Skocz do zawartości

[problem z napędem] Nietypowe przeskakiwanie pod obciążeniem

kazzzz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że starałem się odszukać podobny problem na forum, lecz niestety nie do końca byłem w stanie odnaleźć podobną sytuację.

Generalnie rzecz ujmując - mam problem z przeskakiwaniem napędu podczas mocniejszego obciążenia na pedały. Podobny problem kiedyś już występował - wówczas wymiana kasety załatwiła sprawę. Obecnie, niestety, powrócił. Z doświadczenia już trochę mądrzejszy (oraz po sprawdzeniu kasety) poszła wymiana kaseta+łańcuch. Niestety problem pozostał. Przeskakiwanie jest o tyle nieprzyjemne, że czasami się zdarza, że obróci niemal o pół obrotu, co już kilka razy się skończyło wypadnięciem nogi z noska. Co ciekawe, problem zwykle się pojawia na początku jazdy, a po paru minutach nawet usilne próbowanie jego wymuszenia niewiele daje i wszystko wygląda OK. Dodam jeszcze, że rower jest wiekowy, ale zawsze się starałem, by był dobrze utrzymany. Osprzęt swego czasu stopniowo zmieniałem (dobrych kilka lat temu), więc jest to w dużej mierze "składak". Jedyne co nigdy nie zostało ruszone, to korba i suport. Wizualnie korba wygląda przyzwoicie - wydaje mi się, że aż takiego przeskoku na korbie nie powinno być, choć znawcą na pewno nie jestem. Poza tym problem pojawia się na wszystkich trzech tarczach. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i pomysły na rozwiązanie problemu.

PS. Może ktoś poleci ewentualnie dobry i sprawdzony serwis w Krakowie, bo wydaje mi się, że bez obejrzenia sprzętu rozwiązanie problemu może być trudne.

• Mod Team
Napisano

Wstępnie obstawiam zużyty mechanizm zapadkowy. Trzeba rozebrać bębenek i ocenić. Następnie wymienić sam bębenek lub też cała piastę jeżeli to tam jest przyczyna..

Napisano

skoro nigdy wcześniej nie zmieniałeś korby i sam zauważasz że łańcuch przeskakuje na wszytkich tarczach, proponuję zainwestować w nową ;)

Napisano

Wstępnie obstawiam zużyty mechanizm zapadkowy. Trzeba rozebrać bębenek i ocenić. Następnie wymienić sam bębenek lub też cała piastę jeżeli to tam jest przyczyna..

W sumie o tym nie pomyślałem nawet, ale pomysł wygląda obiecująco. Zwłaszcza, że często problem się objawiał zaraz po naciśnięciu pedałów po jeździe na wolnobiegu, np. na wychodzeniu z zakrętu i przyspieszaniu. W takim razie pytanie - po czym poznać, że mechanizm będzie do wymiany?

skoro nigdy wcześniej nie zmieniałeś korby i sam zauważasz że łańcuch przeskakuje na wszytkich tarczach, proponuję zainwestować w nową ;)

Problem jedynie w tym, że korba naprawdę nie wygląda na "zużytą" i w mojej ocenie nie kwalifikuje się do wymiany. Napisałem, że przeskakuje na wszystkich tarczach tylko w kontekście podkreślenia, że nie jest to kwestia jednej, najczęściej używanej, tarczy.

Gość kometix
Napisano

Może w kasecie poluzowały ci się koronki i to one przeskakują jak nie to podczas jazdy spróbuj zaobserwować dokładnie gdzie ci to przeskakuje.

Napisano

Nie bardzo rozumiem, kiedy wymianiałeś łańcuch i kasetę. Jeśli zaraz po wymianie, łańcuch przeskakiwał, to może jest za długi. Jak masz stary, policz ogniwa i dopasuj. Korbę bym wykluczył, jako powód przeskakiwania, bo przynajmniej najmniejsza tarcza powinna być zdrowa. Na niej się jeździ najmniej i tu łańcuch powinien się trzymać. Chyba, że rzeczywiście, jest zajechana na amen.

Napisano

Może w kasecie poluzowały ci się koronki i to one przeskakują jak nie to podczas jazdy spróbuj zaobserwować dokładnie gdzie ci to przeskakuje.

Kaseta jest świeżo złożona - brak luzów.

Nie bardzo rozumiem, kiedy wymianiałeś łańcuch i kasetę. Jeśli zaraz po wymianie, łańcuch przeskakiwał, to może jest za długi. Jak masz stary, policz ogniwa i dopasuj. Korbę bym wykluczył, jako powód przeskakiwania, bo przynajmniej najmniejsza tarcza powinna być zdrowa. Na niej się jeździ najmniej i tu łańcuch powinien się trzymać. Chyba, że rzeczywiście, jest zajechana na amen.

Kaseta i łańcuch zostały wymienione obecnie na nowe jako dokładna analogia do sprzętu, jaki wcześniej działał (po wcześniejszej wymianie - kilka lat temu). Gdy zaczęły się teraz problemy, to uznałem, że pewnie znowu wystarczy wsadzić nową kasetę z łańcuchem i będzie po problemie zwłaszcza, że kaseta faktycznie wyglądała na to, że może stanowić problem. Niestety po zmianie problem pozostał - nadal przeskakiwanie jest aktualne. Szczerze powiedziawszy nie mam pewności, czy to jest przeskakiwanie łańcucha, a zaobserwowanie tego, jak wspomniał kometix, na razie mi się nie udało.

• Mod Team
Napisano

po czym poznać, że mechanizm będzie do wymiany?

No trzeba rozebrać bębenek, po stanie zapadek i ząbków o które zahaczają będzie widać czy to to. Na korbie przeskakuje rzadko i zazwyczaj o 1-2 ząbki jak przeskakuje na zapadkach ruch korby jest znaczący w zależności ile jest zapadek. Jaka to piasta?

Napisano

No trzeba rozebrać bębenek, po stanie zapadek i ząbków o które zahaczają będzie widać czy to to. Na korbie przeskakuje rzadko i zazwyczaj o 1-2 ząbki jak przeskakuje na zapadkach ruch korby jest znaczący w zależności ile jest zapadek. Jaka to piasta?

Niestety dla mnie tzw. no name.

• Mod Team
Napisano

Wiec możliwe ze to shiamnowska piasta ale ciżko cokolwiek powiedzieć po tych zdjęciach. bębenek shimano rozbiera sie w sumie łatwo choć ciężko moze być bo to mocno zakręcone jest. musisz z piasty wyjąć oś. A zreszta co sie będe rozpisywał :Phttp://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/ miłej zabawy.

Napisano

Wiec możliwe ze to shiamnowska piasta ale ciżko cokolwiek powiedzieć po tych zdjęciach. bębenek shimano rozbiera sie w sumie łatwo choć ciężko moze być bo to mocno zakręcone jest. musisz z piasty wyjąć oś. A zreszta co sie będe rozpisywał :PSerwis piasty z ĹoĹźyskami kulkowymi i bÄbenka na przykĹadzie piasty Shimano FH-M580 - mtbikes.pl miłej zabawy.

WOW! Chyba nie pozostaje nic innego, jak wziąć się do pracy. Postaram się w takim razie coś wrzucić, jak będę w trakcie. To niestety dopiero w weekend najwcześniej.

Piękne dzięki, Puklus! Oby dało radę...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...