Twoim miejscu zastanowił bym się nad tą korbą http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/14265/484/MECHANIZM-KORBOWY-FC-M521-SHIMANO Natomiast co do przejścia na 9 sp to też poza precyzją oczywiście nie spodziewaj się szału. Zrób na razie coś porządnego na 8 sp a w przyszłości jak przyjdzie czas na wymianę kasety to wymienisz ewentualnie tylko manetki.

Nethrys przejście z 6 na 8 sp to istna rewolucja więc jak już trochę inwestujesz to radził bym Ci wymienić całkowicie cały napęd bo dopiero wtedy będzie to miało sens. Stary łańcuch jest na złom. Korba ewentualnie obsłuży 8 zębatek. Tylna morze mieć kłopot z obsługą kasety ale tu niech inni się wypowiedzą. Nie zmienia to jednak faktu, że najlepiej by było kupić jakąś zwykłą Acerę, Altusa czy najlepsze wyście Alivio.

Napisano

Nie patrz na cenę tylko na solidność mocowania na octalink. Nie morze być tania bo fachowcy od Shimano zarzucili sposób tego mocowania w lepszych grupach. To co zostało to np. Alivio oraz ta korba, która jakością podchodzi pod Deore. Na Twoim miejscu ile się tylko da to bronił bym się przed HT2 więc i nawet Alivio będzie dobrym wyborem.

Napisano

mam problem przy regulacji przerzutki z przodu, po zamontowaniu jej na ramę ustawieniu wszystkiego , wyciągnięciu blokady itd. wygląda jakby była za daleko od ramy w stosunku do najmniejszej koronki z przodu a bliżej ramy już być nie może bo zwyczajnie taka ma konstrukcje , w żadnej kombinacji na ustawieniach 1:1 przód/tył nie mogę wyeliminować obcierania łańcuchem o klatkę - chyba że ustawie nierównolegle do tarcz i przeciągnę klatkę bliżej koła ale wtedy obciera na innych przełożeniach. Czy mam za krótki suport ? Tak to wygląda jakby najmniejsza koronka była za blisko ramy dla tej przerzutki , starą acere bez problemu wyregulować można w 2 minuty a z tym dziadostwem nic nie mogę ugryźć tematu. Mam wrażenie że zrobiłem już wszystko , śrubki H/L już w każdej kombinacji , wysokość zamontowania również i ta zalecana i całkiem inne ;) . kilka godzin walki i nic - poddałem się zamontowałem acere

przerzutka deore 590 (topswing) vs korba fcmc08 kwadrat

jakieś pomysły bo mi już łapy opadają.

Napisano

Sorki że się wcieram, ale czy zamiast tak kombinować ,nie lepiej zaczekać do końca grudnia i na Allegro kupić za pół ceny tylną przerzutkę XT oraz manetki i korbę.

Może pod choinke jakaś kaska w kopercie wpadnie:).

Ja tak zrobiłem i skompletowałem cały zestaw pod koniec grudnia i w styczniu.

A w następnym rzucie polecam piasty XT. Z takimi piastami koła same sie krecą.

Pozdro.

Napisano

przerzutki już mam i chciałbym już na nich smigać ale na każdym kroku jakiś babol wychodzi , a to brak baryłki a teraz ten suport/korba. Kupiłbym bym nawet korbę i w sumie to patrzyłem na tą 521 co polecał beskid ale jak znów coś by nie przypasowało to bym chyba wrzucił rower z mostu do rzeki.

W sumie zaczynam się zastanawiać nad opcją - wrzucić przerzutki do szafy i o nich zapomnieć do kolejnego sezonu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...