Skocz do zawartości

[Tarcza CL] Adapter z CL na 6śr prosto z tarczy.

HairyHeeled

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Potrzebuję w miarę tanią tarczę CL.

Niestety wybór jest ograniczony praktycznie do produktów Shimano.

Zwróciłem uwagę na SM-RT54

http://allegro.pl/tarcza-fala-shimano-160-centerlock-sm-rt54-new2013-i2487940404.html

bo... oczy tak mówią :)

1.

Wg. producenta tarcza jedynie dla klocków organicznych. Macie doświadczenia z półmetalicznymi? Co jest z nią nie tak, że się gryzie z metalem?

2.Mam chytry plan w stosunku do tej tarczy:

Mocowanie CL jest mniej popularne, a więc potrzebny mi adapter na 6 śrub w razie zmiany na coś Avida, Alligatora itd.Taka przejściówka jest droga, a widzę, że ww SM-RT54 jak i pokrewne modele mają ten adapter wbudowany ale mocowany nitami. Czy ktoś próbował go użyć z tarczą na 6 śrub? Czy to wypali? Jeśli tak to czym go zamocować?

Rozwiercić nity, założyć śruby z nakrętkami?

Oczywiście chodzi o ten element:

http://allegro.pl/adapter-shimano-do-tarcz-hamulca-centerlock-6-srub-i2441985619.html

3.

Jaka jest alternatywa dla tych Shimano? Oczywiście na CL. W rozsądnej (dla mnie), czyli podobnej cenie. 50zł max.

Pozdrawiam.

Napisano

Wg mnie jeśli masz koła na cl to kup tarczę cl - szimanochy bardzo fajnie działają wg mnie a w kombinacji z oryginalnymi klockami są ciche.

To że tarcza jest resin only to pewnie zabezpieczenie shimano przed gupimi hamerykanami, którzy różne dziwne rzeczy robią a potem idą do sądu, bo np chcieli usmażyć na gorącej tarczy jajka a nie wyszło. Klocki nieżywiczne teoretycznie szybciej zjadają tarcze - pytanie czy szybkość zużycia tarczy ma jakieś znaczenie przy tej cenie i w zestawieniu z ceną i ilością zużytych w tym samym czasie klocków.

Co do wykorzystania center locka z tarczy shimano - adapter jest droższy niż tarcza? Wydaje mi się że nie. Poza tym adapter posiada w miejscu śrub piny na których osadza sie tarczę na 6 śrub - jak chcesz taką tarczę zamocować do wydłubanego pierścienia centralnego z takiej tarczy?

Alternatywy w rozsądnej cenie nie ma - avid, formula.

Napisano

RT54 to wydatek 36zł/szt, a najtańszy znaleziony przeze mnie adapter z allegro to 40zł/szt

http://allegro.pl/adapter-centerlock-6-srub-23-gramy-ashima-i2467597173.html

Co oznacza, że przejściówka jest droższa i nie zawiera tarczy = dodatkowe koszty.

W moim zamyśle było wykorzystanie tarczy po tym jak się zużyje.

Tzn. teraz pojeżdżę na CL od Shimano, a jak się zużyje to tarczę wyrzucę, a adapter zostawię na kolejną pod 6 śrub. Jeżeli to w ogóle możliwe.

Nie miałem w rękach fabrycznej przejściówki, więc nie wiem jak wyglądają te piny. Tarcza na 6śr zazwyczaj przykręcana jest do piasty, a nie do adaptera, a ta z kolei żadnych pinów nie ma. Przykręca się ją śrubami. Wydłubany pierścień centralny pozbawiony jest gwintu - nity go nie potrzebują, więc nową tarczę moim zdaniem można osadzić również nitami lub śrubami z nakrętkami.

Oczywiście pomysł nie pozwoli odchudzić roweru ale nie o to tu chodzi. Głównym założeniem tej myśli jest, żeby zrobić coś na zasadzie "bo tak chcę".

Po prostu w mojej głowie narodził się pomysł, który nie dawał mi spokoju. Jestem ciekaw czy da się to zrobić i chętnie sprawdzę.

Napisano

No możesz chcieć, pytanie na ile chcenie jest warte 4 zeta różnicy w cenie. Żeby to przerobić będziesz potrzebował chwilę czasu, w tej chwili dłuższej lub krótszej będziesz potrzebował ileś tam kilokalorii energii, którą musisz pozyskać z większego lub mniejszego kotleta który zjesz - obawiam się że cena kotleta zniweluje na minus zysk z tańszej tarczy w stosunku do adaptera.

JAK DLA MNIE to sztuka dla sztuki, oczywiście jak kto lubi. Pierścien cl musiałbyś albo gwintować pod śrubki (otwory po nitach), albo kombinować ze śrubkami.

Napisano

4 zeta? Nie kupuję tarcz, żeby pozyskać adaptery. Potrzebuję tarcze, adaptery to produkt uboczny. Na czymś trzeba jeździć, adapterami nie zahamuję!

Myślę, że kotlet w te czy we w tę robi sporą różnicę! Wolę być kotlet do przodu.

Ale masz rację, to sztuka dla sztuki.

A o gwintowaniu nie ma mowy. To nie jest potrzebne. Myślałem o skręceniu tarczy z adapterem taką oto śrubą:

http://www.airtradecentre.com/product/47a6d386703e8276749983.jpg

Ewentualnie przynitowanie jej jak oryginalnej co pisałem już ze 3 razy.

Pytając czy możliwa jest taka operacja bardziej zastanawiałem się, czy te 6 śrub na tarczy Shimano jest w tej samej odległości co przy odpowiedniej tarczy z mocowaniem na 6śr.

Napisano

Niestety nikt nie odpowiedział mi na pytanie czy rozstaw nitów pierścienia CL pokrywa się z otworami tarczy na 6 śrub. Odpowiedź brzmi: NIE. Przynajmniej w modelu SM-RT53. Co nie oznacza, że nie spróbuję wytworzyć kiedyś takiego adaptera właśnie z pierścienia centralnego :)

Napisano

Niestety nikt nie odpowiedział mi na pytanie czy rozstaw nitów pierścienia CL pokrywa się z otworami tarczy na 6 śrub. Odpowiedź brzmi: NIE. Przynajmniej w modelu SM-RT53. Co nie oznacza, że nie spróbuję wytworzyć kiedyś takiego adaptera właśnie z pierścienia centralnego :)

Nie pasuje cl na 6 śrub ... Sprawdziłem różne i różności z znajomym w rowerowym i nic nie pasuje wszystko jest za wielkie jedynie co pasuje to od marketówek tarcza ale powodzenia z hamowaniem :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...