Skocz do zawartości

[siodełko]problem w rozregulowującym się siodełkiem

szylolek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od paru dni w moim rowerze (Kross Hexagon V8) siodełko zjeżdża sobie z jarzma na koniec. Dokręcam śrubą mocno, ale to nic nie daje. Jak myślicie co może być tego przyczyną ? Może śruba się wyrobiła ? Po paru km nie da się jeździć bo jest strasznie niewygodnie.

Tutaj problem przedstawiony na zdjęciach:

61027555293730215188_thumb.jpg

73632609967703477467_thumb.jpg

72813421913059916155_thumb.jpg

z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

Miałem ten sam problem, rozwiązał się po dokręceniu śruby z całej siły. Z tego co zauważyłem na pierwszym zdjęciu to górna część uchwytu nie przylega do szyn siodełka, może to jest przyczyną.

Napisano

Czyli co mam kupić, samą sztycę? A szyny w siodełku wystarczy pomalować lakierem jakimś (chodzi o estetykę)?

Napisano

cos masz nie tak z tym mocowaniem siodla... gorna czesc nie jest roznolegla do dolnej, pozatym sztyca zbudowana jak najtanszy zoon, zmien na cos w okolicach 50zl, chociazby accent, i bedziesz wiedzial czemu takich sztyc jaka masz seryjnie w krossie sie nie kupuje...

Napisano

Moim zdaniem mocniejsze , ale chyba mniej standardowe jest mocowanie drugie - na 2 śruby.

To na jedną już widziałem przypadki urwania gwintu i siodełko odpadało.

Napisano

Myślę, że sztycę możesz spokojnie kupić przez neta, np. Smica Comp o masie 244 g kosztuje 70 zł, więc to nie jest jakaś świetna okazja :thumbsup:

Napisano

Gdzie Ty mieszkasz, że nie masz w mieście sztyc o jednej z najbardziej popularnych średnic? (pyt. retoryczne) Choćby Accenta SP-408 dostaniesz w Dąbrowie w co najmniej dwóch sklepach.

Napisano

Skoro masz dwa sklepy współpracujące z Velo, z czego jeden należący do sieci Dobre Sklepy Rowerowe, nie jest to wcale takie trudne. Idziesz, zamawiasz, do tygodnia masz części u siebie. Piszę z doświadczenia, zamawiałem tak szpeje Accenta czy Dartmoora. I to w kilku sklepach.

Aczkolwiek Smica to i tak dobry wybór.

Napisano

Przypominam także iż dokręcanie śruby za mocno nie jest dobrym rozwiązaniem. Występuje wtedy możliwość pęknięcia śruby i w czasie jazdy odpadnie nam siodło i nabijemy się na pal :D

Napisano

Sztyca wymieniona wyżej wspomnianą Smica Comp. Nie jestem maniakiem lekkości, ale zważyłem przy okazji wymieniany element:

Smica Comp - 200g

Seryjna - 320 g

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...