adam036 Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Witam, mam pytanie odnośnie jakości i rodzai dróg rowerowych w Norwegii - czy są tam w ogóle drogi rowerowe czy jeździ się normalnymi drogami (jeśli tak to czy duży jest ruch). Chcę zwiedzić wybrzeże Norwegii na rowerach tego lata Pozdrawiam Adam Sobota
epza Napisano 9 Lipca 2012 Napisano 9 Lipca 2012 Norwegia , sprawdź trasę pod katem tuneli bardzo trudno je omijać a długie tunele to nieprzyjemne odczucia , kontakt z dużym transportem , nie pamietam ale chyba były znaki no cyklists A tak poza tym to fajnie , spróbuj Iceland , nie ma tuneli a kraj z wiaterkiem i tez leje czesto
szy Napisano 2 Września 2012 Napisano 2 Września 2012 czy są tam w ogóle drogi rowerowe czy jeździ się normalnymi drogami Trasy rowerowe prowadzą drogami publicznymi. Wytyczona osobna droga rowerowa jest rzadkością, nam zdarzyła się chyba tylko w bezpośredniej okolicy Bergen. Ale większy ruch jest tylko na głównych trasach, albo w okolicach największych atrakcji. Poza tym pustki. Słusznie kolega wspomina o tunelach. Jak źle trafisz, to taki tunel może nie być najmilszym przeżyciem. Jednak jeśli jedziesz wzdłuż szlakami rowerowymi tunele mają albo objazdy dla rowerów, albo dopuszcza się w nich ruch rowerami. Kilka słów i obrazów z naszej zeszłorocznej Norwegii: -> http://www.znajkraj.pl/rowerem-wokol-fiordow-zachodniej-norwegii Szy.
marbar Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Byłem w Norwegii w tym roku... poza miastami ruch po drogach publicznych (znikomy ruch samochodowy + wysoka kultura kierowców). W miastach w 95% wytyczone są ścieżki i trasy rowergowe. Większość tuneli posiada "stare drogi" jako objazd dla rowerów. Na przejechane 1.000km zmuszony byłem rowerem przejechać przez trzy tunele, w każdym było szerokie pobocze więc bezpieczeństwo zachowane. Polecam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.