hudy8 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Witam.Kupiłem sobie ostatnio rower miejski i mam z nim mały problem.Z przodu jest jedno trybo a z tyłu jest przezutka shimano tourney.Zauwazyłem że po wrzuceniu na niajmniejsze trybo z tyłu z przodu spada mi łańcuch.Możecie porodzić co może być nie tak??Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Moze masz za duży przekos wtedy?
nevermind Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Czy analogicznie się dzieje na największej zębatce? Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 A co ma do tego regulacja ?
mklos1 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Dokładnie. Jednak niewykluczone, ze linia łańcucha jest niewłaściwa.
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Wlaśnie o toż mi chodziło pytając o przekos
hudy8 Napisano 15 Czerwca 2012 Autor Napisano 15 Czerwca 2012 Dzięki za wszytkie odpowiedzi.Na największej przerzutce nic sie nie dzieje dopiero jak wrzuce na najmniejszą to łańcuch spada.Czyli spróbowac wyrególowac tylna przerzutke czy coś innego??
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2012 Tutaj można przypuszczać ze oś suportu jest za krotka. Powinna być taka aby przednia tarcza wypadała na srodku kasety, lub była przesunięta w tą stronę z której najczesciej korzystamy. Załozenie czegoś takiego Allegro na pewno rozwiązało by problemy ze spadającym łańcuchem niezależnie od jego przyczyny. Nie wiam jaka to korba czesto osłony na zębatkę pomagają w tym by lancuch nie spadał.
nevermind Napisano 15 Czerwca 2012 Napisano 15 Czerwca 2012 Problem leży w niewłaściwej linii łańcucha, czyli jak napisał Puklus masz za krótki suport. Moim zdaniem lepiej zainwestować w nowy suport. Mieszczuch z napinaczem wyglądałby jakoś dziwnie, a poza tym łańcuch musi mieć spore przekosy, będzie wpływało negatywnie na jego trwałość. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 15 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2012 Dziwnie moze i tak, ale czy ja wiem czy kupować suport za 30 zł czy nie lepiej kupić rolki za 30 zł ... po wymianie suportu powinno być ok ale tez może okazać sie ze bedzie spadał a po rolkach nie ma takiej opcji zeby spadł. Co do przekosów taka już uroda 1 rzędowej korby
bender999 Napisano 15 Czerwca 2012 Napisano 15 Czerwca 2012 móżna jeszcze spróbować (jeśli nie boisz się ubrudzić troche) przesunąć koło na osi ujmując podkładki z lewej strony i dokładając je po prawej oczywiście z głową żeby nie okazało się że koło Ci się nie zmieści w ramie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.