uczaj25 Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Witam od 3 dni słyszę niepokojące skrzypienie w mojej korbie SHimano Deore XT FC-M770 , najczęściej odgłosy występują jak naciskam większą siłą na lewe lub prawe ramię , najciekawsze jest to że np przez 5 minut nie trzeszczy a potem trzeszczy i sam już nie wiem czy to suport .Posiadam suport SM-BB70 ,ogólnie rower nie był tak katowany.Skrzypienie jest dosyć głośne ,od razu mogę wykluczyć skrzypienie jarzma od sztycy ,ponieważ sprawdzałem.Co do pedałów CB Egg Beater C nie sądzę aby one skrzypiały.Jak sądzicie muszę wymienić suport
Wazaa Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Na początek wyczyść i dobrze naoliw łańcuch. Jesli skrzypienie nie ustanie, trzeba zająć się łożyskami, jeśli wyeliminowałeś inne źródła.
alacart Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 wiem ze troche późno ale jeśli dalej skrzypi to właśnie mogą to być pedały miałem podobny problem i po prostu wziąłem płaski klucz 15 i mocno dokręciłem pedały bo jak się okazało można je jeszcze było dobić z 1/4 obrotu radzę sprawdzić. Jeżeli nie pomoże to po protu rozkręć korbę sprawdź czy supprot czasem się troche nie poluzował jeżeli nie to wszystko przeczyść nasmaruj od początku jakimś gęstym smarem potem nałóż korbę i dobrze dokręć lewe ramię śrubki musisz co pół obrotu dokręcać każdą . pozdrawiam
descanting Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 "fru-" skrzypienie bo flu- to grypiczne No łożyska suportu, tak obstawiam
uczaj25 Napisano 17 Września 2012 Autor Napisano 17 Września 2012 temat stary ,już nie posiadam tej korby ,ale dla ciekawych okazało się że śrubki przy ramieniu się poluzowały i ramię skrzypiało ,więc odkręciłem posmarowałem i przykręciłem ramię.
bomber Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 Jeśli chodzi o te śrubki od lewego ramienia to producent zaleca dokręcenie ich po ok 100 km, ja mam podobną korbę i radze kontrole ilości smaru w łożyskach bo smar z nich szybko się wypłukuje szczególnie jak się myje rower kacherem
Mod Team Puklus Napisano 17 Września 2012 Mod Team Napisano 17 Września 2012 Zazwyczaj w dużej większości przypadków jak skrzypi korba zaczyna sie od ramion bo to one sa przyczyną. Jezeli z nimi jest ok, wtedy szuka sie dalej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.