IwanMT Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 Witam. Właśnie chciałem dokręcić pedały, bo wczoraj złapałem luzy i dostrzegłem jakiś "mały" problem. Mianowicie, gdy zmieniam biegi nie mogę wbić na 1 i 2 przełożenie. Wszystko jest w porządku między 3-8, ale na 2 coś jakby blokowało mi manetke. PROSZĘ O POMOC, BO CHCE DZISIAJ POJEŹDZIĆ ;9
marcingrychtol Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 Możesz mieć wkręconą śrubą krańcową w tylnej przerzutce, albo coś w nią wlazło i ją blokuje. Indeksacja na manetce wskazuje odpowiednie biegi?
IwanMT Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Tak, na manetce wszystko pokazane jest dobrze. Przejrzę śruby. Właśnie zauważyłem, że gdy mam na 8 biegu i wrzucam 7 to przerzutka minimalnie rusza się, ale łańcuch wciąż zostaje na najmniejszej zębatce. Jak zaczynam mocniej pedałować to przeskakuje lekko między 7 i 8 zębatką.
Mod Team Maniak Napisano 24 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 24 Czerwca 2012 Najpierw sprawdź regulację skrajów (śrubki). A linka swobodnie porusza się w pancerzu? Może być zatarty, złamany. Z twojego opisu wynika że byćmoże starczy że trochę napniesz linkę, zrób ze 3obroty na regulatorze w lewo i zobacz co sie zmieni. Może też lekko wgiąłeś hak przerzutki.
IwanMT Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Zacząłem postępować wg. tej strony: http://www.bike.pl/wiadomosc/47/ Mam pkt. 5 i w tym momencie nie mogę wrzucić na największą tarcze z tyłu. Kręce i kręce i nic.
Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 24 Czerwca 2012 Jeżeli nie chce ci wskoczyć na 1 może trzeba popuścić śrubę L w przerzutce.
IwanMT Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Puklus dupe mi ratujesz.... Przekręciłem L i wskoczyło na 8 tarcze! Także teraz już mam wszystkie biegi, ale przy 3 tarczy mi łańcuch troszke skacze.
Mod Team Puklus Napisano 24 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 24 Czerwca 2012 Cieszy mnie to ogromnie ale zdradza fakt iż zaniechałeś lektury regulacji przerzutki Śruby H i L służą do ograniczania wychyłu pantografu/wózka .
IwanMT Napisano 24 Czerwca 2012 Autor Napisano 24 Czerwca 2012 Tak tak wiem, regulowałem cały czas i H i L ( tzn. jak widać L chyba nie ruszałem ), przy manetce i śrubą, która nie wiem jak się nazywa, no ale strasznie nieumiejętnie.... Jeszcze raz dziękuje za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.