Skocz do zawartości

[pedały] Wytrzymałe pedały MTB do 50 zł

szychoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Po przejechaniu kilkuset kilometrów nowym rowerem pedały zaczęły wyglądać jak w załączonym zdjęciu. Czyli po prostu ich kawałki się ułamały.

Chciałbym wobec tego kupić coś nowego, np to:

http://allegro.pl/merida-de-one-nowe-pedaly-alu-stal-pd-de006-i2451318618.html

Ale w związku, że ma on identyczną budowę (ząbki) to obawiam się, że podzieli ten sam los.

Czy te DeOne są lepsze niż standardowe pedały w Kands 1300 (bo o takim rowerze tutaj mowa)?

Może jeszcze coś innego w rozsądnej cenie polecicie?

post-153726-0-83248000-1341505396_thumb.jpg

Napisano

Hmm, jesli taka konstrukcja pedała rozwiąże problem, to chyba je wezmę. Czy te piny też działają antypoślizgowo w przypadku zwykłych, nierowerowych butów?

Czyli nie ma szans, żeby jakiekolwiek pedały z ząbkami były wytrzymałe?

Napisano
Generalnie wadą takich pedałów jest wyrywanie śrub łączących stal z aluminium

Pedały w KANDS 1300 mają korpus z plastiku.

@szychoo:

Pomyśl o SPD (ale do tego potrzebne są jeszcze odpoweidnie buty z blokami), albo po prostu kup podobne z metalowym korpusem.

W moim KANDS 1300 pedały wytrzymały około 600km, potem wymieniłem na takie same, ale z metalowym korpusem (kupione w REAL-u za ok. 35 PLN), po czym po kolejnych 200 km wymieniłem na SPD :D

Napisano

Pedały w KANDS 1300 mają korpus z plastiku.

@szychoo:

Pomyśl o SPD (ale do tego potrzebne są jeszcze odpoweidnie buty z blokami), albo po prostu kup podobne z metalowym korpusem.

W moim KANDS 1300 pedały wytrzymały około 600km, potem wymieniłem na takie same, ale z metalowym korpusem (kupione w REAL-u za ok. 35 PLN), po czym po kolejnych 200 km wymieniłem na SPD :D

Serio korpus z plastiku? To faktycznie łajno ;) Chyba jeszcze poszekam z SPD, troche boje się gleb. A te z REALa wymieniłeś bo się rozleciały? Czy chciałeś po prostu SPD? Bo jeśli z powodu rozlecenia, to chyba nawet korpus metalowy nie pomoże.

Jak chcesz porządne to kup całe odlewane a nie łączone ;)

Możesz podac jakieś propozycje?

Ja mam pedały odlewane. Kiedyś zaliczyłem glebę to korba się wygięła, a pedał cały. :D

To za mocne pedały też chyba nie dobre bo łatwiej je wymienić niż korbę ;)

PEDAŁY ROWEROWE Wellgo QRD-C27G ALUMINIUM 270g (2467157899) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. niezniszczalne :D

Te są odlewane? Troszku droższe niż planowałem, ale może w sumie warto skoro polecacie.

Napisano

Ja mam właśnie bez szybko-odpinacza, takie jak podał Mathiu, użytkuję jeden sezon i po za wytartym czarnym lakierem nie ma żdnych innych oznak użytkowania :thumbsup:

Napisano

Kurcze, teraz sprawdziłem - faktycznie w tym Kandsie jest plastik, nie wiem czemu się zasugerowałem, że to coś mocniejszego.

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc, szczerze mówiąc do gustu przypadło mi najbardziej to: http://allegro.pl/pedala-wellgo-lu-935-aluminiowe-sr-i2454915103.html

Szczególnie cenowo :)

Myślę, że póki co nie ma co inwestowac w nic lepszego, powinno starczyć jak na moje destrukcyjne zapędy :D

Najwyżej jak to zniszcze to wezmę pod uwagę wasze droższe propozycje.

Jeszcze raz - dzięki!

• 2 tygodnie później...
Napisano

Posiadam pedały Wellgo LU-C27 już od ponad roku i szczerze polecam. Bałem się tylko, że jak uderzę o coś to mogą pęknąć, ale nic z tych rzeczy. Nie do rozwalenia. Jedyny minus taki, że raz na jakiś trzeba się dobrać do łożysk i je solidnie wyczyścić, i nasmarować. No i są całkiem ładne ;)

https://picasaweb.google.com/106399872989596660052/WellgoLUC27?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPbggsSJx8jLLw&feat=directlink

• 4 tygodnie później...
Napisano

ja mam jakieś amerykańskie plastiki jeżdże na rowerze 5 lat i te pedały mam tyle samo czasu jeżdże codziennie po kilka - kilkadziesiąt km w terenie jak i po asfalcie i są super nie ścierają ani nie łamią się wyglądają mniejwięcej tak ale to nie one http://allegro.pl/nowe-pedaly-wellgo-2012-cr-mo-antyposlizgowe-242gr-i2560669518.html nazwy firmy tych pedałów niestety nie podam bo się troche napis starł a głupot nie chce wymyślać :icon_confused: jednak jak byś kiedyś znalazł takie tylko że innej firmy i byłyby troszkę droższe to myślę że sa godne polecenia :thumbsup:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...