panavio Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Witam. Stałem się właśnie posiadaczem przerzutki sram x-7 przedniej. Wcześniej miałem jakąś Shimano za 15 zł. Zmieniłem przełożenia na niej może z 10 razy i... ledwo piszę na klawiaturze. Zawsze byłem zwolennikiem osprzętu sram'owskiego ze względu na twardość, ale bez przesady! Tu moje pytanie. Czy da się coś z tym zrobić, czy trzeba ją ,,wyrobić", czy cokolwiek innego?
AngelOfFight Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Powodów może być mnóstwo: Zabrudzone pancerze, jeśli ma dolny ciąg to przy suporcie może być syf, źle wyregulowana (kiedyś sam przesadziłem ze śrubą H tak że ledwo wbijałem środkowa zębatkę), psiknij jakims smarem przerzutkę i manetkę (przy spręzynie).
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Down swing zazwyczaj ciężej pracuje. przerzutka bez linki też tak ciezko chodzi ? może ci sie tylko zdaje?
panavio Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Nie jest brudna. Ma górny ciąg (ale jest w systemie dual pull). Pancerze nie są zapchane. Bez linki też ciężko chodzi. Śruba H jest bardzo wkręcona, a L bardzo wykręcona, ale nie wiem czy to ma znaczenie, bo jest idealnie wyregulowana w przeciwieństwie do tej Shimano, co lekko chodziła. Zauważyłem, że linka jest napięta jak struna, a poprzednio była bardzo luźna. Na razie ją poużywam i zobaczę, czy się coś zmieni. Jeszcze nie testowałem jej w lesie, więc może faktycznie mi się wydaje. Dzięki za odpowiedzi i czekam dalej na pomysły .
Mod Team safian Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Down swing != dolny ciąg. Może pancerze/linki są źle położone, albo gdzieś z przelotki wyskoczyły.
panavio Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Down swing != dolny ciąg. Może pancerze/linki są źle położone, albo gdzieś z przelotki wyskoczyły. Nie, wszystko w porządku (sprawdzam na bieżąco). Wydaje mi się, że to jednak wina przerzutki, albo faktycznie sprężyna powinna być taka. W końcu cały czas jeździłem na Shimano, a jak już wcześniej pisałem to Sram słynie z twardości. Linki są jedynie mocno napięte. No cóż, wygląda na to, że trzeba będzie kciuki ćwiczyć.
iza121 Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 nowe przednie tak mają (albo ja na takie trafiam ), jak się wyrobi powinno być dobrze
panavio Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Trzymam za słowo . Dzięki za odpowiedzi .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.