beerteka Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Witam. Chciałbym wymienić cały osprzęt tylni. Kaseta, przerzutka, piasta,linki. Moglby ktos mi doradzic na co powinienem zwrocic uwage i jakie czesci powinienem kupic. Chodzi mi czesci w przystepnej cenie, poniewaz rower sluzy wylacznie do jazdy miejskiej. A na forum patrze, ze sa same tematy z czesciami wyczynowymi, ktore mnie nie interesuja. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam
gandw1 Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Zależy jakie masz fundusze na to Podaj jakiś przedział to na pewno ktoś Ci doradzi. Albo wklej jakieś swoje propozycje.
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2012 Mod Team Napisano 5 Lipca 2012 Piasta to mało popularny element do wymiany bo koszt nowej np na maszynach ok 80zł + jakieś 30-40zł robocizna to już nowe koło kupisz. Chyba ze składał będziesz sobie sam
beerteka Napisano 5 Lipca 2012 Autor Napisano 5 Lipca 2012 moze i z ta piasta masz racje. Mysle ze 150-200 zl bede chcial przeznaczyc na to;]
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2012 Mod Team Napisano 5 Lipca 2012 http://allegro.pl/przerzutka-tyl-alivio-rdm-430-na-8-9-rzedow-i2463745024.html przerzutka tył m430 tylko ok 10zł droższa od poprzedniczki wiec sie oplaca http://allegro.pl/11-32-srednia-hg50-8-rz-wysoka-klasa-niska-cena-i2450313846.html kasete HG 50 8s niecałe 50zł Linki myśle ze wzykłe z rowerowego ci wystarczą. oczywiście jak za drogo można zejść niżej i wziąć acere, tańszej kasety chyba nie znajdziesz, na pewno nie lepszej.
beerteka Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Puklus bardzo fajny zestaw dzieki, Ktos mi powie cos na temat wymiany szprych czy mozna samemu i czy to latwe. A takze jaki lancuch do tego wybrac
krism4a1 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Przede wszystkim to nie wiemy czy tam jest kaseta, czy wolnobieg? Łańcuch HG 40 - ok 25 zł
Lawon Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Napisz dokładnie co masz teraz, bo Ci proponują napędy 8-9 rzędzowe a masz może wolnobieg 7r. Wtedy będziesz zmuszony do wymiany przynajmniej prawej manetki oraz koła a to przekroczy twój budżet.
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 Żadnych HG 40 tym to można psa na spacer wyprowadzać a nie jeździć ... coś widywałem gorsze. Ode mnie connex 800, lancuch który zasługuje na swoją cene, Szprychy, jeżeli nie ma potrzeby nie dotykaj bo tylko zepsujesz sobie koło jeżeli nie wiesz co robisz. Fakt, mógłbyś podać specyfikacje obecna bo ja tak w ciemnio obstawiałem Wracając do koła jeżeli faktycznie chcesz sam sie pobawić i sie czegoś nauczyć, zorganizuj sobie używaną piastę za ok 20zł, tanią obręcz, tez może być używana, komplet nypli na start mosiężne, i szprychy takie 20 gr sztuka w sam raz. Na tym kole naucz sie wyliczać długość szprych i zaplatać jak jak to robić aby odrazu wysżło w maire ok a jak nie robyićb obędzie do d... źle bedzie nie ma sensu na swoim sie uczyć Ale to tylko jeżlei chesz
krism4a1 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 sorka Puklus ale pisałeś to po pijaku? Nie bardzo mogę zrozumieć... Czemu łańcuch HG 40 jest taki kiepski, a kaseta HG 50 już nie? HG 40 czy 50 to praktycznie to samo, nawet w specyfikacji technicznej Shimano części kaset 40 i 50 w 90% są identyczne, włączając w to materiał. W pierwszym poście beerteka pisał o jeździe miejskiej, z racji tego jakie zadaje pytanie można wywnioskowaćm, że nie jest codziennym użytkownikiem roweru a już na pewno nie cało rocznym. W takim wypadku wystarczył by mu nawet łańcuch UG na jakiejś 6 rzędowej wolnobieżce.
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 No może lekko przesadziłem z tym hg40 jednak to najniższy z możliwych lancuchów hg wiec jest kiepski. I sam uwazam ze do tego co oferuje jest za drogi. Odnośnie kasety na 8s bardzo ciezko kupić lepszą wiec trzeba brać co jest. Jazda kadencyjna na pewno wydłuży prace napędu.
beerteka Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Własnie mam wolnobieg 7 rzedowy,czyli potrzebuje co innego
Mod Team Puklus Napisano 6 Lipca 2012 Mod Team Napisano 6 Lipca 2012 A no to widzisz takie rzeczy pisze sie na początku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.