Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana na Dyna-Sys

mattrick

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Obecnie jestem posiadaczem Meridy Kalahari 530 SX (z 2004 roku bodaj) - więc osprzęt jest tragiczny, a teraz po ostatnim sezonie już ledwo zipie. W związku z tym mam pytanie - czy opłaca się kupować Dyna-Sys 3x10 (mam na oku z 2010 roku używkę, za 600-700 zł)? Celuję w XC.

• Mod Team
Napisano

Cały napęd za 700 zł? Wg mnie dyna sys to troche przerost formy nad treścią ale jak możesz okazyjnie nabyć to czemu nie.

Napisano

Cały napęd za 700 zł? Wg mnie dyna sys to troche przerost formy nad treścią ale jak możesz okazyjnie nabyć to czemu nie.

Tak, cały zestaw (2x manetka, 2x przerzutka, łańcuch, kaseta i korba). Dodam, że mówię o zestawie Dyna-Sys SLX (mieszane z Deore XT chyba? - korba i przerzutka tylna). I własnie chciałem posłuchać opinii o tym zestawie / od użytkowników, bo wydaje mi się, że ładna okazja, bo jak patrzyłem pojedyncze części (np. korba) to wychodziło pareset zł za jedną, a wymienić muszę i tak wszystko.

Napisano

Mam napęd xt 10 rz i sobie chwalę. Udało mi się tanio go skompletować :) dlatego się na niego zdecydowałam :) ale czy jest sens zamieniać np 9 na 10 to raczej wątpię :) ja akurat składałam nowy rower i tak wyszło :P

Czytałam opinie o słabszych komponentach z poczatku powstania dyna sys. Ponoć są ona mniej trwałe i bardziej awaryjne, ale to tylko przeczytane, a nie moja własna opinia.

Przy przerzutce tylnej xt wartoby było mieć manetki też xt

Jeżeli masz jakieś konkretne pytania to postaram się odpowiedzieć :)

P.S. Nie wiem czy to akurat kwestia napędu ale dużo ciężej nam się regulowało moją 10 xt niż 9 xt mojego faceta :)

Napisano

Ja za nowego SLX'a 3x10 dalem na poczatku roku 1kzł.

Czy przerost formy nad trescia ... zmienili ciąg linki na bardziej precyzyjny ... Nawet w trudnych warunkach moj SLX DynaSys dział precyzyjniej niz Deore 3x9 w normaonych ...

Wszystko zalezy od stanu sprzetu ... Za 600 zeta masz na styk nowe 3x9 na poziomie Deore na korbie z zewnetrznymi lozyskami ( tzw. HT2).

TapaTalk'nięte z Andka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...