chrucik Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Witam po wymianie korby i zębatek z bezfirmowych oryginalnych (romax ?!) na shimano FC-TS32AC 170mm 42x34x24 jest problem: Ustawiam przerzutkę tak żeby działała to linka na najmniejszym biegu jest luźna. Kiedy na najmniejszym jest napięta to po "podciągnięciu" o jeden bieg łańcuch wskakuje od razu na 3 zębatkę. Przerzutka shimano nie wiem jakie ma oznaczenia. Wydaje mi się że to wina manetki że na pierwszy skok podciąga za dużo. Czy wymiana na nową coś pomoże ? (stara to: Klamkomanetka SHIMANO Acera/Altus)
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2012 Mod Team Napisano 5 Lipca 2012 A linkę zakręciłeś w przerzutkę prawidłowo?
chrucik Napisano 5 Lipca 2012 Autor Napisano 5 Lipca 2012 A linkę zakręciłeś w przerzutkę prawidłowo? Nie wiem czy "zakręcenie" linki ma to coś do rzeczy. Ogólnie ten "problem" nie przeszkadza oprócz tego że czasem wyskakuje pancerz z "trzymaczka" a luźna linka rysuje górną część ramy z racji że jest luźna... Na foto wygląda to tak:
Mod Team safian Napisano 5 Lipca 2012 Mod Team Napisano 5 Lipca 2012 Pancerz nie wyskoczył gdzieś z przelotki? Objawy takie jakby właśnie to się stało
Mod Team Puklus Napisano 5 Lipca 2012 Mod Team Napisano 5 Lipca 2012 Z twojego opisu wywnioskowałem ze jezeli linka jest napieta tak jak ma być to zmienia z 1 na 3 odrazu a to jak by 2 razy wiecej ciągniętej linki niż potrzeba. Czyli albo sie coś zepsuło, albo źle zakręcona linka ( choć tu objawy nie były by aż tak drastyczne) albo nie opisałeś faktycznego stanu rzeczy przez co można wyciągać nietrafione wnioski Domniemam że regulowałeś zgodnie z instrukcjami ?? EDIT Nie widać dokładnie ale linka jest chyba zakręcona nie po tej stronie śruby co trzeba przez co zmienia sie dźwignia i nie działa prawidłowo ... tak mi sie zdaje. http://imageshack.us/photo/my-images/855/20120705046.jpg/ tak powinna być zakręcona
chrucik Napisano 5 Lipca 2012 Autor Napisano 5 Lipca 2012 Z twojego opisu wywnioskowałem ze jezeli linka jest napieta tak jak ma być to zmienia z 1 na 3 odrazu a to jak by 2 razy wiecej ciągniętej linki niż potrzeba. Czyli albo sie coś zepsuło, albo źle zakręcona linka ( choć tu objawy nie były by aż tak drastyczne) albo nie opisałeś faktycznego stanu rzeczy przez co można wyciągać nietrafione wnioski Domniemam że regulowałeś zgodnie z instrukcjami ?? EDIT Nie widać dokładnie ale linka jest chyba zakręcona nie po tej stronie śruby co trzeba przez co zmienia sie dźwignia i nie działa prawidłowo ... tak mi sie zdaje. ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting tak powinna być zakręcona Poprawiłem i luz linki na najmniejszej zębatce jest zdecydowanie mniejszy (ok. pół centymetra) Wydaje mi się że cały automat jest za nisko, jednak nie może być już wyżej osadzony bo łańcuch trze... W sumie te pół centymetra to nie problem... Dziękuję i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.