spider696 Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Witam Zaczęło mnie bolec kolana po wewnetrznej stronie po tym jak kupilem sobie buty spd i pedaly spd shimano xt. Dokladnie to zaczelo bolec po 3 dniach jazdy w polowie trasy bol wzial sie z nikad zaczelo bolec tak nagle nie umialem nacisnac na pedal byl to ostry bol takie pikanie w kolanie co moze byc tego powodem? Dodam ze 1 raz mam spd
Qamal Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 zle ustawienie blokow nie przezwyczajone kolana pewnie jezdziles przez te 3 dni duzo
spider696 Napisano 10 Lipca 2012 Autor Napisano 10 Lipca 2012 zle ustawienie blokow nie przezwyczajone kolana pewnie jezdziles przez te 3 dni duzo No w te 3 dni ze 200km zrobilem. A jezeli chodzi o ustawienie blokow to jak moglbym to zrobic zeby bylo dobrze?
dorder Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 Na początek daj sobie tak, żeby było w połowie, czyli ani nie do przodu ani nie do tyłu. Jednak ustawienie bloków to indywidualna sprawa, każdy ma inną technikę jazdy i prawie każdy ma trochę inaczej ustawione. Musisz ustawić metodą prób, ja też jak kupiłem spd-sl to miałem ten sam problem: bolące kolana, ale pobawiłem się ustawieniami i pojeździłem chwilę i przeszło.
Jaca911 Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 jezeli chodzi o ustawienie blokow to jak moglbym to zrobic zeby bylo dobrze? Stań bosymi MOKRYMI stopami na ziemi, podłodze itp. Nogi koło siebie. Ustaw bloki tak żeby stopy byłu ustwione na pedałach tak jak na ziemi. Nie musza być za wszelką cenę rónolegle do roweru. Wazne żeby uda i kolana były równolege do siebie i roweru, ewentulanie trochę do środka, nigdy na zewnątrz. Jak stopy stawiasz palcami na zewnątrz a przypcniesz do pedałów równolegle to taki będzie efekt.
Qamal Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 jak komus naturalnie ida kolana na zewnatrz to nie moze tego ograniczac przez ustawienie blokow bo bym po godzinie z bólu nie wytrzymal; do tego by sobie kolana rozwalil musisz bloki ustawic tak zeby nie ograniczal ruchu stopy na lewo i prawo gdy jestes wpiety wszystko musi sie ulozyc naturalnie
maroko777 Napisano 10 Lipca 2012 Napisano 10 Lipca 2012 U mnie ból ustał po zmianie na inny system wpinania. Zamiast SPD Shimano używam systemu firmy Time i ból ustąpił jak ręką odjął
spider696 Napisano 11 Lipca 2012 Autor Napisano 11 Lipca 2012 Stań bosymi MOKRYMI stopami na ziemi, podłodze itp. Nogi koło siebie. Ustaw bloki tak żeby stopy byłu ustwione na pedałach tak jak na ziemi. Nie musza być za wszelką cenę rónolegle do roweru. Wazne żeby uda i kolana były równolege do siebie i roweru, ewentulanie trochę do środka, nigdy na zewnątrz. Jak stopy stawiasz palcami na zewnątrz a przypcniesz do pedałów równolegle to taki będzie efekt. Mowisz ze palce nigdy nie moga isc na zewnatrz tylko rownolegle lub lekko do srodka skierowane? Pedalow raczej nie mam zamiaru zmieniac bo wydalem 230 zl za nie ;p jak komus naturalnie ida kolana na zewnatrz to nie moze tego ograniczac przez ustawienie blokow bo bym po godzinie z bólu nie wytrzymal; do tego by sobie kolana rozwalil musisz bloki ustawic tak zeby nie ograniczal ruchu stopy na lewo i prawo gdy jestes wpiety wszystko musi sie ulozyc naturalnie Tylko wiesz jak ustawie naturalnie tak jak na platformach to i tak bol sie nasila im wiecej kilometrow przejade po 20 to juz tylko prawa noga pedaluje bo to tylko lewa mnie boli
iza121 Napisano 11 Lipca 2012 Napisano 11 Lipca 2012 noga musi być ustawiona naturalne (jeśli palce idą na zewnątrz, to tak muszą być ustawione bloki), pytanie jakie musisz sobie zadać, czy naturalnie na platformie stawiałeś nogę bardziej palcami, czy głębiej. Jeśli bardziej palcami, to bloki powinny zostać przesunięte do przodu, sprawdź też ustawienie siodełka góra/dół i jego ustawienie przód/tył
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.