Skocz do zawartości

[Pedały] SPD Crankbrothers czy Shimano

kowjack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Szanownych kolegow.

Mam prosbe odnosnie doboru pedalow SPD do MTB. Po przeczytaniu kilku tematow odnosnie pedalow SPD , moj wstepny wybor padl na pedala firmy Crankbrothers , z razji tego ze mam problem z prawym kolanem ( wycieta lekotka ) po wypadku narciarskim . Wszystko co przeczytalem odnosilo sie do modeli Crankbrothers ktore sa nie osiagalne lub sa starszymi modelami . ( albo ja jakos nie umiem sobie tego odpowiedznio wytlumaczyc za co sedecznie przepraszam ) . Chcialbym sie zapytac czy problem z pekajaca sprezyna dalej wystepuje w modelach obecnie sprzedawanych , chodzi mi miedzy innymi o modele Crankbrothers Cany 1,2 lub 3.np: http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=16199;page=1;menu=1000,2,142,91;mid=22;pgc=0 , ktorys z kolego proponowal modele od SL ale nigdzie nie moge znalezc poza jedna aukcja na ebayu http://www.ebay.ie/itm/Crank-Brothers-Candy-SL-Clipless-MTB-Pedals-NEW-/360468157994?pt=UK_sportsleisure_cycling_bikeparts_SR&hash=item53ed93962a

Jesli ktorys z kolegow bylby na tyle uprzejmy i wytlumaczyl mi o co chodzi z tym wycieraniem podeszw w butach ,przy pedalach Crankbrothers bylbym bardzo wdzieczny :-) .

I juz ostatnie pytanie osnoscie pary pedaly Crankbrothers Candy 2 i buty Scott Pro MTB 2012 http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;menu=1000,18,58;product=26112 Co sadzicie o takim polaczeniu . Zaznacze tylko ze buty shimano raczej odpadaja z tego powodu , ze mam szeroka stope i jak przymierzalem buty shimano to wydawaly mi sie waskie .

Dziekuje serdecznie za wszystkie pomocne odpowiedzi :-)

Napisano

Mam Candy 2 od 3 lat. Śmigają aż miło i nic nie trzeszczy. Parę razy jechałem w mega błocie i nie było problemu z zapychaniem. Nie powiem nic o Shimano bo nigdy nie miałem. Zawsze Cranki :)

Napisano

Tez jestem szczesliwym posiadaczem crankow, mial je kolega , ktory byl po rekonstrukcji wiazadla w kolanie, smigal na nich az milo i nic go nie bolalo, z tego co sie orientuje to nie wystepuje juz problem pekajacej sprezyny w nowszych wersjach, i jeszcze jedno , jak chcesz brac to te z niewielka platforma np.

http://allegro.pl/crank-brothers-pedaly-candy-c-szare-cyklomania-i2430493019.html

Napisano

zdecydowanie cranki

mają większy luz boczny co nie blokuje tak kolan i tym samym nie obciąża ich.

jeździłem sezon na sh*tmano i kolano nawaliło........

to pewnie indywidualna sprawa ale ja już wybrałem.......

Napisano

Jeżdżę na CB Candy C już dwa lata i nic nie pękło. Owszem, buty są lekko porysowane od spodu ale wszystko się trzyma i dobrze działa. Nie zapychają się ani błotem ani śniegiem i za to najbardziej je lubię :)

Napisano

Witam ponownie :-)

Panowie dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi . Duze piwko dla Was :-)

@Sagitt77 powiedz mi o co chodzi z tymi porysowaniami butow ???

@maroko777 mozesz tak kruciutko opicac Twoja opinie na ten temat ???

Panowie wstepnie wybrane 2 modele , jesli by to byly Crankbrothers to model Mallet 2 a jesli firma Time to jeszcze musze obczytac , chyba ze kolega maroko777 cos podpowie ktore http://www.bike24.com/1.php?page=1;content=7;navigation=1;menu=1000,2,142,91;mid=12;pgc=0

Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam :-)

Napisano
jak chcesz brac to te z niewielka platforma np.
http://allegro.pl/crank-brothers-pedaly-candy-c-szare-cyklomania-i2430493019.html

Hej :) mam pytanko, w następnym sezonie będę chciał raczej kupić pedały SPD i buty, teraz mam platformy Specialized (fotki w garażu). Jako że rowerem dojeżdżam też do pracy to czy da się w tym modelu wyżej jeździć też w normalnych butach ???

Bądź czy są dodatkowo do kupienia nakładki ???

Czy jeżdżąc na fullu nie będę jakoś odczuwał dyskomfortu i bólu podczas jeżdżenia po terenie kiedy będą mocno działały mi amory ??? Sorry ale jestem nieobeznany zbytnio w temacie i nigdy na SPD nie jeździłem.

Na początku tego sezonu głupio zrobiłem bo katowałem się do zmęczenia i teraz gdy mocno napinam nogi i cisne w pedały to lewe kolano daje o sobie znać i aż kuje mnie i bardzo ciężko mi się wtedy jeździ :( jeżdżę teraz w butach trekingowych Merrel'a, ale wydaje mi się że są za miękkie na rower i jakby stopami walcze o nieprzesuwanie po pedałach, bo przy halowych Pumy z twardą podeszwą odrazu jakby kopa miałem w nogach dlatego myślę o SPD po części.

Czytałem na forum i były też polecane z Shimano 540 model, które lepsze te shimano czy Cranki z linku ???

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

Napisano

Mozna dokupic nakladki i smigac w normalnych butach :) tylko oczywiscie to nie jest jakies mega dobre trzymanie , tyo zwykle astikowe nakladki.Moim skromnym zdaniem to juz wlasny wybor czy chcesz shimanowskie czy tez cranki, ale ja stojac jeszcze raz przed wyborem kupna pedalow wpinanych, znow zdecydowalbym sie na ubijaki :)

Co do jazdy fullem to raczej nie powinienes odczuwac dyskomfortu podczas jazdy po terenie :)

Napisano
Mozna dokupic nakladki i smigac w normalnych butach :) tylko oczywiscie to nie jest jakies mega dobre trzymanie , tyo zwykle astikowe nakladki.Moim skromnym zdaniem to juz wlasny wybor czy chcesz shimanowskie czy tez cranki, ale ja stojac jeszcze raz przed wyborem kupna pedalow wpinanych, znow zdecydowalbym sie na ubijaki :) Co do jazdy fullem to raczej nie powinienes odczuwac dyskomfortu podczas jazdy po terenie :)

Do pracy mam w jedną stronę ~ 15-20 min rowerem to jakieś z 3km po mieście, także bardzo daleko nie mam, a nawet jadąc na drugi koniec miasta to gdzieś z 10km może dałbym radę w miare jechać w tych nakładkach :rolleyes:

Tam wiadomo do codziennej jazdy w terenie i trochę asfalcie to wtedy już w normalnych butach SPD i postarałbym się też o takie żebym mógł ewentualnie przejść te 300m po chodniku i betonie do szatni w pracy.

Przyjdzie czas to będę więcej myślał i szukał info jeszcze ;)

:thanks:

Napisano

Ja do roboty to i w butach jezdze od ubijakow, to sie smieja zebym sobie obcasy przykleil :D ale jak zobaczyli raz jak szybko jezdze, to przestali juz tak gadac :) do szkoly tez jezdzilem w nich , tylko trzeba miec jakies na zmiane :)

Napisano
postarałbym się też o takie żebym mógł ewentualnie przejść te 300m po chodniku i betonie do szatni w pracy.

300m to w każdych, nawet w tych najmniej wygodnych spokojnie można przejść. Ja ostatnio przeszedłem w takich butach 5.5km co nie było za przyjemne. Ale można.. :)

Napisano

Witam .

Panowie zamowione zostaly "Time X ROC S Pedal " zobaczymy jak sie spisza , mam nadzieje ze bede zadowolony .

Dziekuje serdecznie za pomoc ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...