Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Twarda sprężyna w sram x-7

panavio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Stałem się właśnie posiadaczem przerzutki sram x-7 przedniej. Wcześniej miałem jakąś Shimano za 15 zł. Zmieniłem przełożenia na niej może z 10 razy i... ledwo piszę na klawiaturze. Zawsze byłem zwolennikiem osprzętu sram'owskiego ze względu na twardość, ale bez przesady! Tu moje pytanie. Czy da się coś z tym zrobić, czy trzeba ją ,,wyrobić", czy cokolwiek innego?

Napisano

Powodów może być mnóstwo: Zabrudzone pancerze, jeśli ma dolny ciąg to przy suporcie może być syf, źle wyregulowana (kiedyś sam przesadziłem ze śrubą H tak że ledwo wbijałem środkowa zębatkę), psiknij jakims smarem przerzutkę i manetkę (przy spręzynie).

Napisano

Nie jest brudna. Ma górny ciąg (ale jest w systemie dual pull). Pancerze nie są zapchane. Bez linki też ciężko chodzi. Śruba H jest bardzo wkręcona, a L bardzo wykręcona, ale nie wiem czy to ma znaczenie, bo jest idealnie wyregulowana w przeciwieństwie do tej Shimano, co lekko chodziła. Zauważyłem, że linka jest napięta jak struna, a poprzednio była bardzo luźna. Na razie ją poużywam i zobaczę, czy się coś zmieni. Jeszcze nie testowałem jej w lesie, więc może faktycznie mi się wydaje. Dzięki za odpowiedzi i czekam dalej na pomysły :thumbsup: .

Napisano

Down swing != dolny ciąg.

Może pancerze/linki są źle położone, albo gdzieś z przelotki wyskoczyły.

Nie, wszystko w porządku (sprawdzam na bieżąco). Wydaje mi się, że to jednak wina przerzutki, albo faktycznie sprężyna powinna być taka. W końcu cały czas jeździłem na Shimano, a jak już wcześniej pisałem to Sram słynie z twardości. Linki są jedynie mocno napięte. No cóż, wygląda na to, że trzeba będzie kciuki ćwiczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...