Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Shimano XT problem z montażem

gandw1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Prosiłem kiedyś o radę w sprawie przedniej przerzutki, w końcu kupiłem Shimano XT FD-770M, Top-Swing. Korba to Suntour XCR 48-38-28.

Mam jednak problem z montażem, a właściwie dwa. Jeden to prowadzenie linki - u mnie jest ona prowadzone od dołu, ale wchodzi pod trochę dziwnym kątem, przez co nie pracuje w odpowiednim miejscu na przerzutce. Najłatwiej będzie to zobaczyć na zdjęciach:

img2yl.th.jpg

img1ws.th.jpg

Na czerwono zaznaczyłem gdzie powinna iść linka.

img1ok.th.jpg

Jak widać linka nie pracuje w przewidzianym do tego miejscu, boję się że z czasem się tam postrzępi albo wytrze ten plastik. Macie na to jakiś sposób albo pomysł jak temu zaradzić?

Druga sprawa to lekkie ocieranie łańcucha na przełożeniu 1-1, nie mam pomysłu czym to jest spowodowane, prowadnice ustawiałem na różne sposoby, linka rozluźniona, ogranicznik maksymalnie wykręcony a dalej lekko trze. Co z tym zrobić?

Pozdrawiam i dzięki!

EDIT

Przyjrzałem się i problem na 1-1 jest chyba stąd że linka wchodzi pod ramię podczas zrzucania biegu, właśnie przez to że pracuje w złym miejscu i blokuje maksymalne rozluźnienie przerzutki. Teraz pytanie co zrobić żeby linka miała ładny przebieg? Pomóżcie, bo zależy mi na tym modelu przerzutki.

Napisano

Wyglądną na to, że w Twoim przypadku lepiej by się sprawdziła przerzutka typu Down Swing gdyż prowadzenie linki jest wyjątkowo daleko co utrudnia prawidłową prace twojej przerzutki typu Top Swing i wyjścia z tej sytuacji nie widzę... poza zmianą przerzutki na Down Swing. Druga kwestia obcierania na 1-1 (rozumiem: największa z tyłu, najmniejsza z przodu zębatka?) to może być również kwesta za krótkiego suportu... skoro jednak wcześniej z inną przerzutką było OK to chyba jednak będziesz musiał zmienić tą przerzutkę na Down Swing.

Napisano

Przespałem się z problemem, i widzę to tak. Problemem jest złe miejsce oporu dla pancerza linki. Jeśli ręką przytrzymałem końcówkę pancerza tuż przy suporcie to było wszystko ok. Także przy mojej ramie będę miał problem z każdą przerzutką która jest dla ciągu górnego, a dolnego poprzez poprowadzenie linki dookoła ramienia - tak działa XT. Poprzednią przerzutkę Suntour'a miałem dla ciągu dolnego, a dla górnego trzeba było owinąć linkę dookoła ramienia. Inaczej mówiąc aby zmienić bieg na większą zębatkę w XT trzeba obrócić ramię do góry, a w Suntourze w dół, dlatego do tej pory działało to ok.

Widzę to tak; muszę zrobić nowe miejsce oporu pancerze, tuż przy ramie. Kupuję taki opór pancerza do przynitowania: Allegro , ale że ramy wiercić nie mam zamiaru, dokupuję jakąś lekką i ładną obejmę, komponującą się z kolorem ramy, np.: Obejma przerzutki przedniej KCNC D/C Clamp 34.9mm złota - bikestacja.pl , wyginam kawałek blaszki nierdzewnej żeby ładnie przynitować opór i będzie elegancko. Jak sądzicie?

Pojeździłem chwilę z tą przerzutką Shimano XT i nie chcę innej - po regulacji działa dużo szybciej i precyzyjniej od Suntoura, a jak poprawię mocowanie linki to będzie jeszcze dokładniejsza. A niestety wybór przerzutek dla 48T jest bardzo mały, z Shimano są obecnie chyba dwa modele Deore LX i właśnie jeden XT którego kupiłem, a top-swing najlepiej pasuje do mojej ramy z mocowaniem bidona.

Napisano

Może jednak lepiej zainwestować w coś takiego: http://www.oldbicycl...products_id=506 a wygląda to tak:

tektro1999-105.jpg

niestety nigdzie w Polsce nie mogę tego znaleźć, może dla tego, że już nic takiego nie produkują? Można spokojnie to zastosować jako opór do linki pod przerzutką. Druga sprawa to szerokość tej obejmy która wynosi 33mm więc nie wiem czy podpasuje Ci rozmiar? Mam jeszcze dwie nowe takie obejmy srebrną i złotą jeżeli był byś zainteresowany takim rozwiązaniem to mogę Ci coś takiego sprzedać.

Z drugiej strony przerzutka down swing jest zawieszona sporo wyżej i tym samym linka wchodząca do przerzutki w twoim przypadku była by pod mniejszym kontem ze względu na większą odległość i tym samym mogło by wszystko chodzić bez problemu. .

Napisano
BTW. Opór = przelotka :D

Właśnie nie do końca ;) przelotka służy raczej do prowadzenia pancerza, a opór jest miejscem gdzie pancerz się kończy i zatrzymuje.

Z drugiej strony przerzutka down swing jest zawieszona sporo wyżej i tym samym linka wchodząca do przerzutki w twoim przypadku była by pod mniejszym kontem ze względu na większą odległość i tym samym mogło by wszystko chodzić bez problemu.

Tak, tylko nie ma żadnego nowego modelu Shimano XT na 48T, 9rz. napęd, down-swing. Niestety wybór dla rowerów crossowych i trekkingowych jest bardzo mały. Poza tym tam mi otwór w ramie pod bidon przeszkadza w poprawnym ustawieniu oryginalnej przerzutki - jest nieco za wysoko, a nie 1-3mm nad 3 tarczą. Nie wiem jakby to było z przerzutką Shimano - mogłoby się okazać że obejma wypada centralnie na śrubie pod bidon.

Rurę podsiodłową mam 34,9, ale na tej stronce co podałeś, jest napisane że "Fits frame tubes 1 3/8" or 34.9mm in diameter." czyli wydaje się ok :woot: I jak rozumiem to jest końcowe mocowanie pancerza - jak ja to nazywam opór? Jeśli tak i masz właśnie ten model co z odnośnika (a nie któryś pod mniejszą średnicę) to jestem zainteresowany złotym egzemplarzem - proszę o PW z ceną. W końcu lepiej zastosować taką część niż kombinować po swojemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...